Nodozna toksična struma

Nodozna toksična struma je oblik hipertireoze izazvan hiperprodukcijom tireoidnih hormona iz autonomnog solitarnog nodusa (čvor) tireoideje ili polinodozne strume.


Uzrok nastanka

Uzrok nije poznat. Verovatno je da više etioloških faktora deluje sinergistički. Rezultat procesa je heterogena funkciona kolekcija tireoidnih folikula, od kojih poneki postaju dovoljno autonomni i metabolički dominantni.


Klinička slika

Kod nodozne toksične strume simptomi su slične kao kod Graves-Bazedovoljove bolesti, ali su obično manje izražene. To podrazumeva nepodnošljivost toplote, lupanja srca, preterano znojenje, povećan apetit, gubitak težine, podrhatavanje, umor, gušenje pri naporu. Klinička slika može da bude i atipična, pa dominira mišićna slabost, gubitak apetita i težine, apatija, depresija, emocionalna labilnost i srčana insuficijencija.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, laboratorijskih nalaza, scintigrafije i povišenog nivoa tireoidnih hormona u serumu i niskog nivoa TSH.


Lečenje

Medikamentozna supstituciona terapija dovodi do remisije hipertireoze, ali se ne postiže trajna remisija. Terapija izbora je subtotalna tireoidektomija ili lečenje radioaktivnom jodom, koje dovode do kompletne i stabilne remisije.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa štitnom žlezdom.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde