Pravi rani pubertet (Pubertas praecox vera)

Rani pubertet označava pojavu znakova polnog sazrevanja pre 8. godine u devojčica i pre 10. godine u dečaka.


Uzrok nastanka

Pravi rani pubertet se javlja uglavnom familijarno. Promene nastaju zbog ranog sazrevanja hipotalamusa koji svojom aktivnošću pokreće funkcionisanje osovine hipotalamus adenohipofiza jajnici/ testisi.


Klinička slika

Kod devojčica pravi rani pubertet kao konstitucionalno obeležje može da bude samo parcijalan i kao takav se ispoljava uvećanjem dojki, prevremenom pojavom pubične dlakavosti i menstrualnog krvarenja. Takođe je karakterističan i nešto brži rast, kao i uvećanje spoljašnjih i unutrašnjih genitalija. Najveće promene se odvijaju uglavnom u psihičkoj sferi, naročito posle pojave menstrualnog krvarenja. Dosadašnja saznanja pokazuju da su ove devoijčice fertilne.
Kod dečaka se takođe javljaju znaci polnog sazrevanja. Kod nekih dečaka seksualno sazrevanje teče brže nego rast u visinu i koštano sazrevanje, tako da ne postoji kompletni fizički izgled muškarca. Pored znakova androgenizacije često se nalaze znaci normalne sprematogeneze, pa je teoretski moguća i reproduktivna funkcija ovih dečaka.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, objektivnog pregleda, određivanja nivoa hormona.


Lečenje

Prognoza običnog ranog puberteta nije nepovoljna, mada devojčice treba kontrolisati kako bi se sprečile neke posledice kao što je neželjena trudnoća. Pokušava se primenom progesterona, ali rezultati još nisu pouzdani. Kod dečaka se primenjuju agonisti LHRH ( gonadotrponi oslobađajući faktor).


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa pubertetom.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Jelena 19.07.2022

    Postovani dali je moguce da devojčica sa 5 godina pocunju da rastu grudi


  2. Angelina Martic 27.04.2010

    Mojoj devojcici su je otkriven rani pubertet u 6 godini naime pocela je pubicna dlakavost. Do 8 god. Su je pratili a onda je dobijala lhrh sve do 10 god. Sa 10 god. I 11 meseci je dobila menstruaciju a kostana zrelost joj odgovara devojcici od 13 godina. I posle prvog pregleda kostana zrelost joj je bila za 2 god. Ispred hronoloske starosti. Sada je visoka 159 cm. Od pocetka pracenja je rasla po 5 cm. Godisnje i pre primene lhrh i za vreme primene lhrh. Nije bilo naglog pubertetskog skoka sto sada neki lekari tvde da je izostalo zbog primeme lhrh. Da li je to istina i da li je moguca primena hormona rasta kod ovog slucaja. Koliko se moze ocekivati da jos poraste? Da li znate kome bi se mogli obratiti za odgovore na ova pitanja i resenje ovog problema. Zabrinuta majka angelina.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde