Subduralni hematom

Uzrok nastanka


Akutni subduralni hematom je najčešće povezan sa traumom glave, kod hroničnog oblika trauma može biti mala, čak zaboravljena. To može biti lak udarac glavom o gredu ili granu drveta, pri naglom zaustavljanju automobila ili gubitku svesti. Ova komplikacija je česta kod alkoholičara zbog fragilnosti krvnih sudova i čestih trauma u alkoholisanom stanju.

Klinička slika


Akutni subduralni hematom može biti jedno ili obostran i često je praćen i drugim traumatskim oštećenjem mozga- kontuzijom (nagnječenjem) i laceracijom (kidanje). Bolesnik je komatozan. Ako je lokalizovan u zadnjoj lobanjskoj jami biće praćen povraćanjem, glavoboljom, oštećenjem kranijalnih nerava i ataksijom (poremećen hod).

Hronični subduralni hematom se inkapsulira i dalje raste zbog prelaska likvora kroz kapsulu u hematom. Raste nedeljama i mesecima delujući kao tumor. Vrši pritisak na moždano tkivo i daje odgovrajuće simptome i znake. Može se manifestovati glavoboljom, pospanošću, konfuznošću, inkoherentnim mišljenjem, bradipsihijojm, apatijom, epileptičnim napadima, tako da asocira na moždani tumor ili demenciju vaskularne ili druge etiologije. Na strani hematoma može se naaći Hačinsonova zenica (zenica proširena, ugašena reakcija zenice na svetlost), hemipareza (oduzetost polovine tela) se može razviti na suprotnoj strani od hematoma.

Dijagnoza


Postavlja se na osnovu kliničke slike i CT-om (skenerom)

Lečenje


Lečenje je hirurško, a prognoza zavisi od ostalih oštećenja. U nekim slučajevima dovoljna je primeniti kortikosteroide, jer neki hematomi ne rastu već se spontano resorbuju i ne javlja se potreba za hirurškom intervencijom.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Slavica Ordevska 04.10.2017

    Postovani, imam pitanje za vas. Ja sam iz makedonija moj suprug je operiran pre mesec dana od subakuten subduralen hematom ima 53 god. Nema nikakve psihicke i motorne ispade hvala bogu sve je sada dobro. Zanima nas koji je nacin i rezim zivoto posle operacija sta sme a sta ne sme da radi, kao da vozi auto, da gleda tv, ili kompjuter da dize teret, i dr. Inace on ima peralna za automobile i radi na otvorone na ekstremno hladno i ekstremno toplo. Ovde doktori kazu da po dva meseca moze da radi sve. Molim vas recite dali je to normalno i rizicno. Puno nam znaci i drugo misljenje hvala!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde