Nepotpuni rani pubertet (Pubertas praecox partialis)

Nepotpuni rani pubertet je relativno česta pojava i manifestuje se u obliku preranog rastenja dojki ili prerane pojave polne dlakavosti. Oba oblika se javljaju skoro isključivo u ženskom polu.

Prerano rastenje dojki ( thelarcha praecox) se viđa u devojčica u uzrastu od 6-18. meseca. Uvećanje jedne ili obe dojke traje nekoliko meseci do godinu dana ili se retko održava sve do početka normalnog puberteta. Rastenje, koštano sazrevanje i vrednosti gonadotropina u serumu odgovaraju hronološkom uzrastu.
Pretpostavlja se da je prerano rastenje dojki uzrokovano prolaznim lučenjem manjih količina ovarijalnih estrogena, ali se ne može isključiti i uticaj hormonski aktivnih supstanci poreklom iz unetih namirnica.
Pojava je u potpunosti benigna, ali zahteva dugotrajnu kontrolu radi isključenja mogućnosti pravog ili lažnog preranog puberteta.

Prerana pojava polne dlakavosti ( adrenarcha pubarcha praecox) daleko je češća u devojčica, obično u uzrastu 4-6. godine. Dlake se prvo javljaju na labijama ( velike usne), zatim u pubičnom predelu i aksilama ( potpazušne jame). Deca ispoljavaju ubrzano rastenje i koštano sazrevanje. Vrednosti gonadotropina u serumu su normalne, dok su vrednosti testosterona u serumu i 17-ketosteroida u urinu lako povišene za uzrast, a koncentracije dehidroepiandrosterona u serumu izrazito povišene. Adrenarha se objašnjava aktiviranjem kore nadbubrežnih žlezda sa pojačanim lučenjem androgena.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa pubertetom.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde