Plućna fibroza

Pod plućnom fibrozom podrazumeva se zadebljanje i stvrdnjavaje plućnog intersticijuma novostvorenim vezivnim tkivom. To je progresivan proces u kome se intersticijumski eksudat u početku bogat ćelijama (limfociti, plazma ćelije, histiociti, ćelije retikularnog veziva i fibroblasti) i fibrinom, postupno pretvara u ožiljno tkivo siromašno ćelijama tj. obrazuju se granulomi odnosno granulomatozno tkivo. Ovo tkivo može da razori i deformiše arhitektoniku pluća, odnosno da resorbuje i zameni plućno tkivo koje se pretvara u fibroznu tvorevinu. Zbog zadebljanja plućnog tkiva nastaju poremećaji difuzije gasova i poremećaji ventilacije.

Podela i uzrok nastanka

Plućne bolesti poznate etiologije

 • nezapaljenske geneze: pneumokonioza (silikoza, berilioza, azbestoza), tvrdi metali (kobalt, volfram), radijacija (rendgen, radijum), zastoj u plućima, multiple plućne embolije, plućna hipertenzija, lekovi i otrovi (bisulfan, fozgen)
 • zapaljenske geneze: hronična milijarna tuberkuloza, intersticijumske pneumonije, mikoze

Plućne fibroze u opštim oboljenjima

Plućne fibroze nepoznate etiologije

 • sarkoidoza, Hamman - Richov sindrom

Saćasto pluće

Sindrom Hamman - Rich (idiopatska plućna fibroza)

Idiopatska plućna fibroza podrazumeva stanje nepoznatog uzroka, koje se karakteriše inflamacijom i fibrozom intersticijuma pluća i perifernih vazdušnih puteva.

Klinička slika

Prvi simptomi su dispneja (otežano disanje) pri naporu i suvi kašalj. Dispneja je dominantan klinički znak, u početku minimalna, javlja se samo pri naporu, a kasnije je stalna sa pogoršanjem u naporu. Terminalno postoji otežano disanje i zamor i u mirovanju. Od prvih nejasnih simptoma do prepoznatljivo težeg disanja zbog koga se bolesnik obraća lekaru prođe više meseci ili godina. Dispneju i neproduktivni kašalj prate i opšti simptomi, anoreksija, gubitak telesne mase, bolovi u zglobovima i dr. Fizički znaci su centralna cijanoza (modro prebojen jezik) posle napora, maljičasti prsti, fine krepitacije na kraju ekspirijuma, a sa razvojem bolesti dolazi do teške plućne hipertenzije i klinički evidentnog hroničnog plućnog srca. Prognoza je ozbiljna. Evolucija može biti subakutna sa fatalnim ishodom u roku od 6 meseci do 3 godine, ili hronična, sa evolucijom i dužom od 15 godina. Prosečan vek je 7 godina.

Dijagnoza

Postavlja se postupkom isključivanja drugih uzroka intersticijumskih oboljenja pluća, funkcionalnim ispitivanjem pluća i rendgenografijom pluća i srca.

Lečenje

Radi supresije inflamatornog i ćelijskog odgovora, a u cilju prevencije progresije ireverzibilne fibroze, terapija izbora su kortikosteroidi u visokim dozama u kombinaciji sa citostaticima.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa plućnom fibrozom.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 13

 1. Anđelko 23.02.2024

  Kod prvog rebra desno Manja zona redukovana transparencije više fibroznih karakteristikama. Da li treba da se liječi i kako?


 2. Aleksandar 15.10.2023

  Imao sam fibrozu pluća, stadijum 3 i uspešno sam izlečen zahvaljujuci ekspertskoj ekipi sa VMA. Danas trčim polumaraton i imam 53 godine.


 3. Nežla 28.07.2023

  Sarcoidoza u revisiting i 7 cm fibroze, uvećan lomfni sistem, preosjetljiva. Posljedica kortikoterapije je kamen u bubregu, kasnije discus hernija, bolovi u kuku, nedostatak D vitamina i depresija. I tako od 23. godine do danas. Sad mi je 61 godina, prestala pušiti prije 5 godina, bila pušač 40 godina. Pušenje sam trebala davno rješavati. Sve u svemu gospodska bolest, ne da uspon uz stepenice, umaranje i preosjetljivost. Sve u svemu naučila sam se živjeti sa tim. Imam 37 godina staža, dvoje djece, radim, borim se i uživam u životu.


 4. Janja Vukelić 11.04.2023

  Molim objašnjenje,u donjem dijelu lijevog režnja pluća zrakasta zasjenjena,dif.dg.smetnje ventilacije,fibrozne promjene.


 5. OLIVERA 23.12.2021

  imam 81g. i brohoekstazije već 40 god . imala sam na plućima fibrozu 9 mm. na jednom mestu Posle preležanog kovida ,i pored 3 vakcine, fibroznih delova ima rasutih po oba plucna krila. kakvo je vaše mišljenje o terapiji i neka prognoza dužine življenja sa ovim stanjem.HVALA


 6. Miki 13.05.2021

  Dali ima lijeka za Fibrozu tablete lijek..


 7. Jasmina Asiku 16.04.2021

  Sta znaci peribronhovaskularno zadebljanje bazalno desno?


 8. Asja 20.10.2012

  Koliko osoba sa ovom bolešću može živit?


 9. Dragan 07.01.2012

  Ja imam plućnu fibrozu. Moji simptomi su neuobičajeni. Jak svrab koji peče osobito pre podne i uveče. Kad se preznojim odmah sam malaksao i potom mi je veoma hladno i to u sred leta. Potom dolazi jak svrab, odnosno pečenje kao da sam posoljen. Da nije možda pored alveola zakačen i neki centar vegetativnog nervnog sistema? Meni po ceo dan idu žmarci i stud.


 10. Mila Stankovic 25.04.2011

  Da li je moguće da mi se fibroza pojavi u kasnijim godinama života? 2007. godine otkrivena mi je bronhoekstazija, a 2010. godine urađena na Torlaku genetska analiza sa rezultatom - d508 pozitivno! Bila sam u mladosti sportista, a sad imam od 1993. bolest metabolizma, a od skoro sve propratne bolesti vezane za to (od 1995. posle operacije tireoide i paratireoide primam insulin 4 puta dnevno).


 11. Jasmina 28.03.2011

  Koliko dugo može da živi osoba koja ima fibrozu pluća?


 12. Valter Jelenković 15.09.2010

  Obostrano u bazalnim poljima rtg znakovi endoperibronhalne fibroze. Pojačana prozračnost parenhima pluća bez žarišne lezije i bez infiltracije. Ne vidi se pleuralni izljev. Molim objašnjenje nalaza.


 13. Dragan 01.03.2010

  Posle preležane bronhopneumonije imam sve te siptome koje ste naveli. Ali i veoma jaku hladnoću kao i mnogo kiselog znoja veoma hladnog i iritaciju nervnog sitema u samim plućima, kao da je nešto ogoljeno oko pluća. Zidovi bronhiola i alveola su istančani. Da li je potrebno hirurško odstranivanje tog dela pluća?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde