Milarija - ne pretopljavajte decu!

Znojenje je normalna, fiziološka pojava. Znoj luče ekrine znojne žlezde raspoređene po koži čitavog tela, a najbrojnije su na tabanima, dlanovima i čelu. Znojenje ima termoregulacionu ulogu te poremećaj funkcije znojnih žlezdi prati i poremećaj opšteg stanja. Kod dece koja se pretopljavaju odećom ili su febrilna(povišena telesna temperatura) vrlo često se javlja malaria koja nastaje zbog zastoja u protoku znoja.

Usled pretopljavanja je pojačano znojenje (koža odaje toplotu između ostalog i znojenjem i tako štiti organizam od pregrejavanja), ćelije rožastog sloja izvodnih kanala znojnih žlezdi bubre te je otvor znojnih žlezdi zadebljao i vremenom se "zacepi". Kako se znoj i dalje stvara, a ne može da izađe kroz začepljeni otvor, kanal znojnih žlezdi prska i znoj prodire u okolno tkivo. Zavisno od nivoa opstrukcije (zacepljenja) kanala različita je i slika promena na koži te se opisuju:

Miliaria cristallina (sudomina) - opstrukcija je površna - u nivou rožastog sloja  epiderma. Obično se na koži trupa, ispod mišića i na licu kod dece javljaju nežni sićušni mehurići nalik na kapi rose koji lako prskaju te zaostaje sitno brašnasto perutanje. Obično neopaženo prolazi  jer nema subjektivnih smetnji.

Miliaria rubra - do opstrukcije izvodnog kanala znojne žlezde je došlo malo dublje -intraepidermalno. Kako se znoj i dalje stvara, kanal puca i znoj izlazi u okolno tkivo izazivajući lako zapaljenje. Otuda crvenilo i subjektivni osećaj svraba i peckanja. Moguća je i sekundrna infekcija.

Miliaria profunda - u slučaju ponovljenih epizoda, opstrukcija je znatno dublja na nivou epidermodermalne ranice. Može dovesti do propadanja ekrinih znojnih žlezdi te  termoregulacionih poremećaja. Sreće se u tropskim krajevima.

Šta valja činiti?

NE pretopljavati decu, naročito malu kod koje termoregulacioni centri  još nisu zreli. Oblačiti im odeću od prirodnih laganih materijala. Kupati u blagom rastvoru hipermangana, po potrebi i više puta dnevno. Aplikovati bebi pudere i miksture  koje suše kožu, ali naravno ne preterivati sa isušivanjem.


Podeli tekst:

Dr Zorana Zlatanović je dermatolog iz Niša sa višegodišnjim iskustvom u Kliničkom centru Niš. Doktorka se bavi lečenjem najtežih kožnih bolesti. Zakažite pregled.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Emin 13.08.2012

    Na glanusu peinsa su mi se pojvaile bijele bubuljice koje izgledaju isto kao obična zagnojena bubuljica na koži. Ne mogu da ih istisnem, ne bole me, ne svrbe, izgled im se ne mijenja ni malo osim što se povećavaju u obimu. Prvo sam imao samo jednu, ali sada im se broj povećao na 5.


  2. Dany 27.04.2012

    Postovanje imam vec godinama pojacano mocno znojenje budim se tako da sam sav mokar majca krevet jastuk i moram da se presvlacim. Radio sam sve krvne analize i sve je ok sem malo pojacanih trigliceridaponekad imama poviseni pritisak tako d aavako jutro popijem 2, 5 konkorda i 1, 5 bromezepamau zadnje vreme sam primetio da me boli levo plucno kriloi imama vec godinama problem sa ogromnim podkoznim bubuljicama na glavi koje se gnoje i pucajunekada se povuce pa nema par meseci pa ajmo ispocetka


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde