Hemoroidi (šuljevi)

Hemoroidi (šuljevi) su normalne strukture u predelu anusa koje imaju ulogu zadržavanja kontinencije (sprečavanja nekontrolisanog izlivanja stolice). Imaju izgled jastučeta sastavljenog od venskih i vezivnih struktura i svojom pozicijom štite analni kanal.

Šta su hemoroidi? | Simptomi | Dijagnostika | Stadijumi hemoroida | Uzroci nastajanja | Lečenje hemoroida | Operacija hemoroida | Komplikacije | Prevencija | Kome da se obratite?

Šta su hemoroidi (šuljevi)?

Hemoroidi slika

Tek uvećani i otečeni hemoroidi predstavljaju patološko stanje. Uvećani hemoroidi i li šuljevi su otečeni i bolni, ali normalno prisutni krvni sudovi u i oko anusa (čmara) i donjeg dela rektuma, koji su prošireni pod pritiskom, slično proširenim venama na nogama.

Uvećani hemoroidi mogu biti spoljašnji ili unutrašnji. Unutrašnji nastaju blizu početka analnog kanala, a spoljašnji na analnom otvoru.

Unutrašnji hemoroidi potiču od unutrašnjeg venskog hemoroidnog pleksusa, u gornjem delu analnog kanala i rektumu. Oni se uvećavaju, zahvataju kožom prekriveni donji deo analnog kanala i čine vidljivim spoljnji hemoroidalni venski pleksus. Unutrašnji hemoroidi su podložni pojavi ispadanja (prolapsa), pucanja (rupture) i uklještenja (strangulacije).

Spoljašnji hemoroidi s e vide spolja i nalaze se do zupčaste linije koja je na oko dva centimetra u unutrašnjosti analnog otvora. Mogu se napipati prstima, te ih pacijenti pre uoče i ranije se jave lekaru, nego kod unutrašnjih hemoroida. Spoljašnji hemoroidi su podložni nastanku tromboze i pucanju koje može da izazove velika krvarenja.

Nalaze se na mestu tri grane hemoroidalnih arterija u prvim stadijumima bolesti, tokom razvoja bolesti se aktiviraju još tri sporedna. Prilikom dijagnostike se procenjuje da li je zahvaćen jedan hemoroid, tri osnovna ili svih šest.

Pacijenti se obično jave kada dođe do intenzivnijeg krvarenja koje se teško zaustavlja ili u slučaju uklještenja koje je bolno.

Polovina populacije starosti iznad 50 godina ima hemoroide.

Hemoroidi simptomi

Na početku i na kraju defekacije moguće je bezbolno svetlocrveno krvarenje. Krv je u stolici i nije pomešana s njom. Čest je prolaps (ispadanje) šuljeva pri defekaciji, koji može da postane uobičajen. Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život.

Uglavnom simptomi nestaju unutar nekoliko dana. Nekada simptomi i nisu izraženi. Simptomi unutrašnjih hemoroida su stolica prekrivena svetlom krvlju, krv na toalet papiru ili na wc šolji.

Međutim, unutrašnji hemoroidi mogu izaći iz anusa i tada mogu biti bolni. Simptomi spoljašnjih hemoroida uključuju pečenje i bol oko anusa. Čitavo područje oko analnog otvora je osetljivo, crveno, bolno i svrbi.

Hemoroidi simptomi

Najčešći simptomi hemoroida su:

 • Bol tokom i nakon pražnjenja creva
 • Krv u stolici
 • Svrab anusa
 • Iritacija kože anusa
 • Ispadanje hemoroida
 • Otok u području anusa
 • Pojava venskih čvorova u predelu anusa

Dijagnoza hemoroida

Pažljiv pregled i ispravna dijagnoza važni su prilikom svakog krvarenja iz rektuma ili nalaza krvi u stolici. Krvarenje može biti simptom i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, pa tako
i tumora debelog creva. Kod osoba koje imaju preko 50 godina potrebno je uraditi i kolonoskopiju.
Rektalni pregled često je dovoljan za dijagnozu. U predelu anusa naći će se otečeni krvni sudovi, a i potrebno je da doktor napravi digitorektalni pregled (pregled zadnjeg creva prstom) tražeći abnormalnosti. Pretrage koje ponekad treba napraviti radi bolje vizualizacije područja su: anoskopija (pregled instrumentom za vizualizaciju unutrašnjosti anusa) i proktoskopija (celog rektuma).
Budući da pojava hemoroida povećava rizik oboljevanja od hipertenzije poželjno je da osoba kontroliše krvni pritisak i da uradi ultrazvuk sa kolor doplerom krvnih sudova nogu.

Četiri stadijuma razvoja uvećanih hemoroida

1)  Izraženi krvni sudovi hemoroida

2)  Blago ispadanje hemoroida tokom naprezanja i samo vraćanje po prestanku naprezanja

3)  Ispadanje hemoroida pri naprezanju bez samostalnog vraćanja, vraćanje se izvodi
manuelno

4)  Kontinuirano prolabirani (ispali) hemoroidi koji se ne mogu manuelno vratiti

Uzroci nastanka hemoroida

Današnji preovlađujući stil života u razvijenim društvima naročito pogoduje razvoju ove bolesti. Smatra se da su neadekvatna ishrana sa premalo vlakana, kao i pretežno pasivan stil života glavni krivci za nastanak hemoroida.

Ostali uzroci hemoroida su naprezanje prilikom defekacije, trudnoća, nasleđe, starenje, hronični zatvor, dugotrajno sedenje i ležanje, kao i analne infekcije. Na pojavu uvećanih hemoroida utiče i preterano korišćenje klizmi i laksativa što dovodi poremećaja crevne funkcije.

Dugotrajno sedenje stvara pritisak na arterije analne regije, krv se zadržava što dovodi do slabljenja zalistaka i zidova krvnih sudova.

Hemoroidi su posebno česti kod trudnica. Pritisak ploda na tu regiju, hormonske promene, kao i sam plod uzrokuju povećanje hemoroidalnih krvnih sudova. Kod većine žena koje imaju hemoroide povezane s trudnoćom, oni su privremeni problem, ali mogu opstati i godinama nakon porođaja.

Lečenje hemoroida

Šuljevi

Blagi slučajevi hemoroida (prvi i drugi stadijum) mogu se lečiti konzumiranjem veće količine tečnosti i ishrane bogate vlaknima. Hemoroidalne kreme ili čepići mogu pomoći u smanjenju iritacije, otoka i bola. Korisno je kupanje u toploj kadi. Pacijenti moraju da strogo vode računa o higijeni regije.

Kod trećeg i četvrtog stadijuma je stanje takvo da zahteva hiruršku intervenciju operacije hemoroida. U lečenju se sve više primenjuje i laserska koagulacija hemoroida.

Operacija hemoroida

Operacija hemoroida klasičnom metodom podrazumeva odstranjivanje obolelih hemoroida i podvezivanje hemoroidalnih krvnih sudova. Operacija je dosta zahtevna, izvodi se isključivo u opštoj anesteziji i zahteva višenedeljni oporavak uz lekove protiv bolova.

Operacija hemoroida klasičnom metodom se primenjuje sve ređe zbog napornog perioda oporavka i brojnih nelagodnosti za pacijente.

Jedna od zastupljenijih metoda je Morgan – Miligan, tj. „zavarivanje“ krvnih sudova radiofrekventnom koagulacijom. Ova operacija hemoroida se sprovodi modernim LigaSure aparatom koji omogućava beskrvnu i intervenciju i lagan oporavak.

Operacija hemoroida THD metodom (transanalna hemoroidalna dezarterizacija) je vrlo popularna jer omogućava brz oporavak uz minimalne tegobe. Radi se o minimalno invanzivnoj metodi koja uz navođenje ultrazvukom omogućava podvezivanje hemoroidalne arterije na mestu gde se krv nakuplja.

Hemoroidalni čvorovi nestaju sami jer prestaju da se pune krvlju. Pacijent ostaje u bolnici samo nekoliko sati nakon operacije i može isti dan da nastavi sa svojim aktivnostima. Slabost ove metode je mogućnost povratka uvećanih hemoroida.

Laserska operacija hemoroida predstavlja slepljivanje (sklerozaciju) hemoroidalnih vena bez reza. Operacija se obavlja bez krvi, u lokalnoj anesteziji i nije bolna za pacijenta. Na ovaj način se uspešno leče uvećani hemoroidi u svim stadijumima razvoja. Pacijent se isti dan pušta kući, a već sutradan može da se vrati svojim aktivnostima.

Komplikacije kod hemoroida

Ukoliko se uvećani hemoroidi ne leče na vreme i adekvatno može da dođe do njihovog pucanja, tromboze, uklještenja i potpunog ispadanja. U tim slučajevima neophodna je hirurška intervencija da bi se komplikacija uspešno rešila.

Kao posledica produženog krvarenja može nastupiti anemija zbog nedostatka gvozđa.

Prevencija kod pojave šuljeva

Moguće je prevenirati ponovni nastanak hemoroida, promenom stila života, u smislu promene ishrane. Treba unositi više vlaknaste hrane, tj. voća, povrća, kao i veće količine tečnosti (8 - 9 časa dnevno).

Takav način ishrane pogoduje nastanku mekše stolice, a time je olakšano pražnjenje creva i smanjenje pritiska, koji kad je povišen pogoduje nastanku hemoroida.


Pogledajte sva pitanja i odgovore vezane za temu hemoroidi.


Kome da se obratite kada imate hemoroide/šuljeve?

Pregled i uklanjanje hemoroida mogu da obave: gastroenterolog, opšti hirurg i proktolog.

Zakažite pregled kod:

Zakažite pozivom na 063/687-460.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 28

 1. Vi 17.12.2023

  Imam kraće vreme hemoroide, bolni su veoma, masti pomognu ali ne rešavaju problem. Operacija podvezivanjem gumicama je jako dobro rešenje i uz pažnju I pridržavanje uputa lekara je izlaz iz tog problema. Navike dugotrajnog sedenja na wc šolji ih naprave, ne sedeti više od 5 minuta i ne forsorati stolicu silom, uz dijetu i dovoljno vode, ne bi trebalo da bude problem. Preporučujem operaciju podvezivanjem.


 2. deferBankai! 11.11.2023

  Evo mogu vam reći iz svog iskustva, a probao sam više krema od one kineske hemor-m do flogocida (i par njih između), da mi je jedino pomogao Hemoreks. Skeptičan sam bio jer se reklamira dosta na tv-u, pa sam mislio da je to izvikano. Ali kad sam pročitao sastav, poklopilo se sa svime time sto sam naucio guglajuci o tome šta je dobro za hemoroide - od kantariona, nevena, divljeg kestena etc. Krema ima maltene sve u sebi. A što se tiče lekova, par dana sam bio ubacio Phlebodiu 600 i to je to. Pre ovog tretmana ništa nije pomagalo. Ništa! E da, i jako je bitno da vam je ishrana sređena, tipa ništa što će izazvati tvrdu stolicu. Nema šećera, hleba, mesa. Nego ono supice, jogurt, ovsene/chia/laneno seme i tako par dana. I to je cela filozofija. A inače što se tiče Flogocida, probao sam tom kremom, vidim neki se kunu u nju... Ali ona na mene nema apsolutno nikakvog efekta! Kasnije sam pročitao po raznim forumima da su joj menjali sastav, više nije mast nego obicna krema, te je samim tim i izgubila efikasnost. Nadam se da će nekome pomoći moj komentar. Pozdrav!


 3. Andrijana 27.02.2023

  Probala sam sve moguće masti,počevši od onih koje se prodaju u apotekama do domaćih iz slobodne prodaje, ali bolovi i upala nije prestajala. Slučajno mi je poznanica ispričala da ima isti problem sa unutrašnjim hemoroidima i zahvaljujući čaju od NADZEMNOG DELA PODUBICE(dr. Josif Pančić) koji moze da se nabavi u Apoteci, smirili su se hemoroida i moji problemi su nestali. Pijem samo po potrebi par dana i problem je rešen. Čaj nosim sa sobom čak i na odmoru. Pri pojavi prvih znakova odmah popijem šolju čaja i simptomi se smiruju. Probajte, sigurno ćete se rešiti hemoroida.


 4. Klaudija 06.04.2022

  Dobro vece. Imam suljeve vec duze vreme. Ali me brine to sto moja cerka ima dvanrst godina i dobila je suljeve. Dali su prelazni? Dalo je od mene dobila? Tako sam zabrinuta ona je jos dete. Dta da radima?


 5. Dejan Belobradic 05.03.2022

  Moje iskustvo ce pomoci mnogima,a verovatno ce se i mnostvo ljudi prepoznati kroz slicne ili iste simptome...Zagazio sam u petu deceniju zivota,a hemoroide imam bezmalo pola od toga. Dobio sam ih uceci i citajuci na wc solji,od silnog naprezanja i kada je trebalo i kada nije. U Srbiji sam probao sa Faktuom,svim vrstama masti...na kraju posle litara prolivene krvi sam otisao kod proktologa dr Vukdelica na Bezanijsku Kosu,koji svim srcem pokusava da mi pomogne metodom ligature,ali nisam mogao da izdrzim,mirovanje je uvek zahtevalo ne odlazak u toalet barem 1 dan,a ja sam zbog iritacije odmah isao u wc i nije vredelo. 5 puta sam probao na kraju ustanovljena perianalna fisura...Da ne duzim,dobrih 7,8 godina kasnije evo u Nemackoj,pisem iz kreveta posle operacije hemoroida zadnjeg stepena. Stigao sam do anemije i ovo je bilo obavezno. Mogu da kazem da posle operacije ubija od bolova,treci dan idem kuci,tj. sutra. Pisacu kako je posle operacije


 6. Milan 06.11.2021

  Ja sam davno jos dobio siljeve koji su spoljni I ne pricaju.ali bole nenormalno...od jedne sada vec davno pokojne babe majka moja dobila travu bokvicu I posadila imamo je kuci uzne se jedan listic oljusti se jedna strana I umoci u katarijonovo ulje I stavi se pred spavanje u anis.za dve noci kao rukom odneseno....Ja sada dok pisem imam posle dve Godine ponovo suljeve ali nisam u Srbiji I proklinjem sebe sto sada nemam tu travu....rekao sam I dao mnogim ljudima I pomoglo im je.e sada nemam sliku te trave da pokazem svako je zove drugacije ali lek izmisljen od Boga


 7. Bole V 06.11.2017

  Terapija je Phlebodia 600 mg kapsule, mast Faktu ili šta proktolog propiše, koja obavezno ide i spolja i unutra uz pomoć aplikatora u rektuum. Dok su upaljeni bolovanje sa što manje hrane najbolje pirinčana voda, griz.


 8. Bole V. 04.11.2017

  Tegobe sa hemoroidima i unutarnjim i spoljnim traju kod mene 20 godina. Najbitnije stvari da do njih ne dođe su kretanje, što manje sedenja, nošenja tereta, velika količina čiste vode u toku dana, celuloza u svim formama voće, povrće, jela koja sprečavaju zatvor mahunarke (pasulj, grašak, boranija, kupus) , kačamak, maslinovo ulje, pšenične mekinje, kompot suvih šljiva. Kod higijene analnog dela nakon nužde mlaka voda tuširati, sapun nipošto agresivan, neutralan ili nikakav, pamučni veš, tuširanje obavezno posle nužde. 
  Začini, kafa, kiselo, gorko, ljuto, suva hrana, sve to izaziva hemoroide.


 9. Danilo 03.10.2016

  Jedini preparat za hemoroidi koji mi je pomogao, a da nije operativnog tipa, bio je ovaj melem za hemoroide: http://www.staroplaninski-melem.rs/melem-za-hemoroide i iskreno bih ga preporučio svima koji imaju ovaj problem. Na žalost, komplikacije kod mene su bile prevelike, da je problem morao biti trajno resen operativnim putem.


 10. Voja 28.03.2014

  Srčani sam bolesnik i terapija mi je uzrokovala pojavu hemoroida. Mesecima sam obilazio doktore i primenjivao različite terapije, ali bez nekog uspeha. Bez ičijeg saveta, a na svoju ruku sam počeo da koristim srebrnu vodu. Nisam je pio, nego svaki put, posle velike nužde i pranja, natopio sam tufer (vatu) srebrnom vodom i stavio na anus, gde je ostajao do sledeće velike nužde. Efekat je bio iznenađujući, već posle 2-3 dana se osetilo znatno poboljšanje, a posle 5-6 dana više nisam imao problem. Isto primenjujem i dalje, jer zbog terapije lekovima pretpostavljam da sam "osuđen" da stalno vodim računa o hemoroidima. Par prijatelja i moja majka su na ovaj način trajno rešili problem.


 11. Zika 16.06.2012

  Sada imam 70 godina, do pre 20 godina (možda malo vise) jako sam godinama bolovao od šuljeva, dva tri lekara su mi preporučivali operaciju, koja je jako, jako bolna. Preporučio mi je neko doktora Zadjine, koji je radio u univerzitetskohj Klininičkoj bolnici. Profesor me je ambulantno sa nekim malim inekcijama u tri termina sredio da do ove godine nisam imao problema (preko 20 godina) ako neko zna za doktora Zadjine gde radi posto je bio u vreme o kojem govorim mlad profesor pa predpostavljam da jos negde radi, nadam se u Srbiji, da mi javi na e-mail zika.martinovic@gmail.com


 12. Slavko 11.05.2012

  Dosta vrlo korisnih informacija o lecenju ove jako neprijatne bolesti mozete procitati ovd e


 13. Dejan 28.06.2011

  Mislim da bi za laike trebalo da date opširnije komentare. Na primer sa kojim lekovima se mogu rešiti ti problemi dali samo sa čepićima ili postoje još neki lekovi. Da li šuljevi mogu biti uzrok otežanog pražnjenja, recimo neko ko se muči sa unutrašnjim šuljevima 20 gdina i ako se više puta lečio čepićima i mest - faktu, ali nema rezultata. Šujljevi ne prestaju. Gde se može hiruškim laserom operisati šuljevi i dako dalje, a ne upšteno kao vi što ste objasnili, ali bez obzira na ovu primedbu redovan sam posetilac vašeg sajta i zadovoljan sam. Pozdrav


 14. dejvid 27.06.2011

  Jer ima neki prirodni lek i kako mogu doci do njega?????


 15. dimitrius 18.02.2011

  Nije lako imati hemoroide! Ja sam prodsao kroz pravi pakao i ne zelim to nikom.


 16. Maja 02.02.2011

  Lepo ste sve o njima objasnili, ali mene zanima shta je najbolje za mene da shto pre uklonim shuljeve? Imam 22 godine, nasledno imam shuljeve, ali me ni ne bole niti svrbe. Imam problem sa stolicom, krvarim u toku tvrde stolice, ponekad me i bolucka, pa se zadrzim na sholji i po 45min. I stvarno mi je muka toga. Bila bih vam veoma zahvalana kada bi me posavetovali shta je najbolje za mene i koja je cena. U napred zahvalna: maja


 17. Srecko 14.01.2011

  Da li je moguce od antibiotika da pocnu suljevi, a pri tome nisam pio lekove?


 18. rafet 01.05.2010

  Koliko dugo mogu da traju spolji hemoroidi i da li je bolje lecenje sa cepicima ili krema


 19. ana leva 26.04.2010

  Nađen mi je višak gvožđa u krvi, međutim lekar nije obratio pažnju na to. Čak ni posle operacije (mioma materice) nije došlo do smanjenja viška gvožđa, tj. Nikakve anemije. Imam dijabetes. Ne mogu bez štapa da održavam ravnotežu. Vaš tekst i sa jandeksa. Ru sam otprintala i sada idem da detaljno proučavam. Pozdrav a. Leva


 20. nena 21.04.2010

  Kako da dodjemo do tog prirodnog leka za hemoroide? Koji je recept?


 21. Milan 17.04.2010

  Moram reci da mi se pre neki dan ovo sa hemoroidima prvi put desilo. I kada sam napipao nesto oko anusa uplasio sam se sta je ti izraslo. U apoteci su mi prrporucili mast faktu i sada to stavljam pa je malo bolje. Laknulo mi je kada sam video da to nije tako retka pojava. Koliko inace traje ta pojava, prvi dan me je bolelo da umrem.


 22. RADOSAVLJEVIĆ MIŠA 28.02.2010

  Sada sam tek saznao da imam hemoroide i to unutrašnje. Kada sam imao valiku nuždu samo mi prsnu krv u wc šolju. Uplašio sam se i pozvao hitnu. Oni su mi rekli dijagnozu ali me sada boli i stomak u predelu bešike. Da li da odem do hitne pomoći ili šta da radim. Miša


 23. trudnica 26.11.2009

  Vec drugu trudnocu dobivam suljeve na kraju osmog mjeseca. Jako puno jedem voce i pijem tecnost ali ne pomaze. Moj savjet je da stavljate hladne obloge jer su to sve upaljene kesice. Meni to pomaze i zato zelim da izjasnim svima da pokusaju. Pozdrav


 24. Student 12.09.2009

  Bas dobro sto sam iz prve ruke naleteo na ovaj strucni sajt sa opisom bolesti, lecenjem i ostalim (i hteo bih da pohvalim: ) evo, muka me je naterala da zavirim ovde i odlicno sam se informisao! ,,ovo" mi se pojavljuje na godinu dve dana, 95% zbog dugotrajnog spremanja ispita i dugotrajnog sedenja, ali ko zna mozda je malo i na nervnoj bazi. Mada malo mi je cudno, ja se bas dosta hranim dobro kuvanom hranom, uzimam dosta tecnosti, voca, povrca, celuloze i manje cvrste hrane i cim ne sedim ja se dosta krecem, ali ipak. Mi se sporadicno pojavljuje ovo? Nikad se nisam do sada (ovim povodom) nisam obracao lekaru, mozda zato sto je blazi oblik bolesti (doduse jako je bolno, ali nedelju dana samo trje) sada mi je makar malo lakse kada vidim da se kod dosta ljudi ovo javlja, a kod starijih. Mnogo??? Pozdrav - boy25g.


 25. srce 18.08.2009

  Hvala na savetima. Do skoro sam radio kao vozac u medjunarodnoj spediciji. Tako da je bilo idealno za hemoroide. Naravno koristio sam i cajeve i med i faktu i poceo sa hranom da regulisem, higijenom. Vise ne vozim, vec se bavim kao instalater, dosta se krecem. Primetio sam da imaju periodi u toku mesec dana kada se upale i peku i krvarim. To traje par dana. Lekar mi je preporucio " phlebodia" 600mg. Ta terapija traje oko 25 dana, za sada su slabiji siptomi. E sad tu ima dosta i autosugestije. Uglavnom mi lekar tvrdi da za dva meseca necu imati promlema. Svi saveti mi dobro dodju. Unapred hvala


 26. BiB 20.06.2009

  Dragi, bilo bi vrlo korisno da nam napisete recept tog narodnog leka. Hvala


 27. Žika 19.05.2009

  Pre 10godina lekar mi je potvrdio da imam vozačku bolest to jest šuljeve, dao mi neku mast da mažem i savet da koristim hranu sa vlaknima. N aravno da mi je bivalo sve gore sve dok mi kolegina majka nije napravila narodni lek koji postoji vekovima ali koji medicina ne priznaje. Hvala bogu i koleginoj majci kojoj se i ovim putem zahvaljujem za neizmernu uslugu koja je kao i svaki pravi lek bila besplatna. M oram da napomenem da šuljevi nisu nestali ali ja već 8 godina nemam nikakvih problema.


 28. Marko Savic 18.03.2009

  Al me muče ovi suljevi to nije normalno... A imam samo 20 godina... :(


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde