Sprečite nadutost stomaka


Nadustost stomaka (nadimanje) je pojava, stanje, mogući znak nekog oboljenja, ali sama po sebi nije bolest. To je neprijatan osećaj pritiska u trbuhu, zbog čega trbuh bude tvrd i nadut više nego što bi se očekivao nakon unete hrane.

Nju najčešće izaziva nepravilna ishrana, hormonska neravnoteža, stres ili upotreba antibiotika. Kod većine ljudi želudac može da se naduje samo nekoliko centimetara, međutim, kod nekih se stomak poveća i dosta više.

Namirnice za borbu protiv nadutosti

Pazite šta jedete. Ako ste i doveli liniju do savršenstva rezultati neće biti vidljivi ako vam je stalno nadut stomak. Namirnice koje je poželjno koristiti u borbi protiv nadutosti uključuju: krastavac, lubenica, belance, crno grožđe, hladna kafa, avokado, bademi, tikvice.

Krastavac često koristimo za salatu ili kao grickalicu za zdravu užinu. Krastvaci su bogati vodom koja pomaže u borbi protiv nadutosti. Kao i krastavac, lubenica je jedna od najvodenijih namirnica. Kriška ove poslastice nema više od sto kalorija i ne sadrži šećer, pa možete slobodno uživati u njenom neodoljivom ukusu. Protiv nadutosti efikasno deluje i belance. Napravite omlet od belanaca i nećete imati problema sa nadutošću zato što je belance bogato proteinima i kada ga konzumirate postaje pravi diuretik koji će vas osloboditi pritiska u stomaku.

Konzumiranje crnog grožđa predstavlja zadovoljstvo za vaša čula, ali i za stomak. Crno grožđe smanjuje nadutost u stomaku i gasove koji vam mogu biti prava smetnja. Stavite grožđe u frižider tokom noći i može vam poslužiti kao grickalica tokom celog narednog dana. Gazirana pića često izazivaju nadimanje. Izbegavajte ih, jer će od njih vaš stomak zaista patiti. Kada želite da se osvežite, hladna kafa ili čaj su bolje opcije. Ono što je bitno ne zaboraviti jeste da izbegavate velike količine šećera u ovim napicima.

Uključite zdrave masnoće u svoju ishranu. Avokado, riba i maslinovo ulje oslobodiće vas nadutosti i nećete morati da brinete o izgledu stomaka i osećaju naduvenosti koji ume da bude naporan. Ako se osećate kao burence, grickajte bademe i pistaće, ali nemojte odabrati posoljene, jer vam sa dodatkom soli neće pomoći da se oslobodite nadutosti. Tikvice su savršene za pripremu mnogih jela, ali se njima takođe smanjuje nadutost stomaka. Grilovane tikvice će vas zasititi bez mnogo kalorija, pa nećete morati da jedete hranu koja nadima, poput zelene salate.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde