Ono što niste znali o muškarcima

Jesu li pametnije žene ili muškarci? Ko lakše podnosi bol, a kome brak više godi? Došlo je vreme da se razbiju još neke predrasude vezane za muško - ženske odnose.

Donosimo četiri stvari o muškarcima koje možda niste znali, a oduvek su Vas zanimale.

Ko je pametniji?

Iako i žene i muškarci uglavnom misle kako su pametniji muškarci, Adrian Furnham, britanski profesor psihologije na koledžu u Londonu, istraživao je i analizirao rezultate studija u kojima su se merili i upoređivali koeficijenti inteligentcije muškaraca i žena, što je pokazalo da nema velikih odstupanja kada je u pitanju IQ, ali je primietio velike razlike u percepciji inteligencije.

U različitim kulturama pripadnici oba pola smatraju inteligentnijima vlastite sinove, očeve i dedove od kćeri, majki i baka. Dok su muškarci skloni precenjivanju vlastitih intelektualnih sposobnosti, žene se podcenjuju.

Tolerancija na bol

Oduvek se smatralo da su žene spremnije od muškaraca u odmeravanju snaga sa bolovima iz same biološke činjenice – agonije porođaja. Ali, novija saznanja pokazuju suprotno! Žene osećaju intenzivnije i "drugačije" bolove od muškaraca, zbog drugačije 'konfiguracije". Muškarci, ipak lakše podnose bol.

Kome više godi brak?

Uprkos uvreženim mišljenjima da su muškarci ti koji imaju averziju prema bračnom životu, psiholog Neil Jacobson sa Univerziteta u Washingtonu smatra da bračni život više godi muškarcima.

Žene uglavnom u brak ulaze prepune velikih očekivanja, što vodi u razočarenje. Žene su te koje su sklone menjanju svojih osobina, jer nastoje udovoljiti tradicionalnoj ulozi supruge i tako osobine koje je muškarac voleo zamene nekim drugim.

Takođe, oženjeni muškarci upola manje padaju u depresiju, za razliku od udatih žena.

Biološki sat muškaraca

I muškarci imaju biološki sat koji s vremenom postaje sve nepouzdaniji. Kako muškarci stare u proseku gube jedan posto testosterona svake godine, zbog čega se smanjuje proizvodnja i kvalitet spermatozoida. To je i razlog zbog kojeg stariji muškarci imaju veće šanse da dobiju dijete koje boluje od autizma, shizofrenije i Downovog sindroma.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde