Pregled gastroenterologa

Specijalistički gastroenterološki pregled obavljaju lekari internističke grane medicine, u cilju dijagnostike, lečenja i sprečavanja nastanka bolesti organa sistema za varerenje. Pregled traje od 15 do 30 minuta, potpuno je bezbolan i nije potrebna priprema.

Ako su simptomi blagi, najbolje je da se obratite lekaru opšte medicine koji vam možda može pomoći, a u suprotnom će vas uputiti na pravog specijalistu. Gastroenterolog je pravi izbor kod peckanja i bola iza grudne kosti, bola u stomaku, problema sa gutanjem, upornim povraćanjem, proliva, zatvora, naglog mršavljenja, gubitka apetita i drugo.

Ko je gastroenterolog?

Većina ljudi je upoznata sa gastroenterolozima, zbog problema sa crevima ili želudcem, ali to je samo jedan deo organa kojima se ovi lekari bave. Sistem organa za varenje (digestivni sistem) se sastoji od niza međusobno povezanih organa, koji učestvuju u različitim fazama varenja hrane.

Gastroenterolog je zadužen za jednjak, želudac, tanko crevo, debelo crevo, rektum, žučnu kesu, jetru, pankreas.

Koje bolesti leči gastroenterolog?

Kako je digestivni sistem veoma složen i sastoji se od velikog broja organa, postoji širok spektar bolesti kojima se gastroenterolozi bave, neki se odlučuju za subspecijalizaciju i postaju eksperti neke manje oblasti, kao što su hepatolozi (bave se bolestima jetre) ili proktolozi (bolesti završnog dela creva).

Ovo su neke bolesti kojima se gastroenterolozi bave:

Pre nego što uđem u ordinaciju?

Na pregled ponesite sve skorašnje analize koje ste radili, izveštaje specijalista, otpusnu listu ako ste bili na bolničkom lečenju, i lekove koje trenutno koristite u terapiji (uvek je bolje da ponesete kutije lekova, ako ne možete da zapamtite naziv).

Tokom prve posete se neće raditi dijagnostičke procedura, već će lekar napraviti plan za kasnije,  pa nije potrebna posebna priprema. Ako vam tegobe to dozvoljavaju, lepo se naspavajte, doručkujte lakšu hranu i dođite odmorni i uredni na pregled.

Kako izgleda pregled gastroenterologa?

Sa svojim lekarom razgovarajte otvoreno i pokušajte da što bolje opišete ono što vas muči. Poštujte vreme lekara i imajte obzira da postoje drugi pacijenti, ne skačite sa teme na temu, nemojte biti preopširni i izostavite nepotrebne detalje.

Ako vam se često dešava da se zbunite i zaboravite nešto što je važno, probajte da pre dolaska stavite na papir sve što mislite da je važno da kažete na pregledu. To će vam pomoći da vaša poseta bude efikasna i na obostrano zadovoljstvo.

Kada se dobro upozna sa vašim simptomima, tokom razgovora i uvidom u medicinsku dokumentaciju koju ste doneli, lekar obavlja fizikalni pregled koji podrazumeva posmatranje, opipavanje i slušanje. 

Na osnovu anamneze i kliničke slike, gastroenterolog može završiti pregled dodeljivanjem određene terapije, zakazivanjem kontrole, upućivanjem na konsultacije kod drugog specijaliste ili zahtevanjem da se obave neke dijagnostičke procedure

U dijagnostici se koriste ultrazvučni pregled abdomena, endoskopski pregledi, gastroskopija (jednjak, želudac, deo tankog creva), kolonoskopija (debelo crevo) i rektosigmoidoskopija (završni deo creva), i potrebne laboratorijske analize.

Ukoliko dobijete preporuku za endoskopski pregled, ovo je odlična prilika da dobijete sve informacije vezano za pripremu, koja se razlikuje u odnosu na to da li se pregleda gornji ili donji deo creva. 

Posle pregleda gastroenterologa se vraćate svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Koje su cene pregleda?

Cena pregleda lekara specijaliste obično ide od 3.000 dinara, pa sve do 7.000 za ekspertski pregled profesora. Razlike postoje i u odnosu na region Srbije, a za precizne informacije je najbolje da pozovete Stetoskop.

Kod koga da odem na pregled?

Zakažite pregled na Stetoskopu kod svih gastroenterologa u celoj Srbiji -  onlajn ili pozivom na broj telefona 063 687 463.


Gastroenterolozi u Beogradu

Gastroenterolozi u Nišu


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. ivanka krstevski 13.02.2023

    Poštovani, obraćam vam se radi problema sa gasovima koje rezultate da donesem imam ultrazvuk abdomena da li treba krvna slika i pregled bi zakazala kod dr. Dragana Kalema pozdrav,


  2. Olja Olivia 02.05.2022

    da li postoji gastrenterolog u Zajecaru i kako se zove?..privatno radi ili u bolnici?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde