Kronova bolest (Morbus Crohn)


Kronova bolest je nespecifično zapaljenjsko oboljenje digestivnog trakta. Ova bolest može da zahvati bilo koji njegov deo, u velikoj većini slučajeva ileum (deo tankog creva) i kolon ( debelo crevo).
Kronova bolest je izuzetno slična sa ulceroznim kolitisom, tako da kod oko 10% bolesnika ove dve bolesti se ne mogu razlikovati.

Učestalost

U razvijenim zemljama zapadne Evrope učestalost Crohnove bolesti je 2-6 slučajeva u populaciji od 100 hiljada stanovnika. Prevalencija je 10-20 puta veća. Zastupljenost polova je približno ista.
Crohnova bolest može da se ispolji u bilo kom životnom dobu, najčešće između 15. i 35. godine.

 

Uzrok nastanka

Različita klinička istraživanja su pokazala da genetski faktor ima veoma bitnu ulogu u nastanku ove bolesti. Postoji visok stepen konkordantnosti obolevanja monozigotnih blizanaca.
Mnogobrojni infektivni, bakterijski i virusni agensi predlagani su kao uzrok, ali bez definitnih dokaza. M. paratuberculosis izaziva kod preživara Johneovu bolest, hronično zapaljenjsko oboljenje ileuma, slično Crohnovoj bolesti.
Kao predisponirajući faktori Crohnove bolesti pominju se dijeta sa dosta rafiniranih šećera i upotreba kontraceptiva. Pušenje je, takođe, jedan od mogućih sinergetičkih okidača u nastanku ove bolesti.
 

Opis bolesti

Crohnova bolest je najčešće lokalizovana na završnom delu ileuma, uzlaznom delu debelog creva, čitavom debelom crevu ili ileumu i jejunumu(delovi tankog creva).
Zid creva je u celini otečen i zadebljan. Postoje duboke ranice (ulkusi), obično su u vidu žlebova. Duboki ulkusi mogu da prodru kroz zid creva i uzrokuju apscese ili fistule. Fistule mogu da nastanu izmedu susednih vijuga creva ili zahvaćenih segmenata creva i mokraćne bešike, vagine ili kože perineuma.

 

Klinička slika

Crohnova bolest je hronično oboljenje sa nepredvidljivim pojačanjima i poboljšanjima kliničkog toka. Način ispoljavanja i simptomi zavise od zahvaćenog regiona creva i opsežnosti bolesti. Kliničke osobenosti Crohnove bolesti su najčešće proliv, obično bez krvi, i bol u trbuhu (> 75%), zatim povišena telesna temperatura (>50%), kao i opšta slabost, a moguć je i gubitak u težini. Ponekad, posebno kod dece i starih jedini simptomi mogu da budu povišena telesna temperatura i gubitak u težini.
 

Dijagnoza

Dijagnozu treba uzeti u obzir kod svih bolesnika s prolivom, sa ili bez krvi, i bolom u trbuhu. Moguća su atipična ispoljavanja, povišena telesna temperatura neobjašnjenog porekla bez crevnih simptoma ili vancrevna ispoljavanja, recimo artritis ili oboljenje jetre.
Kako Crohnova bolest može da zahvati i tanko crevo, treba je uzeti u obzir u svim oblicima malapsorpcionih sindroma, intermitentnoj crevnoj opstrukciji i abdomenskim fistulama.

Analize krvi su nespecifične. Mogu da pokažu umerenu anemiju (normohromnu, normocitnu ili hipohromnu), povišenu sedimentaciju, leuko i trombocitozu, hipoproteinemiju. Proliv može da dovede do poremećaja elektrolita, a malapsorpcija u Crohnovoj bolesti do steatoreje.

Proširenost bolesti utvrđuje se rendgenskim pregledom tankog creva barijumom i irigografijom. Ovi mogu da pokažu promene izgleda sluznice, duboke ulceracije i patognomični ,,znak vrpce ili žice ". Promene često zahvataju ileum i kolon u kontinuitetu. U hroničnim slučajevima mogu da nastanu strikture. Lezije creva su obično diskontinuirane.

 

Lečenje

Najefikasniji medikamenti u lečenju Crohnove bolesti su antiinflamatorni lekovi (kortikosteroidi, aminosalicilati i imunosupresivi) a, po potrebi, primenjuju se i drugi lekovi. Kortikosteroidi su efikasni u lečenju akutne faze.
Dugotrajna primena ograničena je neželjenim dejstvima, a akutno lečenje ne smanjuje rizik recidiva. Steroidni lekovi koji deluju pretežno lokalno su u razvoju. Aminosalicilati su efikasni u lečenju Crohnove bolesti tankog i debelog creva.
Ne preporučuje se primena aminosalicilata uz kortikosteroide, u akutnoj fazi, jer nema dokaza da povećavaju uspešnost lečenja. Neželjena dejstva pri primeni sulfasalazina - mučnina, glavobolja, kožni osipi, reverzibilni sterilitet kod muškarca i, vrlo retko, hemolitična anemija i agranulocitoza -pripisuju se sulfapiridinu. U tim slučajevima koriste se preparati mesalazina ili olsalazina. Imunosupresivni lekovi, azotioprin i 6-merkaptropin, imaju isti aktivni metabolit; osnovna im je primena u lečenju perianalnih fistula.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 23

 1. Milica 10.11.2015

  Ne konzumiram, ali poznajem ljude koji se uspjesno lijece marihuanom od hronove bolesti, bez ikakve dodatne terapije.


 2. Željko Šeatović 26.10.2014

  Odlično objašnjena bolest ali, napis o lečenju je najobičnija gomiola gluposti, odnosno, ne objašnjava lečenje već ublažavanje posledica. Valjda pojam "lečenje" podrazumeva da konačni ishod mora biti izlečenje, a to ne nude ni jedan od pomenutih farmakoloških preparata - svetogrđe je nazivati ih lekovima. Postoji farmakološki preparat koji se može nazvati lek za kronovu bolest, a to je naltreksone ali, isključivo u niskim dozama (ldn - low dose naltrexone)


 3. milana 18.12.2012

  Mogu li se lekoviza ovu bolest uzimati na svoju ruku ili samo na preporuku lekara


 4. Vera Branković 06.08.2012

  Ne znam da li će ova informacija pomoći nekome od obolelih, naime, slučajno sam u biljnoj apoteci Josip Pančić u Beogradu, ulica Tadeuša Košćuška prisustvovala razgovoru između kupca i apotekarke. Žena je tražila čaj za kronovu bolest, a apotekarka je odgovorila da imaju jako dobar čaj po recepturi njihovog starog (nažalost preminulog) apotekara. Dalje detalje ne znam, pa ako nekome ova informacija može da bude od koristi, biće mi drago.
  Srdačan pozdrav.


 5. mirjana novokmet 28.01.2012

  Lecena sam od 2009,. Imala sam proliv i krv u stolici. Mesec dana sam lecena u kbc beyanijska kosa, gde sam pila asaccol. Ybog ranijeg preloma u skocnom yglobu, koji nije dobro yarastao, leva noga je oticala, pa sam primala fraksiparin. Posle iylaska iy bolnice, nastavila sam da uzimam asakol, kosa je po; ela da opada, a noge i vrat da oti; u, na kraju i leva ruka. Krajem oktobra sam smestena na vma, jer mi rivatni lekari nisu pomogli. Kosa mi je opala, bila sam otecena, ali posle terapije pronizinim sam otpistena. Pila sam pronizon, ali sam bila otecena, pa sam ga iybacila iy terapije, misle'i da mi vise sk0odi nego koristi. Opet sam primljena u bolnicu i ustanovljeno je da je kron, a ne kolitis. Odstranjen mi je kolon, a ostavljen rektum, koji nije bio pod ulceracijama. Da li postoji na; in da se iyvrsi rekonstruktivna operacija, jer sam se oporavila i da se ukloni stoma i da li neko ima sli; ni iskustvo


 6. Slagana 09.01.2012

  Zelim da postavim pitenje u vezi kronove bolesti i kolitisa. Moja prijateljica boluje kronove bolesti i gubi proteine. Po preporuci lekara iz skoplja, majka joj donosi supe od pileceg mesa, povrca itd. Ja sam zabrinuta jer u bolnici gde su maja meseca otkrili krona a decembra operisali da bi napravili biopsiju i definirali krona, sada ima 38 kg. Povraca, a otoke ima zbog gubitka proteina na licu, nogama pracen kolitisom. Dali mi mozete preporuciti sta treba da jede da bi se brze oporavila slagana iz skoplja


 7. Djurdja 15.12.2011

  Imam 17. Godina. Kronovu bolest su mi dijagnostikovali pre tri godine. Bila sam na polimernoj djeti tri meseca i nije nista pomoglo. Posle toga sam pocela sa terapijom remikejdom. Pre godinu dana mi je puklo crevo pa sam hitno operisana u beogradu. Od tableta trenutno pijem imuran, dva puta dnevno. Idem svaki mesec na terapiju u beograd (remikejd) i nadam se boljem oporavku. Ima li neko pozitivna iskustva sa "herbalife" proizvodima? Pozdrav


 8. Djurdja 24.09.2010

  Imam 16. Godina. Cetiri godine su me lecili od anemije. Takodje su mi izvadili slepo crevo i imala sam operaciju na srcu. Kako mi se krvna slika ni posle toga nije poboljsala odlucili su da mi urade i analizu na krv u stolici. Tri od cetiri puta test je bio pozitivan. Tada sam otisla za beograd i odradila mnogobrojne analize. Tada mi je dijagnostikovan kron. Tri meseca sam bila na polimernoj djeti (pila sam specijalunu hranu, nutrison, koju smo nabavljali iz inostranstva) ali kako mi to nije pomoglo odlucili su da pocnem sa terapijom remikejda. Jos uvek je primam i nadam se da ce mi pomoci.


 9. Rozi 23.08.2010

  Moja mama vec 20 godina boluje od ove bolesti. Imala je dve operacije, jednom na debelom i jednom na tankom crevu. Koristi salofalk od 500mg, a sada posto je ovog leta bolest uzela zamah i klizme salofalk. Nekoliko puta je pila i pronizone. Vec 16 godina odrzava bolest uz pomoc predivne doc. Petranke misevske u drzavnoj bolnici u skoplju. Uz posebnog rezima hrane potrebno je sto manje stresa ali kao sto je jedan gospodin rekao to nije bas lako. Moze mi neko reci o tom novom americkom leku i dali moze i gde da se nabavi. Na zalost ova je bolest neizleciva ali uz terapiju i paznju u ishrani moze se odrzavati. Pozdrav i ko hoce moze mi pisati radi razmene saveta i iskustava.


 10. ema 26.06.2010

  Sa 26 godina mi je otkriven kron, a 6mes pre toga lecili me od sindroma iritiranih creva, i vecina doktora me pravilo na ludu cak su me iz vb iz nisa poslali na vma u bg ali me tada doticni dr tarabar vrati kuci za nas i kaze da mi nije nista a ja sam bila pod temperaturom i otecenum bolnim kolenima itd. Medjutim u vb u nisu me u bol primi dr vitas najbolji covek koji mi je ukljucio th, i kad se umirilo poslao navma gde me je dr doder primio i izvrsio sve pretrage i ukljucio imuran bez salozopurina prvih mesec dana pat onda su ga ukljucili. Imam troje dece i za sada zivim normalno i na poslednju kontrolu dr vitas mi je rekao da pocne da unosim normalnu hranu i da vidim sta mi smeta a sta ne ali u vecini slucajeva nervoza je okidac za sve. Pozdrav za sve i volela bih sa nekim da razmenim par reci o kronu imate moj e-mail!!!!!!


 11. saša 29.05.2010

  Ja sam saša iz podgorice već pet godina živim sa kronom četiri puta sam operisan sedam mjeseci sam nosio kesu od kada sam bio na vma moje stanje je fantastično zahvaljujući doktorima nešu perišiću i radoju doderu tako da bih svakome preporučio njih dvojicu jer su pravi ljudi i znalci svoga posla a za podgoricu doktorica olja sekulović. Otkada sam došao sa vma ona me prati i njoj sam zahvalan što se osjećam sasvim odlično. Na bolest ne pomišljam isto kao da je nema hranim se sasvim normalno i svako ko tako razmišlja može da se osjeća kao ja. Od terapije pijem salofalk 3*1 orvažil tri puta jednu 10 dana probiotik 10 dana. Ko god hoće može da mi se javi moj broj telefona je +38268015918. Pozdrav.


 12. ivana pesik 26.05.2010

  Jas boleduvam od cron imam 16 god. Da li moze da mi kazete od kade go nabavuvate toj amerikanski lek?


 13. bobby dimo 23.04.2010

  Moj brat ima 13 god i vec 2 godine boluje od kronove bolesti. Ima i 3 perijanalne fistule. Prima tablete salofalk 1750 mg i imuran 75 mg. Molim ako neko zna kako mogu da mi kaze kolko kosta remicade i gde ga mogu nabaviti i molim tm da mi preporuci doktora za operaciju fistule. Inace mi smo iz skopka-makedonija. Hvala puno


 14. bobby dimo 22.04.2010

  Moj brat boluje od kronove bolesti i ima perijanalne fistule. Procitao sam vase kometare i molim dado da mi kaze kolko kosta remikade u evrima i odakle ga kupujes. Molim tm ako hoces da mi kazes koji te je doktor operirao i u kojoj bolnici i kako da stupim u kontaktu sa njim. Moj brat ima 13 godina. Inace zivimo u skopje hvala vam i nadam se da ce te mi odgovoriti


 15. dimitrijevic sasa 15.04.2010

  Od krona se lecim deset godina i imao sam jednu operaciju, nosim ileo stomu i primam remikade ali ih trenutno nema. Sada sam na hospitalizaciji na kcs. Sve sam probao sto se tice lekova i uvek isto, nekad dobro nekad lose. Sada imam cilj da skinem ileostomu ako je moguce a vazno je biti uporan i ne gubiti nadu, uostalom medicna napreduje. Leci me doktorka tanja cvejic i sa njom sam prezadovoljan. Toliko za sada. . .


 16. Fuada Ustamujić 08.02.2010

  Ja sam veoma tužna i jadna imam brata koji boluje od krona već2o godina. Naglašavam da sada ima 33 godine. Ovih dana preživljava svoju najtežu bitku u životu. Prije deset godina operisao je dio debelog i dio tankog crijeva. Međutim ove godine došlo je do eksplozije bolesti sa velikim gnojnim apcesima skoro i u bešici doktori kažu da mu je operacija neminovna on ima samo 39 kg. Hirurg mi jutros kaže da se ćeka nalaz patologije i odma ga moraju raditi ali avaj moraće izgleda kesu nositi na stomaku. Bespomoćna sam ia li iko kakav predlog ili da zna za neko bolje rjhešenje hvala. Molim da mi se javi neko ko ima neko takvo iskustvo. Hvala


 17. dado 15.12.2009

  Od kronove bolesti se lijecim 3-4 mjeseca, imam perianalne fistule. Od terapije koristim salofalk, imuran, nizon i remicade-intravenozno. Preporucujem svima remicade, to je novi americki lijek i mnogo je skup (on zatvara fistule i nije potrebna hiruska intervencija.


 18. TM 28.11.2009

  Od kronove bolesti lecim se od 2001 godine. Bolest mi je ovih godina bila relativno mirna. To sam subjektivno osecao a i laboratorijske analize pokazuju isto. Mada, imao sam perianalne fistule koje su posle vise godina pokusaja lecenja lekovima ipak na kraju hirurski zatvorene. Slusam lekara, pijem terapiju, gledam da se hranim i zivim zdravo. Bez obzira na terapiju, bar za mene, od presudnog je znacaja moje psihocko stanje; da li se nerviram i sl. Nije mi ni od kakve koristi i terapija koja je u full-u ako ja nisam psihicki stabilan. Ne moze tek tako da se kaze: budi smiren. Tako treba da se sami osecate. "da izbegavate problematicne situacije, mesta i ljude". To je, za mene, najbolji lek.


 19. BOBANA 28.11.2009

  Imam kron vec 13god. Imala sam srecu da sam od pocetka kod prof. Njegice jojic koju toplo preporucujem svim kronasima. Nisam operisana i znam da u mnogome zavisi ko vas leci. Kada su mi nasli dijagnozu imala sam 18god danas imam sina od 8 god i u 7 mesecu trudnoce. Pila sam budenofalk 5asa i sulfasalazin i sva tri puta sam imala pankreatitis da sam jednom bila u sok sobi 3dana. Bolest mi je u remisiji idem na kontrole i zivim sa tim. Citajuci komentare neko se pitao hoce li se izleciti to vam je lekar trebao reci da je kron neizleciva autoimuna bolest od koje se ne umire ali je tu dok ste zivi. Pozdrav svima


 20. D. Vuksanović 25.09.2009

  Svima bih preporučila prof. Nagornija. On je pomogao mom muzu koji ima kronovu bolest a niko od lekara pre njega nije posumnjao. Koristio je salofalk i budoasan a sada samo salofalk 3x2 i imuprin 2x 75 mg. Inače uz terapiju i izmenjen rezim ishrane i bez stresa nakon kontrolne kolonoskopije stanje bolesti je pod kontrolom i moze se reći da muz zivi takoreći normalno.


 21. kermeci cila 30.07.2009

  Ja sam operisana pre 1god. Vec drugi put zbog ove bolesti, pila sam i 5asa, a i budosan, ipak su me operisali, morali, nije mi nista vredelo... Sad svaki 6mes. Idem na kontrolu u bg, momentalno pijem imuran 2x1, i cekam... Pitanje da li ima sanse da ikada izlecim se?? Inace budosan je jako skup, ja sam je platila 9000din. A kad se mora. Hvala


 22. JADRANKA CVETKOVIC 03.07.2009

  Lecim se od krona godinu dana, terapija mi je Salofalk a za Budosan sam cula da je jako dobar, ne razumem zasto mi doktor nije prepisao. Kako se vi hranite, da li imate posebnu dijetu? Meni su dali orijetacionalnu (sta bi trebalo a sta ne smem da jedem). Hvala, pozdrav!!


 23. Uskokovic Marina 28.05.2009

  Da li se neko izlečio od ove bolesti uopšte? I da li je neko pio budosan kapsule i da li su mu pomogle?
  Hvala unapred


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde