Ubile je antibebi pilule

Kontracepcijske tablete okrivljuju se za smrt 24-godišnje devojke iz Australije, koja je kontracepcijsko sredstvo marke Yasmin koristila kao deo tretmana protiv akni.

Studentkinja iz Croydona Tanya Hayes kontracepcijske tablete Yasmin koristila je kako bi se rešila akni. Ali, umrla je samo nekoliko sati nakon što se srušila na parkiralištu ispred restorana.

U posljednja četiri meseca tablete Yasmin koristila je kao deo terapije protiv akni zajedno sa Roaccutaneom. Zbog užurbanog tempa rada i učenja ignorisala je simptome ostajanja bez daha i snažan, oštri kašalj da bi se iznenada srušila ispred restorana, te završila u bolnici. Samo pet sati posle umrla je od krvnog ugruška u plućima.

Prof. Graeme Thomson, šef odseka hitne pomoći bolnice Angliss Hospital, u kojoj je studentica hospitalizovana, rekao je kako je uzrok njene smrti "...krvni ugrušak do kojega su doveli faktori povezani s uzimanjem kontracepcijske tablete".

Iako u pakovanju Yasmina stoji kako je "ostajanje bez daha jako redak popratni efekt", porodica umrle smatra kako bi rizici od uzimanja trebalo biti jasnije istaknuti na kutiji.

"Da smo pažljivije pročitali uputstva... možda bi Tanya još bila ovdje. Nije bila tašta devojka, ali je akne imala 13 godina i htela ih se rešiti", rekla je Tanyina majka Genevieve.

Dr Stephen Schumack, pomoćnik Australijskog društva dermatologa, objasnio je kako je smrt zbog uzimanja kontracepcijskog sredstava vrlo retka.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde