Hemoroidi (šuljevi)


Hemoroidi ili šuljevi su otečeni, ali normalno prisutni krvni sudovi u i oko anusa (čmara) i donjeg dela rektuma, koji su prošireni pod pritiskom, slično kao i proširene vene na nogama. Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje prilikom defekacije, a mogu biti i: trudnoća, nasleđe, starenje, hronični zatvor, proliv, dugotrajno sedenje, analne infekcije.

Hemoroidi mogu biti spoljašnji ili unutrašnji. Unutrašnji nastaju blizu početka analnog kanala, a spoljašnji na analnom otvoru. Unutrašnji hemoroidi potiču od unutrašnjeg venskog hemoroidnog pleksusa u gornjem delu analnog kanala i rektumu. Oni se uvećavaju, zahvataju kožom prekriveni donji deo analnog kanala i čine vidljivim spoljnji hemoroidalni venski pleksus.

Hemoroidi su vrlo česti i kad žena i kod muškaraca.

Polovina populacije starosti iznad 50 godina ima hemoroide. Učestalost ove bolesti je 2 na 1000 ljudi. 

Hemoroidi su posebno česti kod trudnica. Pritisak ploda na tu regiju, hormonske promene, kao i sam plod uzrokuju povećanje hemoroidalnih krvnih sudova. Kod većine žena koje imaju hemoroide povezane s trudnoćom, oni su privremeni problem.

Simptomi

Na početku i na kraju defekacije moguće je bezbolno svetlocrveno krvarenje, često u vidu štrcanja. Krv je u stolici, nije pomešana s njom. Čest je prolaps šuljeva pri defekaciji, koji može da postane stalan. Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život. Uglavnom simptomi nestaju unutar nekoliko dana. Nekada simptomi i nisu prisutni. Simptomi unutrašnjih hemproida su: stolica prekrivena svetlom krvi, krv na WC papiru ili na WC šolji. Međutim, unutrašnji hemeroidi mogu izaći iz anusa i tada mogu biti bolni. Simptomi spoljašnjih hemoroida uključuju bol oko anusa. Čitavo područje oko analnog otvora je osetljivo, bolno i svrbi.

Dijagnoza

Pažljivi pregled i ispravna dijagnoza važna je prilikom svakog krvarenja iz rektuma ili nalaza krvi u stolici. Krvarenje može biti simptom i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, pa tako i tumora debelog creva. Rektalni pregled često je dovoljan za dijagnozu. U predelu anusa naći će se otečeni krvni sudovi, a i potrebno je da doktor napravi digitorektalni pregled (pregled zadnjeg creva prstom) tražeći abnormalnosti. Pretrage koje ponekad treba napraviti radi bolje vizualizacije područja su: anoskopija (pregled instrumentom za vizualizaciju unutrašnjosti anusa) i proktoskopija (celog rektuma).

Terapija

Blagi slučajevi hemoroida mogu se lečiti konzumiranjem veće količine tečnosti i ishrane bogate vlaknima. Hemoroidalne kreme ili čepići mogu pomoći u smanjenju otoka i bola. Korisno je kupanje u toploj kadi. Ponekad je stanje takvo da zahteva hiruršku intervenciju. U lečenju se sve više primenjuje i laserska koagulacija hemoroida.

Pročitajte više o lečenju hemoroida >>>>.

Komplikacije

Kao posledica produženog krvarenja može nastupiti anemija zbog nedostatka gvozđa.

Prevencija

Moguće je prevenirati ponovni nastanak hemoroida, promenom stila života, u smislu promene ishrane (više vlaknaste hrane - voće, povrće) i unošenje veće količine tečnosti (8 - 9 časa dnevno).
Takav način ishrane pogoduje nastanku mekše stolice, a time je olakšano pražnjenje creva i smanjenje pritiska, koji kad je povišen pogoduje nastanku hemoroida.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 22

 1. Bole V 06.11.2017

  Terapija je Phlebodia 600 mg kapsule, mast Faktu ili šta proktolog propiše, koja obavezno ide i spolja i unutra uz pomoć aplikatora u rektuum. Dok su upaljeni bolovanje sa što manje hrane najbolje pirinčana voda, griz.


 2. Bole V. 04.11.2017

  Tegobe sa hemoroidima i unutarnjim i spoljnim traju kod mene 20 godina. Najbitnije stvari da do njih ne dođe su kretanje, što manje sedenja, nošenja tereta, velika količina čiste vode u toku dana, celuloza u svim formama voće, povrće, jela koja sprečavaju zatvor mahunarke (pasulj, grašak, boranija, kupus) , kačamak, maslinovo ulje, pšenične mekinje, kompot suvih šljiva. Kod higijene analnog dela nakon nužde mlaka voda tuširati, sapun nipošto agresivan, neutralan ili nikakav, pamučni veš, tuširanje obavezno posle nužde. 
  Začini, kafa, kiselo, gorko, ljuto, suva hrana, sve to izaziva hemoroide.


 3. Danilo 03.10.2016

  Jedini preparat za hemoroidi koji mi je pomogao, a da nije operativnog tipa, bio je ovaj melem za hemoroide: http://www.staroplaninski-melem.rs/melem-za-hemoroide i iskreno bih ga preporučio svima koji imaju ovaj problem. Na žalost, komplikacije kod mene su bile prevelike, da je problem morao biti trajno resen operativnim putem.


 4. Voja 28.03.2014

  Srčani sam bolesnik i terapija mi je uzrokovala pojavu hemoroida. Mesecima sam obilazio doktore i primenjivao različite terapije, ali bez nekog uspeha. Bez ičijeg saveta, a na svoju ruku sam počeo da koristim srebrnu vodu. Nisam je pio, nego svaki put, posle velike nužde i pranja, natopio sam tufer (vatu) srebrnom vodom i stavio na anus, gde je ostajao do sledeće velike nužde. Efekat je bio iznenađujući, već posle 2-3 dana se osetilo znatno poboljšanje, a posle 5-6 dana više nisam imao problem. Isto primenjujem i dalje, jer zbog terapije lekovima pretpostavljam da sam "osuđen" da stalno vodim računa o hemoroidima. Par prijatelja i moja majka su na ovaj način trajno rešili problem.


 5. Zika 16.06.2012

  Sada imam 70 godina, do pre 20 godina (možda malo vise) jako sam godinama bolovao od šuljeva, dva tri lekara su mi preporučivali operaciju, koja je jako, jako bolna. Preporučio mi je neko doktora Zadjine, koji je radio u univerzitetskohj Klininičkoj bolnici. Profesor me je ambulantno sa nekim malim inekcijama u tri termina sredio da do ove godine nisam imao problema (preko 20 godina) ako neko zna za doktora Zadjine gde radi posto je bio u vreme o kojem govorim mlad profesor pa predpostavljam da jos negde radi, nadam se u Srbiji, da mi javi na e-mail zika.martinovic@gmail.com


 6. Slavko 11.05.2012

  Dosta vrlo korisnih informacija o lecenju ove jako neprijatne bolesti mozete procitati ovd e


 7. Dejan 28.06.2011

  Mislim da bi za laike trebalo da date opširnije komentare. Na primer sa kojim lekovima se mogu rešiti ti problemi dali samo sa čepićima ili postoje još neki lekovi. Da li šuljevi mogu biti uzrok otežanog pražnjenja, recimo neko ko se muči sa unutrašnjim šuljevima 20 gdina i ako se više puta lečio čepićima i mest - faktu, ali nema rezultata. Šujljevi ne prestaju. Gde se može hiruškim laserom operisati šuljevi i dako dalje, a ne upšteno kao vi što ste objasnili, ali bez obzira na ovu primedbu redovan sam posetilac vašeg sajta i zadovoljan sam. Pozdrav


 8. dejvid 27.06.2011

  Jer ima neki prirodni lek i kako mogu doci do njega?????


 9. dimitrius 18.02.2011

  Nije lako imati hemoroide! Ja sam prodsao kroz pravi pakao i ne zelim to nikom.


 10. Maja 02.02.2011

  Lepo ste sve o njima objasnili, ali mene zanima shta je najbolje za mene da shto pre uklonim shuljeve? Imam 22 godine, nasledno imam shuljeve, ali me ni ne bole niti svrbe. Imam problem sa stolicom, krvarim u toku tvrde stolice, ponekad me i bolucka, pa se zadrzim na sholji i po 45min. I stvarno mi je muka toga. Bila bih vam veoma zahvalana kada bi me posavetovali shta je najbolje za mene i koja je cena. U napred zahvalna: maja


 11. Srecko 14.01.2011

  Da li je moguce od antibiotika da pocnu suljevi, a pri tome nisam pio lekove?


 12. rafet 01.05.2010

  Koliko dugo mogu da traju spolji hemoroidi i da li je bolje lecenje sa cepicima ili krema


 13. ana leva 26.04.2010

  Nađen mi je višak gvožđa u krvi, međutim lekar nije obratio pažnju na to. Čak ni posle operacije (mioma materice) nije došlo do smanjenja viška gvožđa, tj. Nikakve anemije. Imam dijabetes. Ne mogu bez štapa da održavam ravnotežu. Vaš tekst i sa jandeksa. Ru sam otprintala i sada idem da detaljno proučavam. Pozdrav a. Leva


 14. nena 21.04.2010

  Kako da dodjemo do tog prirodnog leka za hemoroide? Koji je recept?


 15. Milan 17.04.2010

  Moram reci da mi se pre neki dan ovo sa hemoroidima prvi put desilo. I kada sam napipao nesto oko anusa uplasio sam se sta je ti izraslo. U apoteci su mi prrporucili mast faktu i sada to stavljam pa je malo bolje. Laknulo mi je kada sam video da to nije tako retka pojava. Koliko inace traje ta pojava, prvi dan me je bolelo da umrem.


 16. RADOSAVLJEVIĆ MIŠA 28.02.2010

  Sada sam tek saznao da imam hemoroide i to unutrašnje. Kada sam imao valiku nuždu samo mi prsnu krv u wc šolju. Uplašio sam se i pozvao hitnu. Oni su mi rekli dijagnozu ali me sada boli i stomak u predelu bešike. Da li da odem do hitne pomoći ili šta da radim. Miša


 17. trudnica 26.11.2009

  Vec drugu trudnocu dobivam suljeve na kraju osmog mjeseca. Jako puno jedem voce i pijem tecnost ali ne pomaze. Moj savjet je da stavljate hladne obloge jer su to sve upaljene kesice. Meni to pomaze i zato zelim da izjasnim svima da pokusaju. Pozdrav


 18. Student 12.09.2009

  Bas dobro sto sam iz prve ruke naleteo na ovaj strucni sajt sa opisom bolesti, lecenjem i ostalim (i hteo bih da pohvalim: ) evo, muka me je naterala da zavirim ovde i odlicno sam se informisao! ,,ovo" mi se pojavljuje na godinu dve dana, 95% zbog dugotrajnog spremanja ispita i dugotrajnog sedenja, ali ko zna mozda je malo i na nervnoj bazi. Mada malo mi je cudno, ja se bas dosta hranim dobro kuvanom hranom, uzimam dosta tecnosti, voca, povrca, celuloze i manje cvrste hrane i cim ne sedim ja se dosta krecem, ali ipak. Mi se sporadicno pojavljuje ovo? Nikad se nisam do sada (ovim povodom) nisam obracao lekaru, mozda zato sto je blazi oblik bolesti (doduse jako je bolno, ali nedelju dana samo trje) sada mi je makar malo lakse kada vidim da se kod dosta ljudi ovo javlja, a kod starijih. Mnogo??? Pozdrav - boy25g.


 19. srce 18.08.2009

  Hvala na savetima. Do skoro sam radio kao vozac u medjunarodnoj spediciji. Tako da je bilo idealno za hemoroide. Naravno koristio sam i cajeve i med i faktu i poceo sa hranom da regulisem, higijenom. Vise ne vozim, vec se bavim kao instalater, dosta se krecem. Primetio sam da imaju periodi u toku mesec dana kada se upale i peku i krvarim. To traje par dana. Lekar mi je preporucio " phlebodia" 600mg. Ta terapija traje oko 25 dana, za sada su slabiji siptomi. E sad tu ima dosta i autosugestije. Uglavnom mi lekar tvrdi da za dva meseca necu imati promlema. Svi saveti mi dobro dodju. Unapred hvala


 20. BiB 20.06.2009

  Dragi, bilo bi vrlo korisno da nam napisete recept tog narodnog leka. Hvala


 21. Žika 19.05.2009

  Pre 10godina lekar mi je potvrdio da imam vozačku bolest to jest šuljeve, dao mi neku mast da mažem i savet da koristim hranu sa vlaknima. N aravno da mi je bivalo sve gore sve dok mi kolegina majka nije napravila narodni lek koji postoji vekovima ali koji medicina ne priznaje. Hvala bogu i koleginoj majci kojoj se i ovim putem zahvaljujem za neizmernu uslugu koja je kao i svaki pravi lek bila besplatna. M oram da napomenem da šuljevi nisu nestali ali ja već 8 godina nemam nikakvih problema.


 22. Marko Savic 18.03.2009

  Al me muče ovi suljevi to nije normalno... A imam samo 20 godina... :(


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde