Menopauza

Menopauza se uobičajeno događa između 45. i 55. (najčešće oko 51. godine) godine života i predstavlja poslednje menstrualno krvarenje. 

Indukovana ili arteficijelna menopauza je prestanak funkcije ovarijuma ( jajnika) izazvan lekovima, zračenjem ili operacijom.

Prevremena menopauza je ona koja nastupa pre 40. godine života, bilo da je nastala spontano ili je hirurški indukovana. Mada se pod menopauzom podrazumeva poslednja menstruacija, ovaj termin se često koristi kao sinonim naziva klimakterijum koji, u stvari, označava period oko menopauze (obuhvatajući perimenopauzu i postmenopauzu). Perimenopauza podrazumeva period neposredno pred menopauzu (premenopauza) i prvih nekoliko godina nakon poslednje menstruacije.

Klinička slika

Uobičajeno je da prestanku menstrualnog krvarenja prethodi period neregularnih ciklusa, oligomenoreje ili oskudnih menstruacija. Manifestacije klimakterijuma su brojne i različite: vazomotorni simptomi ( valunzi, noćno znojenje, nesanica, lupanja srca, parestezije), fizički simptomi (glavobolja, umor), psihički simptomi ( promene raspoloženja, anksioznost, gubitak memorije, gibitak koncentracije, iritabilnost, dešresija), urogenitalni simptomi (disfunkcionalna krvarenja, atrofija genitalnog trakta, gubitak libida, uretralni sindrom), oboljenja koštano - zglobnog sistema (osteoporoza, artralgije - bolovi u zglobovima), kardiovaskularna oboljenja (ishemijska bolest srca, tromboze).

Najkarakterističniji simptom je toplotni talas ili valung, odnosno iznenadno crvenilo kože lica, vrata i grudi koje je praćeno osećajem intenzivne vrućine, a završava se profuznim znojenjem.

Postmenopauzalnu osteoporozu karakteriše ubrzana razgradnja i gubitak pretežno trabekularne kosti.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, određivanjem nivoa hormona.

Hormonska supstitucija menopauze

Značaj nadoknađivanja estrogena u premenopauzalnom periodu je u kontroli povremenih klimakteričnih simptoma i menstrualnog ciklusa. U perimenopauzalnom periodu estrogeni su pre svega značajni za sprečavanje klimakteričnih tegoba, zatim za sprečavanje osteoporoze i zaštitu kardiovaskularnog sistema. U postmenopauzalnom periodu primarni značaj estrogena je u prevenciji osteoporoze i zaštiti kardiovaskularnog sistema.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa menopauzom.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 13

 1. Svetlana 16.02.2023

  Imam 51 godinu,u poslednjih sedam meseci desilo mi se izostanak menstruacije dva meseca a na dalje desavalo se da dobijem menstruaciju po dva puta za dvadesetak dana.Interesuje me dali je to normalno ?


 2. Daliborka Stanojević 17.06.2022

  Poštovani, imam 49 god.cesto imam problema sa mišićima kicme imam veliku deformaciju tako da sam poslednja četiri meseca popila puno diklofenak duo I dexason tablete i injekcije ..u aprilu kad sam primala injekcije ciklus je izostao u maju sam dobila 30.tog ..i opet posle 16 dana ...krvarenje je dva dana bilo obilno,.. uplašila xam se...nikada tako nije bilo...ne znam da li je u pitanju pred menopauza kli se to dešava zbog lekova?...pre nekoliko meseci pre ciklusa poveća mi se pritisak...


 3. Divna 04.05.2022

  Poz.. Dal je moguce ostati u drugom stanju u vrrme menopauze a pijem cikloproginuvu.


 4. Gordana 20.11.2021

  Odbijala sam na svake tri nedjelje posljednjih mjeseci ,ovog meseca imam učestalo krvarenje već sedam dana


 5. Marina 08.08.2013

  Imam 29 godina. Menstrualni ciklus mi je postao neredovan posle druge trudnoce 2009. Prosle godine ciklus sam imala svaki treci mesec. Marta ove godine radila sam hormonski status i hormoni t3, t4 i tsh su u redu, ali su ostali iznad gornje granice. Doktor mi je dao lek ciklo proginova, 2 kutije, ali evo ponovo mi kasni. . . Desavaju mi se simptomi menopauze, pa se bojim da se ne radi stvarno o njoj. A nije u pitanju trudnoca! Da li je moguce da se menopauza javi u mojim godinama? Molim odgovor. . . . Hvala


 6. Marina 08.08.2013

  Imam 29 godina. Menstrualni ciklus mi je postao neredovan posle druge trudnoće. Prošle godine ciklus sam imala svakog trećeg meseca.
  Marta ove godine radila sam hormonski status i hormoni t3, t4 i tsh su u redu, ali su ostali iznad gornje granice.
  Doktor mi je dao lek Ciklo proginova, 2 kutije, ali evo ponovo mi kasni ciklus...
  Dešavaju mi se simptomi menopauze, pa se bojim da se ne radi stvarno o njoj. Nije u pitanju trudnoća. Da li je moguće da se menopauza javi u mojim godinama?


 7. Božić Dragana 08.06.2012

  Moja mama je psihički oboljela baš u vrijeme menopauze. Liječena je više puta na psihijatriji sticajem okolnosti da je sa ocem jako težak život živjela, jer je je on hronični alkoholičar. Bas u vrijeme menopauze je počela da tone. Da li za to ima lijeka ili ne? Mi sve pokušavamo da joj pomognemo, ali neuspijeva.


 8. Dadic Svetlana 14.10.2011

  Zadnju menstruaciju sam imala pre sedam meseci. Sad mi je 47 godina. Moje pitanje: da li je moguće ostati u drugom stanju nakon prestanka menstrualnog cikluska i roditi zdravo dete. Vaš skori odgovor bi mi mnogo značio. Pozdrav


 9. dragana 46 29.11.2010

  Imala sam problematican ulazak u menopauzu, i doktor mi je rekao da pre propisivanja hormonske terapije probam sa suplementskim proizvodima, koji nadoknadjuju estrogen koji nedostaje organizmu, tokom menopauze. Pocela sam da koristim proizvod menopause relieve i on mi pomaze (smanjuje talase vrucine, glavobolje (one mi predstavljaju najveci problem) , ai raspolozenje mi se stabilizovalo. Hormonske terapije se pomalo i plasim jer sam cula da moze da ima negativne efekte i da dovede i do nekih komplikacija. Da li je neko imao iskustva sa takvom terapijom?


 10. DANIJLA MILOSEVIC 05.07.2010

  Sajt je super, sve pohvale za vas. Puno tema o zdravlju na jednom mestu. Pozdrav.


 11. Julija Cvijović 22.06.2010

  Kao posledicu neblagovremeno lečene menopauze (nastupila je u 49-oj, a lečena je od 54-te godine) je ozbiljna osteoporoza. Imala sam tu sreću da živim u beogradu lakše mi je bilo da se obavestim. Najveća nesreća nas žena je neobaveštenost. - zahvaljujući jednoj knjižici krenula sam kod endokrinologa, na kontrolu estrogenskog statusa, zatim deksa merenje /sve zahvaljujući prof. Miciću i dr. Goranu cvijovicu/ i redovnoj kontroli danas nisam invalid. Uz dobru terapiju bonvivom (u početku tbl. Mesečno, sada primam bonvivu u injekciji intravenozno na 3 meseca) . Preko 5 godina živim u subotici i uslovi za lečenje su nemogući i apsurdni, kada je zakazivanje kod endokrinologa 6 meseci i "dopisno" preko sestre doturam rezultate deksa merenja i pored toga uspevam da stvari držim pod kontrolom. Krajem septembra sledi godišnja kontrola, već sada strepim. - dnevno radim gimnastiku. Iskrana je posebna priča, budući da sam prebrodila operaciju srca i živim sa veštačkom mitralnom valvulom. Suprug otkad zna za sebe ima visok pritisak. Šestomesečno odlazimo kod vrsnog kardiolog. Na njegov savet smo smanjili nešto kilograma ja na 62 kg (sa visinom 164) , a suprug 73-74. Penziju nisam doživela kao neaktivan period svog živata, naprotiv, stalno sam angažovana. Nekad mi se čini da mi je dan kratak za sve što bih još želela uraditi: vrtlarim, čitam, dočekujem ćerku i unuku na ručak. Odlazim kod prijatelja i oni dolazi kod mene. . . Konkurisala sam za porotnika i sada sam i tu angažovana. - sve bi bilo u redu da imamo onlajn lekara da nas iz unutrašnjosti može nekad posavetovati, odgovoriti na goruća pitanja. Trenutano ne znam da li da predjem u segedin i u njihovom kliničkom centru zatražim pomoć. Osećam da nastaje atrofija vagine. I pored upetrebe gela kod intimnih odnosa nešto nije u redu. Nije nešto u redu ni kod izmokravanja. Do pre 3 godine koristila sam ovestin kremu, ali moja lekarka je rekla da je dugotrajna upotreba štetna. Koristila sam nešto više od godinu dana posle podizanja pantljika na preporuku ginekologa. Sa svojih 67 godina, pored svega, osećam se dosta dobro.


 12. Ivana 01.02.2010

  Posle uragene histerekomije sa adnex. Imam velike poteskoce valunzi, nesanica, suhocavagine uzimam samo (caps. Meno soja) imala sam subserozni miom oko 7cm koi mi nie pravio poteskoce osim bolovima ali bez krvarewa imam 51 god, prije toga sam imala uredne menzise a i hist. Naod e dobar ovariumi su funkcionirali normalno luzokoza uterusa je bila normalna trebalo e da mi urade samo odstran. Uterusa no nesto se iskomoliciralo molim za savet dali da uzimam neka hormonska zamena dr. Kaze da nema potrebe osim vise soje u ishrani, ali ja se osecam loso unapred zahvalujem ako mi mozete dati savet sta da radim


 13. branka 26.11.2009

  Operacijom mi je zbog mioma uradjena histeroktomija -odstranjena mi je materica i jajnici pre dva meseca. Na pocetku nisam osecala tegobe, medjutim sada imam valunge cesto sam nervozna budim se nocu u znoju, primila sam terapiju tj, hormone za 6 meseci, zene koje su operisane pre mene u komsiluku ubedjuju me da nakon 6 meseci tj, posle 2 kontrole prepisace mi estrogene, da ih ne uzimam, dobicu kao, , rak dojke ostetiti jetru, i td, , operisana sam na vma, tj, strucnjaci su me operisali, dal je jos neko u ovakvoj nedoumici, kao ja volela bih da cujam, ja licno verujem terapiji lekara... pisite i ostale da cujem.... Pozdrav


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde