Vaginalna flora čuva intimno zdravlje žene

Samo 30 do 40 % žena ima zdravu vaginalnu floru. Zato, obnovljanje i zaštita vaginalne flore zauzimaju posebno mesto u prevenciji genitalnih infekcija i njihovih posledica.

Genitalne infekcije kod žena

Više od 300 miliona žena svake godine oboli od genitalnih  infekcija, poput kandidijaze  ili bakterijske vaginoze. Iscedak iz vagine, svrab, peckanje u genitalnoj regiji itd., smetnje su po kojima ih možemo prepoznati. No, one su povezane i s pojavom drugih zdravstvenih problema od kojih je jedan karcinom grlića materice. HPV infekcija, kojom je inficirano oko 630 miliona ljudi širom sveta se u visokom postotku može dovesti u direktnu vezu sa pojavom ovog karcinoma, koji je drugi najćešći zloćudni tumor kod žena. Svake godine dijagnostikuje se oko 500.000 novih slučajeva karcinoma grlića materice, a od njega umre oko 300.000 žena. U Srbiji 27 od 100.000 žena oboli od karcinoma grlića materice godišnje.

Vaginalna flora - prirodna zaštita žene

Tokom celog života žene, vaginalna flora je njena prirodna odbrana od genitalnih infekcija. Vaginalnu floru čine „dobri” mikroorganizmi koji žive u vagini žene. Različita stanja poput stresa, nekih bolesti, uzimanje određenih lekova (antibiotici i sl.), uništavaju vaginalnu floru. Time, žena je lišena prirodne odbrane i otvoren je put naseljavanju “loših” mikroorganizama koji mogu uzrokovati genitalne infekcije. Danas,  samo 30 do 40 % žena ima zdravu vaginalnu floru . Zato, obnovljanje i zaštita vaginalne flore zauzimaju posebno mesto u prevenciji ponavljajućih genitalnih infekcija, a tako i njihovih posledica.

Probiotici vraćaju izgubljenu zaštitu

Probiotici su „dobre” bakterije koje imaju pozitivan učinak na zdravlje. Važno je znati da svaki probiotik nije isti i da je za
adekvatni efekat potrebno odabrati pravi. Danas su u svetu poznata i priznata samo dva probiotička soja Lactobacillus rhamnosus GR-1 i Lactobacillus reuteri RC-14 koji, nakon oralne primene, dokazano, obnavljaju vaginalnu floru.

Ovo je dokazano dvadesetogodišnjim istraživanjem. Obnavljajući vaginalnu floru, probiotici vraćaju ženi prirodnu zaštitu umanjujući mogućnost nastanka genitalnih infekcija, a time i njihovih posledica. Delotvorni su i sigurni za primenu od puberteta do zrelog doba.

S obzirom na to da se u zrelom dobu javlja i suvoća vagine, rizik od urogenitalnih infekcija je još i veći. Zato, preporučljivo je da se uz probiotik uzimaju i izoflavoni crvene deteline koji će ublažiti sve tegobe menopauze, pa tako i suvoću vaginalne sluzokože, čime će dodatno umanjiti rizik od pojave urogenitalnih infekcija.


Podeli tekst:

Dr Biljana Živaljević je specijalista ginekologije i akušerstva sa dugogodišnjim iskustvom.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Tatjana 01.07.2021

  Koliko cesto mogu da se koriste probiotici za vaginalnu floru, da li se pravi pauza?


 2. Ivana Ivanovic 20.02.2010

  Gynoflor, slucajno sam videla da ste pisali o gynofloru, ja sam ih koristila vec nekoliko puta, i fantasticne su, drugarica mi ih je preporucila, i cesto kada mi padne imunitet, posle antibiotika i imam pojacan sekret vagine, obavezno uzimam gynoflor posto mi uvek veoma brzo zavrsi posao, tako da sam posle mirna duzi period. Kada sam i online trazila nesto o njemu, ubedilo me je to jos vise kada sam videla koliko kosta u eu i koliko je dugo u upotrebi, sto znaci da bas vredi


 3. Zorica 21.10.2009

  Na tržištu su se pojavile vaginalete gynoflor, koje u sebi sadrže lactobacillus acidophilus i 0.03mg estriola. Čula sam da ga je do sada koristilo širom Evrope preko 13 miliona zena, i da je jako dobar.


 4. Maja 04.07.2009

  Čula sam za lactogyn tablete, u apoteci kazu da su dobre a i cena im je dobra, jel iko probao, kako sam čula da moraju duže vreme da se piju. Ako nešto znate, javite.


 5. Ivana 09.05.2009

  Kako su vaginalne infekcije česte, a pre svega mislim na kandidijazu koja se javlja i posle stresa, i posle kutije antibiotika, ma i posle jedne neprospavane noći, nije mi jasno zašto se o tzv vaginalnim probioticima, kao što je lactobacillus ne govori mnogo više. Ja nisam znala za probiotike, niti mi je ginekog preporučio slične. Sve pohvale za stetoskop. Info na odabiru lekara saradnika.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde