Toksični šok sindrom

Uzrok nastanka


Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) je gram-pozitivna bakterija. Prirodno prebivalište S. aureus je koža čoveka, brojnih drugih sisavaca i ptica. Osim na koži može se naći i na sluznicama kao prolazna flora. Prisutan je u prašini i na predmetima opšte upotrebe, a mogu se naći u mleku i drugim prehrambenim proizvodima, gde najčešće dospevaju s ruku čoveka.

Staphylococcus aureus izlučuje niz enzima i otrova, tzv. egzotoksina koji učestvuju u nastanku infekcija. Sindrom toksičnog šoka može nastati kod bilo koje infekcije izazvane sojem zlatnog stafilokoka koji izlučuje ovaj toksin.

Klinička slika


Toksični šok sindrom obično nastaje naglo, oko početka menstruacije kod mladih žena koje koriste tampone ili dijafragme za kontracepciju. Znakovi infekcije mogu biti minimalni među bolesnicima s infekcijama operacionih rana, kod kojih se početak bolesti tipično javlja drugog dana nakon operativnog zahvata. TŠS je opisan je takođe i kao bolnička infekcija.

U materici 5-20% žena nalazi se Staphylococcus aureus. Ako dođe do oslobađanja njegovih egzotoksina u krvotok može se razviti toksični šok. Razvoj sindroma toksičnog šoka za vreme menstruacija pri upotrebi tampona nastaje ako se tampon ne menja duži period pa se krv duže zadržava u materici, stafilokoki se razvijaju u većoj količini, a isto tako i njihovi toksini.

Osim tokom menstruacija, toksični šok sindrom se javlja i kao komplikacija kožnih infekcija, infekcija rana nakon prirodnog porođaja i nakon carskog reza, infekcija tkiva, upala pluća, nakon gripa i retko nakon primarne stafilokokne bakterijemije (prisutnosti bakterije u krvi). Menstrualni i nemenstrualni TŠS imaju iste simptome.
Mogući simptomi uključuju visoku telesnu temperaturu, osip po celom tijelu koji se ljušti na dlanovima i tabanima tokom sledeće 1-2 nedelje, nizak pritisak, poremećaj digestivne funkcije - povraćanje, proliv, oslabljena funkcija bubrega i jetre, pojačana prokrvljenost sluznica, smanjen broj trombocita (trombocitopenija), bolovi u mišićima (mialgija) s povišenom kreatinin kinazom, glavobolja, dezorijentacija, smanjen nivo kalcijuma. O sindromu toksičnog šoka govorimo kad su zahvaćena 3 ili više organska sistema, a svi ovi simptomi se ne javljuju kod svakog bolesnika.

Smrtnost je oko 3% - 7%, a uzroci su nizak pritisak otporan na lečenje, razvoj oštećenja pluća kod odraslih (respiratorni stres sindrom odraslih - ARDS) i zgrušavanja u krvnim sudovima (diseminovana intravaskularna koagulacija).

Dijagnoza


Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, pregleda i uzimanja uzoraka za mikrobiološku dijagnostiku. Uglavnom je dijagnoza jednostavna zbog postojanja tipičnih simptoma i karakterističnih okolnosti pojave sindroma - početkom menstruacije ili uz stafilokokne infekcije.

Lečenje


Lečenje je usmereno ka rešavanju šoka, oslabljene funkcije bubrega i pluća i diseminovane intravaskularne koagulacije. Antibiotici se daju venskim putem. Potrebne su visoke doze antibiotika - penicilin, klindamicin, gentamicin. Ako postoje lokalne nakupine gnoja kao rezultat stafilokokne infekcije, moraju se hirurški zbrinuti. Potreban je prestanak korišćenja tampona čime se sprečava mogućnost recidiva bolesti.

 

 

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. vrla vrlavi 23.06.2010

    Zlatni stfilokok kazu da se pojavljuje u obicno starijim ustanovama sto nema veze sa istinom, moze se pojaviti u najnovijoj bolnici da je od zlata napravljena i nakon duzeg vremena moze se izljeciti, ako ne medicamentima onda sigurno prirodnim putem. Ja vam pisem iz mostara i znam da u posusju 1 mjesto blizu mo ima casna sestra koja pravi kremu neku i kad vec sve je isprobano kazu da ta krema ljeci. Znaci ja sam cuo ne vidio i probo


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde