DepresijaDepresija je poremećaj raspoloženja koji se karakteriše prisustvom izuzetne tuge, razočarenja, usamljenosti, beznađa, nedostatak vere u sebe i osećaj krivice i niže vrednosti. Ovakvo stanje je vrlo ozbiljno i može trajati veoma dugo, remeteći jedinku u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Vrlo često osećaj beznadežnosti može potrajati dugo tako da osoba jedino rešenje i spas od tegoba pronalazi u samoubistvu.

Uzročnici

O uzrocima depresije još uvek se ne zna dovoljno, ali mnogi stručnjaci navode da kombinacija naslednog faktora i faktora spoljne sredine doprinosi razvitku bolesti. Permanentna izloženost stresu može biti okidač u nastanku depresije. Takođe jedan od “trigera” može biti gubitak bliske osobe, gubitak posla ili neko veliko životno razočarenje.

Simptomi

Jedan od dominantnih simptoma je nedostatak životne radosti ili barem smanjenje uživanja u mnogim aktivnostima u odnosu na period pre bolesti. Osim toga osoba koja boluje od ove bolesti je letargična, ima problema sa snom, najčešće kao nesanica i rano buđenje, ali kod mladih osoba i kao pojačana potreba za snom, nedostatak koncentracije, razdražljivost, iscrpljenost, nedostatak seksualnog nagona, osećaj krajnjeg očaja, osećaj beznadežnosti, strah od smrti (tanatofobija), samoubilačke misli ili strah od izvršenja samoubistva, promene u apetitu, teškoće u donošenju odluka, stalne fizičke smetnje kao glavobolja, probadanja, zanošenje, hronični bolovi.

Lečenje

Savremeni način lečenja podrazumeva kobinovanu medikamentoznu i psiho terapiju. Najdelotvorniji medikamenti su andidepresivi, koji ako se pravilno koriste popravljaju raspoloženje u roku od jednog do šest nedelja. Najsavremeniji koncept lečenja podrazumeva propisivanje tricikličnih depresiva. Psihijatri savetuju da se pacijenti jave lekaru što ranije jer je tada i lečenje delotvornije. Većina bolesnika ne želi da prizna da boluje od depresije i to doživljava kao lični poraz. Povlači se u sebe i ulazi u socijalnu izolaciju, jer se plaši da ljudi iz njenog okruženja ne primete da je bolesna, tako da upada u “začarani” krug iz koga samo uz lekarsku pomoć može da izađe.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. milena milosevic 28.09.2011

  Imala sam dugo zdravstvene probleme i izakljucila sam da sam u depresiji. Sama sam se obratila doktorki i prepisala mi je citalex 10mg u kombinaciji sa rivotrilom i od kad to pijem vec 4, 5meseca ja se odlicno osecam jedino malo problem sa snom. Imam 31godinu.


 2. Jovana Drulović Marčetić 21.12.2010

  Dugo sam imala dg depresije. . Imala sam jako jako stresan život (imam 26god) a vrhunac je bio kad sam prošle godine obolela od karcinoma. Prvi instinkt mi je bio "baciti se sa mosta". Javila sam se psihjatru, divna dr, dala mi je th, ali sam odbijala da je uzmem jer sam vazda bila drogirana raznim ljekovima, zbog ca dg. . Međutim, jednog dana sam samo sebi rekla - dosta! I čvrsto odlučila da neću da patim od depresije. Nisam ni tada uzela ljekove, već sam počela sama sa sobom agresivno da radim na sebi, tjerajući se prije svega u pozitivne misli i još mnogo drugih stvari. Naposletku, navikla sam se ujutru da ustanem i kažem sebi "super sam". I uspjela sam!!! Čak sam i nekima pomogla da se iščupaju iz istog. Danas nosim osmjeh, nisam ni blizu depresije, iako znam da mi je život ograničen. Ako sam mogla ja - možete i vi! Sigurno! Ako želite, javite mi se (jovana984@gmail.com) . . Možda vam nekako pomognem, bar malo: )


 3. Vesna 08.07.2010

  Ostala sam bez posla, prvo ja, pa suprug a u kuci tri djaka, prvo sam samo plakala, a onda je dosao osecaj bezvrednosti. I pitanje sto da zivim kad ne mogu ni vlastitu decu da skolujem a svi su extra djaci. Pocela sam da pijem zoloft 50 mg i cetvrtinu rivotrila, i bilo je sve ok, bila sam vesela i puna zivota. Sad pijem po pola zolofta i isto cetvrtinu rivotrila, ali ponovo znam da se povucem u sebe, a sto je najgore tad mi dolaze i suicidne ideje. . . A to se desava skoro posle svakog razgovora za posao, kad shvatim da traze samo mlade devojke. Onda naviru pitanja gde dalje zasto zivim i tako to. Interesuje me kakav je lek amizol, da li je bolji od zilofta.
  Pozdrav svima


 4. Mikan 13.06.2010

  Godinama sam u haosu i "zaglavio" sam u dugogodišnju tešku depresiju. To što sam još živ je čist ćar. Dugo već znam da sam bolestan, na kraju mi je bilo jasno da mi fali neka "hemija" u mozgu. Od pre 6 meseci pijem cipralex i lamictal u kombinaciji kako mi je prepisala lekarka. U početku, prvih mesec-dva osetio sam neko neubedljivo poboljšanje, međutim sada posle 6 meseci imam neverovatno poboljšanje, gotovo da nisam depresivan, mnogo ređe sam autoagresivan, malo sam živnuo, počinjem malo da se vraćam svojim hobijima, radno sam sposobniji. Nedostatak samopoštovanja, samopouzdanja i ostalih socijalnih problema koji su deo mojih problema, sigurno nemogu da rešim sam, za to je potrebna dugotrajna psihoterapija (što mi je lekarka normalno i preporučila) , međutim s obzirom da imam 59 godina, jednostavno nemam više energije za rad na sebi. Ako ovi lekovi mogu (a izgleda da mogu) da me održe u sadašnjem stanju, bingo! U svakom slučaju mladim ljudima preporučujem da odmah počnu sa lečenjem jer mogu potpuno da se izleče.


 5. sany 21.05.2010

  I sama sam bila sigurna da bolujem od depresije, ali sam zbunjena kada sam pročitala i simptome za hipohondriju-više ne znam od čega boluje niti kome da se obratim za pomoć: ( ( (


 6. vanja 19.12.2009

  Takodje sam bila u depresiji i doktor mi je dao zoloft od 50 mg, nije mi bilo bolje, pa sam posle godinu dana sama prekinula terpaiju, a ni danas mi nije bolje. Cak vise i ne verujem da doktori i lekovi mogu da pomognu. Vise i ne razmisljam o izlecenju od depresije, a ni o depresiji i mogu vam reci da mi je tada bolje. Onda posle nekog vremena pocnem opet da mislim o tome i sve se vrati na staro. Umorna sam od toga i volela bih da opet budem ona ista, kao pre par godina, jer ovo je bas zamorno. Volela bih da mi neko predlozi nesto sto stvarno deluje, ako to nesto uopste postoji. Pozdrav


 7. tea 17.12.2009

  Bez komentara. . . Upravo sam sebe pronasla u ovome. . . . Sta da radim?


 8. suncica 25.07.2009

  Nazalost upravo mi se sve to dogadja. Deca velika, muz nezainteresovan za mene iako izgledam vrlo atraktivno, kazu, a i po pogledima vidim, ali ja sam nezadovoljna sobom. Imam srednju skolu, 153 i 57 kg a on, muz, 183 i vss. Deca su super dve devojke od 25 i 26 god a ja sam ipak nezadovoljna i uvek sebi nalazim mane jer za njegove 2 prevare znam s ko zna koliko ih je bilo. Jedna je bila duga 3 a druga 5 godina. Ta druga je bila sa nasom kucnom prijateljicom. Takodje udatom. Mada je uvek zene razumem i manje je krivim ali. Ona je visoka, vitka i ima visu skolu... Da skratim pricu. Bila sam pod bensendinima i to u velikim kolicinama. Bukvalno drogirana. Od pre nedelju dana dr mi je dala zoloft 50 mg jedan ujutru i trittico retard 150 mg 1/3 3 dasnas pa 2/3 tri dana pa celu posle, ne vidim za sada pomenu nikakvu. Inace uvek izgledam veselo i nasmejano na ulici i doterano naravno (dupla vaga a u dusi pesimista. To znaju samo oni koji me dobro poznaju. Imam 48 godina. Ipak uvece uzmem i uz sve to 1 Bensedin od 10 mg i opet tesko zaspim, u toku noci sam, omamljena, ali rano ustajem i kao da nista nije bilo... Ne vidi se nista na meni a na zalost, ni ono u meni sta se dogadja...


 9. milos 27.04.2009

  Bio sam na flunisanu godinu dana ali samo 20 mg dnevno bilo mi je malo bolje. Nisam na njemu vec 4 meseca i to malo sto mi je bilo bolje vratilo se na isto. Dali je 20 mg malo?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde