Polip debelog creva

Polip je tkivna masa koja štrči u lumen creva, može da bude sesilni ili na peteljci. Priroda im se identifikuje samo histološkim pregledom po polipektomiji. Polipi se dele na neoplastične i neneoplastične.

 

 

Neoplastični polipi (adenomi i maligni polipi) - prethode oko 5 godina karcinomu koji iz njih nastaje. Srednje godine ispoljavanja su 58 - 63. 

Najčešće se ne ispoljavaju simptomima i nalaze se slučajno, pri irigografiji ili kolonoskopiji. Okultno (skriveno) ili manifestno krvarenje su najčešći načini ispoljavanja, mogu da budu zastupljeni i zatvor ili stolica uskog promera, proliv i nadimanje. Veliki vilozni adenomi u rektumu ili sigmoidnom kolonu mogu da uzrokuju profuzan sekretorni proliv sa dehidracijom, poremećajem elektrolita (posebno elektrolita) i metaboličkom acidozom.

Osnovu dijagnoze čine kombinacija rektosigmoidoskopije i irigografije sa dvojnim kontrastom i/ili kolonoskopija.

 

Lečenje

Polipi na peteljci uklanjaju se endoskopski, omčom za elektrosekciju, i celi šalju na histološki pregled da bi se utvrdio njihov maligni potencijal. Hirurška polipektomija je neophodna kada maligni polip nije u celini otklonjen, kada u peteljci sadrži maligno tkivo ili kada je polip sesilan. Šest do dvanaest meseci po uklanjanju benignih polipa ponavlja se kolonoskopija, a zatim radi svake dve godine.

 

Neneoplastični polipi - vrlo su česti, uglavnom multipli, obično ravni, sjajni i manji od 5 mm. U ovu grupu spadaju i inflamatorni, kao i hamartomski polipi (sa viškom lamine proprije, cističnim žlezdama i obilno vaskularizovani - juvenilni, ili hiperplazijom lamine muscularis mucosae - Peutz - Jeghersovi polipi).

Porodična adenomatozna polipoza, PAP-karakteriše se pojavom mnogobrojnih adenoma u kolonu, hereditarnim poreklom i velikom predispozicijom za razvoj karcinoma. Broj adenoma varira od 100 do nekoliko hiljada, a javljaju se kao sesilni ili na peteljci. Simptomi su u vidu blagih abdominalnih bolova, lakših proliva i oskudnog krvarenja. Pojava grčevitih bolova, izraženo peranalno krvarenje, gubitak težine i promene u pasaži creva ukazuju na razvoj karcinoma.

 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu endoskopskog pregleda, polipektomije i histološkog pregleda uklonjenih polipa.

Lečenje - proktokolektomija sa ileostomom. Endoskopske kontrole su na 3 - 6 meseci i pri tom se odstranjuju novonastali adenomi.

Peutz - Jeghersov sindrom - karakteriše ga gastrointestinalna polipoza, udružena sa zeleno - crnom kožnom i sluzokožnom pigmentacijom  (na usnama, prstima, bukalnoj sluznici, perianalnoj koži i familiijarna anamneza. Polipi su veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.

Lečenje - sastoji se od transendoskopskog uklanjanja kolonalnih polipa, a kod lokalizacije u tankom crevu primenjuje se hirurška resekcija.

Juvenilna polipoza kolona - osim u debelom, može se naći i u tankom crevu, ređe u celom gastrointestinalnim traktom. Pojavljuju se u prvoj deceniji života, podjednako kod oba pola. Juvenilni polipi su, obično, lokalizovani u rektumu, na peteljci su i glatke površine. Simptomi su isti kao i kod prethodnih oblika. Maligna alteracija je veoma retka.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, irigografije i kolonoskopije. Dijagnozu potvrđuje histološka analiza odstranjenog polipa.

Lečenje se sastoji od transendoskopske polipektomije.

 

Zakažite pregled popunjavanjem Kontakt forme.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Zeir 23.09.2023

  Pri radu kolonoskopije pronađeni su mi polipi i rečeno mi je da su dobroćudni. Ali ipak ih šalju na histologiju i na taj način sam zabrinut. Puno pozdrava. Hvala.


 2. nina 20.08.2012

  Poštovani! Interesuje me slijedeće: urađena kolonoskopija i pronađen polip. Skidanje polipa, da li je bolan? Jer nije uobičajena anestezija, koliko traje hospitalizacija, ukoliko se stručno odstrani. Kod kolonoskopije koliko sam primjetila svaki pacijent se radi istim kolonoskopom, da li se nešto mijenja na kolonoskopu kod pregleda radi infekcije raznih pacijenata. Hvala


 3. Arman 09.08.2012

  Imao sam polip 4mm. Pre mesec dana bio sam kod doktora i uspešno su mi sve to očistili cak su mi i izvadili biopsiju gde sam je nosio u privatnu kliniku gde su utvrdili da je u potpunosti uklonjen pollip. Ali evo, ovih dana opet osećam iste bolove kao i ranije imam i istu stolicu kao ranije. Da li je moguće da se za toliko kratko vreme vrati. Ali verom u boga ja verujem da će me gospod bog isceliti. Da li je imao neko sličnu situaciju? Pišite.


 4. zoran babic Australija 13.04.2012

  Imam polipe i ocistili su me vec 2 puta za dve godine, inace mi je dr, rekaojednom u tri godine se kontrolira ali dsam imao problema i za 12 meseci ponovo sam bio na colonoscopy a prvi put sam imao i gastonoscopy, izvdlil su mi 8 polip[a iz 2 puta. Zalosno ali smesno leva streana me boli i dr kaze da nije opasno a desna strana stomaka pravi cancer/rak/ a m ene desna strana nikad nije bolila amo leva i tako sam slucajno pronasao sve to. I dalje sam pod nexium tab svaki dan ujutru na prazan stomak pijem, bez prekida. Vec 6 meseci posle op. Desna strana polipa su pozit. Cancer. Ali nemam problema sa zdravljem ni tezinom niti krvarim od familije niko nije imao nikade to. Dr mi kaze kiseline u organizmu prave to i nema odgovora na mnoga moja pitanja. Mogu pojesti 2 limuna bez secera i ne smetqa mi a crna kafa ponekad, mnogo toga slicno. Pozitivan sam i optimista i zivim nortmalno i ne mislim o tome. Katkad i pijem spirit jak da ubijem sve to. Ne smeta mi samo hrana moram voditi evidenciju sta smeta ali ne uvek isto. Pravi me konfuzen nekada ne mogu biti smart. Thanks za ovaj put, hteo bih da pomognem nekome ako mogu imam 56 god. I prozivio sam 3 zivota da sutra odem na onaj svet nije mi zao. Hval javi te se.


 5. nadica 14.05.2011

  U kom delu debelog creva se moze javiti polip, i moze li se izbaciti kroz stolicu?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde