Povrede bešike

Povrede bešike su relativno retke. Bešika je organ koji je postavljen iza karlične kosti, a ispod peritoneuma, tako da biva povređen ili u sklopu povrede karlice (perforacije) ili kada bolesnik dobije udarac pri padu na punu mokraćnu bešiku. Povrede mogu da nastanu i jatrogeno.


Klinička slika

Kod povređenih postoji  hematurija (krv u mokraći) kada mogu da mokre, što je obično praćeno velikim bolovima, ali veliki broj povređenih  ne može da mokri i sadržaj u postavljenom kateteru je krvav. Klinički se vidi hematom u predelu bešike, a pipaju se nekad krepitacije (pucketanje) kada su polomljene karlične kosti. Ukoliko je povreda intraperitonealna nastaje  akutni peritonitis relativno sporog toka (pun intenzitet dostiže tek za 3-4 dana).


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, radiološkog pregleda – cistografije.


Lečenje

Lečenje svake povrede bešike je operativno sem izuzetno malih, jatrogenih, ekstraperitonealnih povreda koje se saniraju kateterom. Operacija se sastoji u šavu bešike i drenaži.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. sasa 21.09.2010

    Interesuje me sta je to trajni kateter jel mi je to ugradjeno u besiku posle ranjavanja i da li cu imati nekad problema. Hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde