Karcinom grlića materice


Karcinom grlića materice je jedan od najčešćih malignih tumora žena koji je na našim prostorima treći po učestalosti (iza karcinoma dojke i pluća), dok je u razvijenim zemljama znatno ređi: SAD 8-mi tumor po učestalosti, Velika Britanija 12-ti, itd.

Prema statistici SZO to je u svetu drugi tumor po učestalosti, a po smrtnosti peti. U proseku se dijagnostikuje kod 16 od 100 000 žena godišnje, a umre 9 od 100 000 žena na godinu dana.

Oko 80% cervikalnog karcinoma se javlja kod žena u zemljama u razvoju. Rak grlića materice je u potpunosti izlečiv tumor ukoliko se otkrije na vreme.

Tipovi karcinoma

Dva su osnovna tipa ovog malignog tumora:
 • Skvamocelularni – nastaje od ćelija pločastog epitela  i čini 85-90% svih tumora
 • Adenokarcinom – nastaje od žlezdanog epitela i čini 10-15% tumora
Ređe se javljaju drugi tipovi: adenoskvamozni karcinom, "small cell" karcinom, neuroendokrini tumor, viloglandularni adenokarcinom. Na grliću se mogu javiti i drugi maligni tumori - melanom i limfom, ali izuzetno retko.

Faktori rizika

Najveći faktor rizika je HPV (humani papiloma virus) infekcija, a zatim pušenje, HIV, druge polno prenosive bolesti (hlamidija npr.) i imunodeficijentna stanja organizma (intenzivna terapija kortikosteroidima), rano stupanje u seksualne odnose, promiskuitet ili brak sa promiskuitetnim partnerom, odnosi bez zaštite.

HPV je uzrok oko 70% cervikalnog karcinoma u svetu. Poznato je oko 150-200 tipova HPV od kojih je 15 svrastano u visokorizičnu grupu (tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 i 82), 3 su sa moguće visokim rizikom (tip 26, 53 i 66), a 12 su niskog rizika (tip 6, 1, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, 81 i CP6108). Glavni rizikofaktori za cervikalni karcinom su tipovi 16, 18 i 31.

Polne bradavice koje takođe izaziva HPV su forma benignog tumora epitelnih ćelija, ali ovi sojevi HPV uglavnom ne izazivaju karcinom. Narvno, moguća je istovremena infekcija sa više serotipova HPV (humanog papiloma virusa). Infekcija HPV je polno prenosiva, a upotreba kondoma smanjuje, ali ne može uvek da spreči infekciju.

Trenutno ne postoje komercijalni testovi za HPV kod muškaraca, ali kako se smatra da HPV prvenstveno raste u epitelijumu glansa penisa higijena ove regije može biti preventiva. Kofaktori: infekcija hlamidijom, herpes simplex virus (HSV), stres i poremećaji izazvani stresom, ishrana, hormonska kontracepcija, višestruke trudnoće, porodična istorija karcinoma grlića.

Simptomi karcinoma grlića materice

Karcinom grlića materice je u ranim stadijumima obično asimptomatski. Od pojave početnih lezija pa do ispoljavanja simptoma može da prođe čak i 20 godina. Vaginalno krvarenje, krvarenje nakon odnosa (kontaktno krvarenje) i bol tokom odnosa mogu da ukažu na prisustvo tumora. U odmaklim stadijumima mogu se javiti opstipacija, učestalo ili otežano mokrenje, gubitak apetita, gubitak težine, malaksalost, bolovi u karlici, leđima, nogama, otok jedne ili obe noge, obilno vaginalno krvarenje, prelomi kostiju i drugi simptomi. Javljaju se i metastaze u trbuhu, plućima i drugde.

Stadijumi

Prema FIGO klasifikaciji , koja je zasnovana na kliničkom nalazu postoji 5 stadijuma:
 • FIGO 0 – Ca in situ
 • FIGO I (I,Ia, Ib,Ic) - lokalno uznapredovali tumor
 • FIGO II (IIa,IIB )
 • FIGO III (IIIa, IIIb, IIIc )
 • FIGO IV
Prognoza zavisi od stadijuma tumora. Uz lečenje 5-godišnje preživljavanje u najranijim stadijumima je 92%. Ukupno 5-godišnje preživljavanje, kada se kombinuju podaci za sve stadijume je 72%.

Zakažite pregled kod ginekologa.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Dragana Milosavljevic 02.11.2020

  Ja sam operisala adenokarcinom endometrijuma. Hvala bogu i profesoru Filimonoviću, sve je prošlo u najboljem redu. Urađena mi je uspešno histerektomija. Dobro se osećam.


 2. Jelena 13.07.2016

  Meni su prirodni lekovi pomogli, i nadam se da ću doprineti da pomogne još nekom. 


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde