Fimoza

Uzrok nastanka i podela


Fiziološka fimoza-većina dečaka se rađa sa fiziološkom fimozom, kožica im se ne može pevući preko glansa. U prvim godinama života, fiziološko slepljenje prepucijuma sa glavićem penisa je prirodna zaštita glavića od uticaja amonijaka iz mokraće. Do treće godine je fimoza normalna i ne mora se lečiti. Ukoliko dete otežano mokri, ili mu se na vrhu penisa stvara balončić (ispod kože) il mokraća teško prolazi u tankom mlazu mora se javiti urologu.

Po načinu nastanka fimoze se dele na urođene (kongenitalne) i stečene.

Kongenitalne fimoze su dominantno nasledne, mogu biti atrofične i hipertrofične. Vrlo se lako kompilkuju balanopstitsom zbog nemogućnosti održavanja higijene, a moguća je i ascndentna infekcija zbog zadržavanja mokraše u prepucijalnoj vreći.

Stečene fimoze nastaju najčešće posle mehaničkih oštećenja ili kao posledica akutnih ili hroničnih zapaljenskih procesa. One su infektivne, alergijske ili druge prirode.

Klinička slika


- otežano mokrenje u tankom mlazu
- opasnost od zastoja mokraće u bešici jer se ne prazni u potpunosti

- česta infekcija prepucijuma i glavića
- ponekad bolan polni odnos

Lečenje


Lečenje fimoze kod dece se sastoji  u održavanju higijene uz obavezu majke da prilikom kupanja vrši blago prevlačenje prepucijuma preko glansa, da bi se postigao bolji elasticitet prepucijuma. Operativni zahvati se vrši tek u pubertetu, izuzetno ranije. Cirkumcizija, odnosno obrezivanje je tradicionalna metoda rešavanja problema fimoze, prepucioplastika je hirurška metoda gde se kroz plastičnu operaciju kožica i prepucijumski otvor šire do potrebne veličine. Prednosti prepucioplastike su brži i bezbolniji oporavak, manje komplikacija i očuvanje prepucijuma.

Lečenje steroidnim mastima je metoda koja se pojavila u 90-tim godinama. Prednost lečenja lokalnim steroidima-nema hirurškog rizika, traume a i cena je daleko niža.

 

 

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Stefan 05.12.2021

  Операција уопште није тако наивна, а осећај после још гори. Ерекција је више него болна. Мука ...


 2. anica 14.10.2010

  Moj sin je ima problema od svoji 6 meseci tada sam ga vodila kod doktora i on je rekao da mu moram povlaciti kozicu. I ako nebude islo da se javim. Medjutim njemu je glavic izasao napolje sada ima dve ipo godine i nenosimo pelenu al kozica zna da mu se slepi i da se klobuk ispot koze napravi. Mada to se desi ako ga na vreme neskinem. A ako ga skinem onda sve bude u redu. Da vas pitam sta ja sad treba da radim, da to intervenisemo ili ne


 3. Svetlana 09.08.2010

  Mom detetu su u cetvrtoj godini hirurski uradili kozicu. Medjutim, on posle toga nije dao da se to povlaci. Sada ima 9 godina. Kozica mu nekako visi preko penisa. Cak i kada mokri, nece da povuce kozicu. Nema nikakvog crvenila, niti otoka, ali vidim da je mnogo drugacije nego kod mladjeg deteta. Da li je ovo normalno i sta dalje treba da preduzmem? Ceca


 4. Vladimir 07.08.2010

  Prema zakonima prirode samo 2% muškaraca mora da obavi ovaj hirurški zahvat. Interesantno je da se majke bave time umesto da to uradi otac koji ima osećaj. Lekarima najlakše da seku ali i mi možemo da biramo lekara.


 5. milorad 05.12.2009

  Interesuje me kako spreciti erekcije posle operacije fimoze?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde