Emfizem


Emfizem pluća definiše se kao trajno uvećanje disajnih puteva distalno od terminalnih bronhiola s destrukcijom alveolnih pregrada, bez jasnih znakova fibroze. Emfizem pluća karakterišu oštećenja plućnog parenhima. Ona nastaju u osnovnoj jedinici pluća (acinus) za razmenu respiracijskih gasova. Bolesti se klasifikuju na osnovu lokalizacije morfoloških oštećenjau acinusu. Dva najznačajnija oblika su panacinusni emfizem (acinusje oštećen manje ili više uniformno) i centroacinusni emfizem (dominantno zahvaćen središnji deo acinusa). Vrlo često oba tipa morfoloških oštećenja uočavamo u istom plućnom krilu, s tim što može da preovladavajedan ili drugi tip.

Učestalost

Procenjuje se da u Americi 1,65 miliona ljudi boluje od emfizema pluća. Broj obolelih raste iz godine u godinu: s porastom pušenja u periodu od 1982. do 1995. godine povećao se za 41,5%. Znatno se povećala prevalenca u populaciji osoba ženskog pola.

 


Uzrok nastanka

Za nastanak emfizema značajno je više faktora rizika. Duvanski dim je, van svake sumnje, primarni uzrok pojave emfizema pluća. Pušači imaju veću smrtnost zbog hroničnog bronhitisa i emfizema, kao i veću prevalencu poremećaja plućne funkcije, respiratomih simptoma i svih oblika opstrukcijske bolesti disajnih puteva. Pušenje kao glavni uzrok nastanka hroničnog bronhitisa i emfizema pluća sreće se kod 80 do 90% obolelih. Incidenca i mortalitet od emfizema u urbanim, industrijski razvijenim sredinama viši su nego u ruralnim. Egzacerbacije hroničnog bronhitisa povezane su s većom zagađenošću vazduha sumpor-dioksidom i čvrstim česticama. Poslednjih godina poznat je značaj zagađenosti vazduha u zatvorenom prostoru zbog upotrebe različitih čvrstih goriva za grejanje i kuvanje.

 


Simptomi

Dominantan klinički simptom u emfizemu pluća jeste dispnoja koja se javlja pri naporu. Obično je prati vrlo malo kašlja i oskudno iskašljavanje sluzavog ispljuvka. Mukopurelentna pogoršanja usled infekcije nisu česta. Osećaj nedostatka vazduha, dispnoja, nastaje postepeno, često neprimetno, i pogoršava se pri težem fizičkom naprezanju, za vreme infekcija, udisanja hladnog vazduha, iritantnih gasova i para. Tokom godina dispnoja postaje sve teža, javlja se pri sve manjem fizičkom naporu, a zatim i u mirovanju ili najmanjem pokretu. U odmakloj fazi bolesti dispnoja dovodi do invalidnosti i netolerancije i najlakših radnji, kao što su umivanje, oblačenje, uzimanje hrane, govor. Bolesnik s emfizemom često je mršav, asteničan. Najčešće sedi povijen unapred, ispruženih ruku, oslanja se na dlanove da bi fiksirao rameni pojas i omogućio da se leđni mišići koriste za efikasniji ekspirijum. Oni obično dišu kroz stisnute usne (,,pućenje usana").

 


Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, kliničke slike i RTG-nalaza. Za konačnu potvrdu dijagnoze emfizema pluća potrebno je bolesnika podvrgnuti funkcionalnim testovima pluća.

 


Lečenje

Izlečenje emfizema nije moguće. Međutim, kod prepoznatog emfizema moguće je usporiti i zaustaviti napredovanje bolesti ispravnim merama i menjanjem životnih navika. Tu se pre svega misli na prestanak pušenja. Značajan vid terapije emfizema je respiratorna kineziterapija. Ona se temelji na učenju relaksiranja mišića, postavljanja u drenažni položaj, pravilne upotrebe dijafragme u disanju, ali i vrlo važnim tehnikama izdisaja koje ne dopuštaju kolabiranje malih disajnih puteva i posledičnu opstrukciju prolasku vazduha (stisnute usne).

 

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. GOJKO RALIC 07.12.2022

  Bolujem od hobp(hronični bronhitis plus emfizem) već osam godina,dali se emfizem može zaustaviti...


 2. Ljubomir Mikašinović 20.11.2022

  10 godina bolujem od ENFIZEMA. 8 godina ne pušim. Život mi je prpdužen u Sremskoj Kamenici, pulmologija dr. Bjelović me 2 puta operisao, 2017 i 2018. Genijalac Hvala mu !


 3. Lutfi 31.08.2022

  Ja imam emfizem pluca i hobb pluca i astmu koristim 4 pumpice


 4. Lutfi 31.08.2022

  Ja imam emfizem pluca i hobb pluca i astmu koristim 4 pumpice


 5. Svetlana 18.08.2022

  MSCT PREGLED GRUDNOG KOSA Prisutni znaci hiperinflacije u plucima obostrano uz incipijetne znake centrilobularnog plucnog emfizema


 6. Nena 28.04.2022

  Moja sesta ima Emfizem pluća . Svoja pluća je uništila pumpicom za asmatične napade i cigaretama. Sin joj nefa da puši ,ali džaba se priča .Čim sinu vidi leđa dočepa se cigareta. Završila je u bolnicu i tu je na kiseonik. Cigarete su najveće zlo za pluća. Ja sam isto pušila ali kvrcnulo mi je nešto i prestala sam .Uvijek kažem sve dolazi iz glave.


 7. Saša Živković 26.11.2019

  Emfizem je jako, jako teška bolest jer i pri najmanjem naporu čovek nema vazduha. Naravno zavisi od stepena bolesti ali najmanje što treba uraditi je prestati sa pušenjem.


 8. Vojislav 04.06.2013

  Mozdaje uzrok tvog enfizema nesto drugo ne znam nisam strucno lice. Ja imama 39 god, pusac sam od 17 godine i vec dve godine imam probleme sa disanjem kod napora fizickog koji sam pravdao nedostatkom kondicije, prosle zime mi se stanje pogorsalo prilicno tesko disanje, zamaranje i slicno. Zaglavio sam na pulmologiji sa kisikom u nosu jer je nivo kisika u krvi bio katastrofa, dijagnoza enfizem i hobs, lezeci na pulmologiji sam pratio od 10 bolesnika karcinoma pluca, emfizema i hobs-a 8 do 9 su pusaci sto sam ja video na pulmologiji u banja luci, a posle toliko godina pusenja prestao sam lako i vec za koji dan ce biti 7 meseci da ne pusim ali tako sto sam lezao na intezivnoj nezi pod kisikom i gledao pusace kao sto sam i sam u poodmaklim stadijumima bolesti kako se pate i ne umiru vec odumiru u patnji tako da sam bez ikakvih problema prestao pusiti posle toliko godina i danas tvrdim kakvi lekovi, pomocna sretstva i elektricne cigare sve je u glavi klik i gotovo.


 9. Marko 05.01.2011

  Dobio sam emfizem pluca iako ne pusim, a imam samo 21 godinu mada imam astmu. Tako da cigarete nisu bas glavni krivac, gore je nama pasivnim pušačima možda treba uticati na svest gradjana kada već ove zabrane po restoranima i kaficima nisu uspele!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde