Prva menstruacija (Menarha)

Prva menstruacija se još naziva i menarha i javlja se oko 13. godine života. Pročitajte sve o prvom ciklusu devojčica u kontekstu puberteta i promena koje se javljaju tokom razvoja tinejdžerki.

Pubertet kod devojčica

Pubertet kod devojčice počinje obično u osmoj godini života. Tada njena hipofiza počinje da stvara dva polna hormona od ključnog značaja: folikulostimulišući hormon - FSH i luteinizirajući hormon - LH

Hormoni cirkulacijom dospevaju do jajnika, dovodeći do njihovog rasta i veoma značajnih promena. 

Jajnici na rođenju devojčice imaju jajne ćelije (jajašca, ovume) od kojih samo veoma mali broj tokom života dostiže stadijum sazrevanja i ovulacije. Te jajne ćelije ostaju “uspavane” sve dok na njih ne započne dejstvo hormona hipofize. Jajašca se tada uvećavaju i započinju sa stvaranjem spoljašnjeg sloja ćelija koje sintetišu hormon poznat kao estrogen. Tokom detinjstva devojčica stvara veoma male količine estrogena, ali, u vreme puberteta, nivo estrogena povećava se čak 20 puta. Sa promenama jajnih ćelija jajnici se uvećavaju. U to vreme nastaju i promene na ostalim unutrašnjim genitalnim organima devojčice.  

Spoljašnji znaci hormonalnih promena

Grudi devojčice počinju da se uvećavaju sa delovanjem estrogena na mlečne kanaliće. Jedna dojka može početi da raste pre druge. Takođe, razvoj jedne dojke može biti brži od druge. Obično, međutim, one postaju po veličini iste.  

Kod devojčice se stvara pubična i aksilarna maljavost. Kukovi i dojke postaju okruglastiji, pa počinje da izgleda ženstveno.  

Dve godine pošto dojke započnu svoj rast kod devojčice nastaje prvo menstrualno krvarenje u životu – menarha

Prva menstruacija (menarha) označava početak reproduktivnog života, dok menopauza (prestanak funkcije jajnika) označava kraj ovog perioda.

Menarha

Reč menarha je kovanica od dve reči men, što označava mesec, i arche, započinjanje, početak. Menarha kod devojčice označava dramatičnu promenu biološkog statusa. Dečaci nemaju ovakvo analogno obeležje. Odnos devojčice prema menstruaciji i njeno osećanje šta to znači biti žena pod uticajem je porodice, prijatelja i osoba iz okruženja, njihovog stava prema prvom menstrualnom krvarenju.  

Menarha u normalnim okolnostima nastaje posle devete, a pre šesnaeste godine života.

U Zapadnoj Evropi i SAD devojčice obično imaju menarhu u 13. godini života, što je prilično ranije od menarhe kod njihovih baka. Izračunato je da u poslednih 100 godina vreme menarhe ima tendenciju smanjenja 3-4 meseca svakih deset godina. Smatra se da je promena posledica bolje ishrane dece. Utvrđeno je da pre započinjanja hormonskih promena devojčica mora da dostigne kritičnu telesnu masu, sa odgovarajućom količinom masnog tkiva i telesnih tečnosti.

U svakom slučaju, devojčice koje su malo punije imaju menarhu pre njihovih vršnjakinja normalne uhranjenosti. S druge strane, devojčice atletske građe, slabe uhranjenosti, ili sa hroničnim iscrpljujućim bolestima imaju menarhu mnogo kasnije u životu.  

Ako grudi devojčice započnu sa rastom pre osme godine života, ili menarha nastane pre devete godine, potrebno je obratiti se lekaru. Ovaj redak poremećaj naziva se prevremeni pubertet. Prevremeni seksualni razvoj može označavati neki veoma ozbiljan poremećaj, ali se obično može tretirati.  

Takođe bi trebalo konsultovati lekara ako kod devojčice ne započne razvoj dojki do 14. godine života, ili ne dođe do menarhe do 16. godine, posebno ako je ona zbog toga zabrinuta.  

Prvih nekoliko godina posle menarhe sasvim je normalno da kod devojčice ciklus ne bude pravilan, ili da čak jednog meseca izostane. U to vreme verovatno njeni jajnici ne oslobađaju svakoga meseca po jednu jajnu ćeliju. Na ovome mestu mora se naglasiti sledeća činjenica: čim devojčica započne sa menstrualnim krvarenjima postoji mogućnost da dođe do trudnoće.   

Sa medicinskog stanovišta, pubertet se završava kada menstrualni ciklusi budu regularni.


Podeli tekst:

Prof. dr Milan Terzić je specijalista ginekologije i akušerstva. Svakodnevno obavlja porođaje trudnica i brine o trudnoći svojih pacijentkinja. Kroz naučno-istraživački i klinički rad daje doprinos inovaciji praktičnog r...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 16

 1. Letica 27.09.2023

  Moja devojčica je napunila 11 godina, slabe je telesne gradje - ima samo 30 kg. Ovog meseca se pojavila krv na besu i tu se sve završilo, skro se ponovo pojavila krv sa jakim bolom u donjem stomaku. Da li je to menstruacija i da li je to normalno? Pozdrav.


 2. Jovan 26.02.2023

  U članku je sve lepo objašnjeno ali i pored toga mnogim odraslim ženama koje imaju ćerke ništa nije jasno, neverrovatno. Na primer ženi nije jasno kako devojčica od 11, 12 godina koja ima mestruaciju može da zatrudni. Jednostavno, mestruacija je dokaz da njena jajašca sazrevaju i da mogu biti oplođena.


 3. Nevena Petkovic 05.11.2022

  Dobar dan Postovani, moja cerka je dobila prvu Menstruaciju sa 13 Godina u Junu i to je trajalo tri dana i posle toga nije imala mesec dana pa kada je ponovo krenula periode ona je imala 2 nedelje Ali nije bilo intezivno.i posle mesec dana je ponovo krenuo ciklus i traje sada skoro dve nedelje.Da li je to normlano dok se ne uredi Menstruacija ili bismo trebali da se javimo Doktoru. Veliko Hvala S Postovanjem Nevena Petkovic


 4. Miljana Kantar 17.07.2022

  Moje dete nije još dobilo prvu menstruaciju i ima 11 godina i 7 meseci, i kaže kako je često boli stomak i grudi ima redu stolicu pa da vas pitam, da li je to pred menstruaciju znak?


 5. Marija 28.05.2022

  Dobar dan,moja devojcica je dobila prvu menstruaciju sa nepunih 11god.Da li je to u redu?


 6. Mila 16.05.2022

  Moja devojcica je pre par Dana dobila prvu menstruaciju sa nepunih 11god dal je to uredu Ili ???


 7. Svetlana 03.04.2022

  Dali je normalno da devojcica sa 13 est dodina dobija ciklus na 15 dana.


 8. Jelena 25.07.2021

  Da li je normalno da devojcica dobije na 23 dana?


 9. Gordana 01.07.2021

  Zanima me me da li je normalno da prva menstroacija traje od drugog do dvadesetog u mesecu pa se ponovo krene dvadeset osmog istog meseca


 10. Realna 29.06.2021

  Postovanje, devojcica je prvu mensuruciju dobila pre 3 meseca(11god,3meseca),i prva 2 meseca bilo je uredno. Sada joj kasni 10tak dana s tim da joj je sekret bas povecan i oseca se malo. Ja shvatam da su hormoni sad njoj ali opet ne znam ni dal je normalan sekret i jaci miris? I kada bi trebalo posetiti ginekologa?


 11. Marija 06.01.2021

  Od prve menstruacije koliko treba da prodje vremena do druge?


 12. sta te briga 26.02.2015

  Nerazumem, kako trudnoca kad devojcica dobija menstruaciju samo sa 11-12 godina kako trudnoca moze da se desi?


 13. ana gulan 04.07.2013

  A sta ako sam posto i jesam u drugom stanju sa 12 god, moj decko i ja smo radili seks sa kondomom, ali ja sam ipak zatrudnela i nisam rekla mami? Sta da radim???????


 14. Ajna 28.05.2012

  Mogu li samo postaviti jedno pitanje?


 15. sofija 26.07.2010

  Hvala vam sad vise znam. . . .


 16. kristina 01.05.2010

  Veoma korisne informacije


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde