Duboka venska Tromboza (Trombophlebitis profunda)

Duboka venska tromboza (Trombophlebitis profunda) spada u najčešće bolesti perifernog venskog sistema. Zapaljenjski proces i stvaranje tromba u dubokim venama su usko povezani i isprepletani tako da ova bolest ima dvojak naziv.

Uzrok nastankaDuboka venska tromboza

Wirchowljev trijas – staza, povreda venskog zida i hiperkoagulabilnost imaju najveći značaj u ovoj teškoj bolesti. Bolest se javlja posle porođaja, kod operisanih bolesnika, u toku imobilizacije, kod operisanih bolesnika, u toku duge imobilizacije, kod izvesnih hematoloških i malignih bolesti, u slučaju dehidratacije, primene oralnih estrogenih kontraceptivnih sredstava, u slučaju kompresije na proksimalni deo venskog sistema i u drugim poremećajima. Duboka venska tromboza se znatno češće javlja na donjim ekstremitetima.

Klinička slika

Bolesnici se žale na otok, napetost, bol u ekstremitetu ili delu ekstremiteta. Ekstremitet je otečen, koža može biti bleđa, staklasta i osetljiva na pritisak. Obim ekstremiteta je povećan. Znaci zapaljenja se manifestuju leukocitozom i ubrzanom sedimentacijom. Najteža komplikacija duboke venske tromboze je plućna embolija.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog nalaza, laboratorijskih analiza, doplera krvnih sudova, scintigrafije, flebografije.

Lečenje

Duboka venska tromboza zahteva hospitalizaciju i intezivnu negu prvih dana. Sprovodi se kontinuirano davanje heparina, zatim oralna antikoagulantna terapija. Fibrinolitička terapija se primenjuje u težim slučajevima kada postoji velika opasnost od nastanka plućne embolije. Noga treba da je lako elevirana, a preporučuje se i nošenje kompresivnih čarapa.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. Milanka marinkovic 28.01.2012

    Moja cerka je posle porodjaja dobila trombozu u levoj nozi i to na tri mesta: u butini, ispod kolena i u listu. Tada je imala 23 godine a sada 29godina. Jos uvek joj tromb stoji isto i nista se nije razbio. Prvih godinu dana imala je tretman sa lekovima za razbijanje tromba i nosila elasticne carape. Nista se nije promenilo sve stoji isto jedino sto ponekad oseti mali bol i posle prestane. Zivi u parizu i njen specijalista doktor koji prati to nista joj neproporucuje sem da nosi stalno te carape i da dolazi svaki 6 meseci na kontrolu. A njoj je i noga leva dosta otecena. Ja sam njena majka i tome mnogo zabrinjava. Da li mozete da mi odgovorite da li postoji neka mogucnost da moja cerka ozdravi? Unapred vam se zahvaljujem za savet kako mojoj cerki da pomognem?


  2. Danica 10.11.2011

    Nakon carskog reza, u svojoj 33. Godini dobila sam dvt. Kao grom iz vedra neba, moj se zivot od tada promenio. Pila sam 7 meseci sintrom a sada pijem cardiopirin i folan, do kraja zivota jer je analizama utvrdjeno da sam nosilac gena koji daje promene koje izazivaju ili pojacavaju dtv. Vrlo teska bolest a licno meni je najtezi bio period odmah nakon dijagnostikovanja kada sam u narednih 10- tak dana (dok se tromb nije razbio) imala konstantne napade gusenja i ubrzanog lupanja srca kao i oscilacije u pritisku. Zivot nema pravila!


  3. Ana Filipovic 30.10.2009

    Mom ocu je dijagnostikovan trom u levoj nozi ispod kolena i evidentiran je na vreme. Posle desetodnevne hospitalizacije i terapije koju prima, jos uvek ima povecanu koagulaciju. Lekari jos uvek ne znaju uzrok povecanja koagulacije i pored terapije. Vazan podatak je da pacijent, koji ima 60 godina ne pusi, ne pije, zdravo se hrani i aktivan je sportista. Sta moze da bude uzrok u ovom slucaju?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde