Balanopostitis

Balanopostitis je čest problem koji se javlja kod muškaraca bez obzira na starosnu dob. Bolest se uspešno leči ukoliko se pacijet pridržava propisane terapije i saveta lekara. U protivnom, moguće su komplikacije koje zahtevaju hitnu hirušku intervenciju.

Balanopostitis je zapaljenje sluzokože glansa ( balanitis) i prepucijuma ( postitis) muškog polnog organa.

Zapaljenje je izrazitije na prepucijumu.

Šta dovodi do nastanka balanopostitisa?

Najčešće je multifaktorijalne etiologije. Potencijalni trigeri su:
 • infekcije (Candida Albicans, Chlamydia trachomatis, Trichomonas vaginalis, Neisseria gonorrhoeae, beta hemolitički streptokok...)
 • traume,
 • loša higijena,
 • kontaktna alerija,
 • dermatoze (psorijaza, lihen, Balanithis xerotica obliterans...),
 • fiksni eritem (izazvan lekovima).
Balanopostitis se najčešće javlja kod neobrezanih muškaraca zbog tople i vlažne sredine. Bitni su i: seksualno ponašanje, upotreba kondoma i spermatocidnih agenasa, simptomi od strane seksualnog partnera.

Koji su znaci balanopostitisa?

Postoji nekoliko formi balanopostitisa. Neke od njih su:

Balanopostitis simplex: postoje  crvenilo i otok, a moguća je i pojava manjih i većih "ranica" uz subjektivni osećaj peckanja, svraba, žarenja, ponekad i smetnji pri mokrenju. Najčešći uzročnici su bakterijske infekcije, hemijski i mehanički nadražaji.

Balanopostitis diabetica: javlja kod dijabetičara (obolelih od šećerne bolesti), naročito ukoliko je prisutna glikozurija (prisustvo šećera u mokraći). Najčešće se nadovezuje infekcija Candidom albicans.

Balanopostitis candidomycetica: odlikuje se svrabom, pečenjem, prisustvom papula, pustula, erozija. Znatno češće se javlja kod dijabetičara. Obavezno je uputiti seksualnogu partnera  na ispitivanje i lečenje.

Balanopostitis erosiva circinata: ima hroničan tok, može se javiti zasebno ili u sklopu Rajterove bolesti. Odlikuje se crvenilom, sjajnim erozijama (ranicama) sa naglašenom nekrotičnom ivicom, nepravilnog policikličnog izgleda.

Dijagnoza balanopostitisa

Postavlja se na osnovu kliničke slike. Po potrebi se rade dodatna ispitivanja (bris radi izolovanja uzročnika, biopsija, patch testiranje...). Potrebno je i seksualnog partnera uputiti na potrebna ispitivanja, a zatim i  adekvatno lečenje.

Kako se leči balanopostitis?

Osnovno je ukloniti predisponirajuće faktore

Primarana  terapijska linija:
 • higijena, ali bez agresivnih sredstava. Preporučuju se slani rastvori 2 puta dnevno uz održavanje suvoće sluzokože
 • emolijenti i to prevashodno masti bez konzervanasa zbog moguće iritacije i senzibilizacije, 2 puta dnevno nakon pranja .
 • topijski kortikosteroidi, ali niskopotentni i uz mere opreza.
Sekundarna terapijska linija:
 • carbenoxolon gel,
 • testosterone propionate,
 • kortikosreroidi intraleziono.
Definitivni tretman za balanopostitis, naročito kod dijabetičara je circumcizija (obrezivanje)

Prognoza balanopostitisa

Balanopostitis treba shvatiti ozbiljno, lečiti ga adekvatno, terapijom datom od strane nadležnog lekara jer je moguć prelazak u  hroničnu formu (sluzokoža postaje glatka, sjajna, istanjena, smanjene elastičnosti).

Nikako se ne preporučuje lečenje na svoju ruku.

Moguće su i komplikacije ( fimoza - nemogućnost prevlačenja kožice,  parafimoza  - rub prepucijuma stegnut iza glansa praćen otokom, te zahteva hitnu repoziciju, superinfekcije veneričnim uzročnicima).

Podeli tekst:

Dr Zorana Zlatanović je dermatolog iz Niša sa višegodišnjim iskustvom u Kliničkom centru Niš. Doktorka se bavi lečenjem najtežih kožnih bolesti. Zakažite pregled.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Miodrag 10.02.2024

  Imam problem kod penisa, jak svrabež na kožici, crvenilo na penisu. Kožica se teško prevlači preko glavića, dolazi do pucanja.


 2. Pavao 26.09.2023

  Poštovani, već duže vrijeme imam Enterococcus faecalis, liječio sam antibioticima, ali bez veceg uspjeha. Nisam ga spolno dobio jer nemam spolne odnose, higijenu održavam, imam problema s uvecanom prostatom, ali PSA uvijek manji od 4ng/l. Nemam nikakakvih iscjedaka osim sukcesivnog bolnog mokrenja. Šecer mi je od 5,8-7. Molim za Vaš savjet i preporuku kako se liječiti. S poštovanjem, lep pozdrav.


 3. Miroslav 15.01.2023

  Zdravo imam problem je taj peckanje na polnom organom crvenilo uzeo sam sapun i prao sam Atim sam primetio da nemogu da razvlacim polni organ jako me stid ici kod lekara za ovaj problem da ne spominjem uzeo sam kremu sinoderm n kremu i od tad nisam mogao da razvlacim pretoga sam primetio peckanje to peckanje nestalo al crvenilo ponovo se ponovilo sta da radim hvala unapred :)


 4. Aleksandar 28.10.2021

  Bravo za dr Zoranu


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde