Genitalna kandidijaza


Genitalna kandidijaza predstavlja infekciju, vulve i vagine kod žena i infekciju glansa penisa kod muškaraca, izazvanu gljivicama roda Candida albicans.

Kako se javlja genitalna kandidijaza

 • samostalno
 • u sklopu infekcije na koži, sluzokoži, unutrašnjim organima 

      Prenošenje seksualnim putem nije značajno kao kod drugih seksualno transmisivmnih bolesti. 

      Vaginalna kandidijaza je jedno od najčešćih ginekoloških oboljenja u Evropi i Severnoj Americi. Češća je od kandidijaze glansa 5 puta. Za nastanak i razvoj infekcije je bitna ekspozicija, ali i  predispozicija. Glavno predisponirajuci faktori za nastanak infekcije su: trudnoća i to poslednji trimestar, dijabetes - šećerna bolest, antibiotici (naročito tetraciklini i cefalosporini), kortikosteroidi, metronidazol, imunosupresivna terapija, sintetički veš, česti seksualni odnosi. 

      Kod 80% muškaraca sa genitalnom kandidijazom partnerke su bile samo asimptomatski nosioci infekcije.U letnjim mesecima je seksualna aktivnost veća pa je i genitalna kandidijaza češća. 

      Uzročnik je gljivica iz grupe kvasnica, najčešće Candida albicans koja može biti komensal ili parazit u čovečjem organizmu (digestivnom traktu, ustima, vagini, na koži..) 

      Vulvovaginitis candidomycetica

      Svrab u predelu vagine i iscedak nalik na gnoj pavlolikog izgleda naročito premenstrualno i u trudnoći. Mogu se javiti im sitne bubuljice gnojanice na međici, u predelu prepona i oko anusa. 

      Balanopostitis candidomycetica

      Obično nekoliko sati nakon seksualnog odnosa (vaginalnog, analnog, oralnog) javljaju se na glansu sićušne crvene bubuljice koje brzo postaju mehurići čiji se sadržaj zamuti. Pucanjem bubuljica gnojanica nastaju sitne oguljotine crvenog ruba praćene intenzivnim svrabom i peckanjem. 

      Perianalna i skrotalna kandidijaza

      Može se javiti samostalno (samo na toj lokaciji) ili udruženo sa Candidijazom glansa. Manifestuje se u vidu crvenila i gnojanica uz subjektivni osećaj svraba. 

      Konjugovana kandidijaza

      Javlja se kada oba partnera istovremeno imaju genitalnu kandidijazu, stim što su kod žena tegobe manje izražene.

      Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i laboratorijske potvrde (DMPNP, kultivacija uzročnika sa mikogramom, IIF (serološki)). 

      Diferencijalno dijagnostički je potrebno razmotriti i Trihomonijazu i bakterijsku vaginozu. 

      Lečenje kandide                                                  

      Lečenje vulvovaginalne kandidijaze: Imidazolski preparati i polieni u vidu krema, vaginalnih tableta i tampona.

      Terapija balanopostitisa sastoji se u primeni antimikotske kreme 3-4x dnevno, gencijana violet, povidon jod.

      U slučaju recidiva  predlaže se četvoronedeljna terapija u kontinuitetu, ako nema uspeha uključuje se sistemska terapija. 

      Preporučljivo je preventivno lečiti oba seksualna partnera istovremeno i najbitnija je eliminacija predisponirajucih faktora.

      Podeli tekst:

      Povezani tekstovi:

      Broj komentara: 1

      1. Tuncay 17.02.2012

       Lep čanlak, a i ovi video snimci za kings of shaves su fenomenalni, narocito onaj prvi. Baš sam se iznenadio i malo nasmejao.


      Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde