Plućna fibroza

Pod plućnom fibrozom podrazumeva se zadebljanje i stvrdnjavaje plućnog intersticijuma novostvorenim vezivnim tkivom. To je progresivan proces u kome se intersticijumski eksudat u početku bogat ćelijama (limfociti, plazma ćelije, histiociti, ćelije retikularnog veziva i fibroblasti) i fibrinom, postupno pretvara u ožiljno tkivo siromašno ćelijama tj. obrazuju se granulomi odnosno granulomatozno tkivo. Ovo tkivo može da razori i deformiše arhitektoniku pluća, odnosno da resorbuje i zameni plućno tkivo koje se pretvara u fibroznu tvorevinu. Zbog zadebljanja plućnog tkiva nastaju poremećaji difuzije gasova i poremećaji ventilacije.

Podela i uzrok nastanka

Plućne bolesti poznate etiologije

 • nezapaljenske geneze: pneumokonioza (silikoza, berilioza, azbestoza), tvrdi metali (kobalt, volfram), radijacija (rendgen, radijum), zastoj u plućima, multiple plućne embolije, plućna hipertenzija, lekovi i otrovi (bisulfan, fozgen)
 • zapaljenske geneze: hronična milijarna tuberkuloza, intersticijumske pneumonije, mikoze

Plućne fibroze u opštim oboljenjima

Plućne fibroze nepoznate etiologije

 • sarkoidoza, Hamman - Richov sindrom

Saćasto pluće

Sindrom Hamman - Rich (idiopatska plućna fibroza)

Idiopatska plućna fibroza podrazumeva stanje nepoznatog uzroka, koje se karakteriše inflamacijom i fibrozom intersticijuma pluća i perifernih vazdušnih puteva.

Klinička slika

Prvi simptomi su dispneja (otežano disanje) pri naporu i suvi kašalj. Dispneja je dominantan klinički znak, u početku minimalna, javlja se samo pri naporu, a kasnije je stalna sa pogoršanjem u naporu. Terminalno postoji otežano disanje i zamor i u mirovanju. Od prvih nejasnih simptoma do prepoznatljivo težeg disanja zbog koga se bolesnik obraća lekaru prođe više meseci ili godina. Dispneju i neproduktivni kašalj prate i opšti simptomi, anoreksija, gubitak telesne mase, bolovi u zglobovima i dr. Fizički znaci su centralna cijanoza (modro prebojen jezik) posle napora, maljičasti prsti, fine krepitacije na kraju ekspirijuma, a sa razvojem bolesti dolazi do teške plućne hipertenzije i klinički evidentnog hroničnog plućnog srca. Prognoza je ozbiljna. Evolucija može biti subakutna sa fatalnim ishodom u roku od 6 meseci do 3 godine, ili hronična, sa evolucijom i dužom od 15 godina. Prosečan vek je 7 godina.

Dijagnoza

Postavlja se postupkom isključivanja drugih uzroka intersticijumskih oboljenja pluća, funkcionalnim ispitivanjem pluća i rendgenografijom pluća i srca.

Lečenje

Radi supresije inflamatornog i ćelijskog odgovora, a u cilju prevencije progresije ireverzibilne fibroze, terapija izbora su kortikosteroidi u visokim dozama u kombinaciji sa citostaticima.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa plućnom fibrozom.

 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Asja 20.10.2012

  Koliko osoba sa ovom bolešću može živit?


 2. Dragan 07.01.2012

  Ja imam plućnu fibrozu. Moji simptomi su neuobičajeni. Jak svrab koji peče osobito pre podne i uveče. Kad se preznojim odmah sam malaksao i potom mi je veoma hladno i to u sred leta. Potom dolazi jak svrab, odnosno pečenje kao da sam posoljen. Da nije možda pored alveola zakačen i neki centar vegetativnog nervnog sistema? Meni po ceo dan idu žmarci i stud.


 3. Mila Stankovic 25.04.2011

  Da li je moguće da mi se fibroza pojavi u kasnijim godinama života? 2007. godine otkrivena mi je bronhoekstazija, a 2010. godine urađena na Torlaku genetska analiza sa rezultatom - d508 pozitivno! Bila sam u mladosti sportista, a sad imam od 1993. bolest metabolizma, a od skoro sve propratne bolesti vezane za to (od 1995. posle operacije tireoide i paratireoide primam insulin 4 puta dnevno).


 4. Jasmina 28.03.2011

  Koliko dugo može da živi osoba koja ima fibrozu pluća?


 5. Valter Jelenković 15.09.2010

  Obostrano u bazalnim poljima rtg znakovi endoperibronhalne fibroze. Pojačana prozračnost parenhima pluća bez žarišne lezije i bez infiltracije. Ne vidi se pleuralni izljev. Molim objašnjenje nalaza.


 6. Dragan 01.03.2010

  Posle preležane bronhopneumonije imam sve te siptome koje ste naveli. Ali i veoma jaku hladnoću kao i mnogo kiselog znoja veoma hladnog i iritaciju nervnog sitema u samim plućima, kao da je nešto ogoljeno oko pluća. Zidovi bronhiola i alveola su istančani. Da li je potrebno hirurško odstranivanje tog dela pluća?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde