Čir na želucu (Ulcus gaster)

Čir na želucu ili gastrični ulkus je vrlo često oboljenje i predstavlja oštećenje sluzokože želuca.

Uzrok bolesti

Danas se smatra da je čir na želucu oboljenje uzrokovano bakterijskom infekcijom, a ponekad i dugotrajnom primenom nesteroidnih protivupalnih lekova (NSAID), kao što su acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, diklofenak itd. Oboljenje najčešće uzrokuje bakterija Helicobacter pylori (H. pylori).
Nedavno je ustanovljeno da je ova bakterija uzročnik skoro svih peptičkih ulkusa i to 80% želučanih i preko 90% onih na dvanaestopalačnom crevu. Međutim, infekcija bakterijom H. pylori ne znači i sam ulkus. To zavisi od osobina obolelog, vrste H. pylori i još nekih nepoznatih faktora.

Pouzdano se ne zna ni tačan put prenosa infekcije (hranom, vodom, direktnim kontaktom usta na usta kao npr. ljubljenjem, prljavim rukama).
H. pylori slabi zaštitnu moć sluzokože što omogućava prodor kiseline kroz sloj ispod nje stvarajući tako ulkus. H. pylori opstaje u želudačnoj kiselini jer izlučuje enzime koji je neutrališu. Genetska predispozicija je važna u nastanku bolesti, a faktori rizika su pušenje, unos alkohola i kofeina. Ljuti začini ili stres nisu njegovi uzročnici kao što se pre mislilo, ali mogu potstaknuti njegov razvoj i pogoršati simptome.

Simptomi

Najčešći simptom je bol koji je uglavnom ravnomeran i tup. Javlja se i nestaje u razmacima od nekoliko dana  pa do nekoliko nedelja. Kod čira na  dvanaestopalačnom crevu se javlja par sati nakon jela ili usred noći na prazan želudac, a prestaje unosom hrane. Kod čira na zelucu bol se obično pojačava nakon uzimanja hrane.
Pored bola koji je najdominantniji simptom još se javljaju:
 • gubitak telesne težine izazvan averzijom prema hrani ili anoreksijom,
 • nadutost,
 • podrigivanje,
 • mučnina,
 • povraćanje.
Simptomi mogu biti vrlo blagi ili se uopste ne moraju pojavljivati. Krvarenje je česta komplikacija i sreće se u oko 25% slučajeva.

Dijagnoza

Osnovni dijagnostički metod predstavlja radiološko i endoskopsko ispitivanje.
Standardnim pregledom pomoću barijuma želudačni ulkus se može dijagnostikovati u oko 90% slučajeva.
Najčešća njegova lokalizacija je na maloj krivini želuca . Zbog lažno pozitivnih i lažno negativnih nalaza koji se dobijaju radiološkim pregledom, svi ulkusi želuca moraju se endoskopski pregledati.
Endoskopskim pregledom se određuje  veličina, lokalizacija i izgled ulkusa, a ciljanom biopsijom u toku endoskopije moguće je odrediti njegove histološke karakteristike.
Kombinacijom navedenih dijagnostičkih procedura moguće je u 95% slučajeva odrediti da li je u pitanju benigno ili maligno oštećenje želuca.

Endoskopski pregled vrši se endoskopom koji se sastoji od tanke, osvetljene cevi koja na svom kraju ima kameru. Endoskop se uvodi kroz usta pacijenta sve do želuca. Tako je moguće videti sluzokožu organa, a može se uzeti i biopsija (uzimanje komadića tkiva) za mikroskopsku analizu. Dijagnoza H. pylori je važna s obzirom da se lečenje ulkusa uzrokovanog H. pylori razlikuje od onoga izazvanog nestroidnim antiinflamatornim lekovima.
H. pylori se otkriva iz krvi, daha i tkiva. Pregledom krvi se otkrivaju antitela na bakteriju H. pylori. Pregled daha najčešće se sprovodi nakon lečenja, radi provere uspešnosti terapije, ali i u dijagnostičke svrhe. Zove se urea izdisajni test. Tačnost ovog testa je 96 - 98%.                                                

Lečenje

Želudačni ulkus izazvan bakterijom H. pylori leči se preparatima koji uništavaju uzročnika, smanjuju kiselost želuca i oblažu želučanu sluzokožu zaštitnim slojem.
H. pylori se uništava antibioticima, ali s obzirom na kiselu sredinu u kojoj bakterija živi treba uticati i na smanjenje lučenja kiseline. Na tržištu se nalaze dve grupe lekova za smanjivane želučane kiselosti: H2-antagonisti (famotidin ranitidin, cimetidin) i inhibitori protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol). Terapija je kombinovana antibioticima, blokatorima lučenja kiseline i lekovima koji deluju  zaštitno na sluzokozu.
Trenutno je najpouzdanija tzv. trostruka terapija s dva antibiotika protiv H. pylori u kombinaciji s lekom koji blokira lučenje kiseline ili s protektivom (npr. azitromicin + amoksicilin + omeprazol). Tako se ublažuju simptomi čira, eliminiše njegov uzročnik i u više od 90% slučajeva sprečava ponovna pojava bolesti (recidiv).
Provera dejstva lekova na H. pylori vrši se endoskopskim pregledom ili pregledom daha 4 nedelje nakon sprovedene terapije. Antacidi se koriste za uklanjanje simptoma oboljenja i kao pomoćna terapija. Ako ulkus nije uzrokovan bakterijom H. pylori  nije potrebno uzimati antibiotike, već je dovoljno uzimati blokatore lučenja kiseline. Komplikacije čira na želucu mogu biti krvarenje ili perforacija kada se obavezno se sprovode endoskopija ili hirurški zahvat.

Prognoza

Pravilnim lečenjem smanjuje se mogućnost ponovnog javljanja bolesti u gotovo 90% slučajeva. Važno je da bolesnik bude uporan i pridržava se propisane terapije.                                                          

Prevencija

Ne zna se pouzdano na koji način se H. pylori prenosi, što otežava prevenciju oboljenja. Istraživači rade na vakcini protiv infekcije. Ako je ulkus nastao uzimanjem nesteroidnih antiinflamatornih lekova treba uzimati lekove iz ove grupe vrlo oprezno ili se savetovati s lekarom za adekvatnu zamenu.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 27

 1. Dragan 13.05.2024

  Molim Vas za savet, već nekoliko dana me boli želudac, a bol se prenosi do dvanestopalačnog creva. Radio sam test na heliko bakteriju iz stolice i nemam heliko. Imam kamen u žučnoj kesi 27 mm. A i imam šećer 6,2. Možete li da mi pomognete? A da, pijem nol pazu 20 mg svaki dan i lekove za aritmiju i pritisak.


 2. Mehmed 10.03.2024

  Poštovanje, trenutno se borim sa čirevima. Imao sam ispod pazuha prije 6 mjeseci, onda mi je prešlo na ruku, e od tih 6 mjeseci se povuklo i pre neki dan mi se pojavilo ispod oka oteklo crvenilo, gnjoj izašo i prošlo. Trajalo je 10 dana, nakon toga mi se pojavilo na stomaku 3 jedno do dugog, jaki bolovi, cvenilo. Šta da učinim da nestane? Je li imao iko ovakav slučaj? Hvala.


 3. Marko Bastovanovic 22.06.2023

  Odlično objašnjeno! Hvala puno za nesebično deljenje znanja.


 4. Radenko neškovic 27.01.2023

  Mislim da svi imate čir


 5. Biserka Paunovic 19.09.2022

  Dobro vece, ovde Biserka. Pre pet dana popila sam dovicin ali sa bas malo vode, legla i u toku noci me je probudio bol u vidu pecenja u zeludcu. Cele noci sam osecala bol sa kojim sam se i ujutru probudila. Bol se bio malo smanjio,ali pri uzimanju hrane osetila bi ostar bol u zeludcu, a i nakon obroka me zeludac boli neko vreme. Tako mi je svih ovih dana sa tim sto se bol iz dana u dan povecava. Da li imate neki savet sta bi moglo da bude uzrok tog bola i da mozda nije doslo do stvaranja nekog cira i slicno?


 6. Nemanja Stolic 30.09.2021

  Postovani.Interesuje me da li postoji mogucnost da imam cir na zeludcu.Simptomi su proliv,nadutost i osecaj kao da mi zeludac gori,i povracanje.


 7. Danijela 26.06.2021

  Imam heliko bakteriju, pijem noplazu, probiotik, ospamox, levoxa i ulkamed,to je terapija koju mi je prepisao lekar. Još uvek je pijem kao što je lekar propisao ali imam problem, javlja mi se sada stolica koja je crna i savremena na vreme bol u želudac i mučnina, bolovi u kolenima. . Molim Vas da mi odgovorite a li je to normalno pored ove terapije ili bih morala da se javim ponovo lekaru. Unapred zahvalna


 8. Dragan Momirovic 14.04.2021

  Molim Vas za pomoc.Imam bolove tacno ispod rebra na sredini,bol osecam i u tacki medju pleckama,iz pocetka tem je bila do 37,5,sada vise nemam temp ali i dalje uvecan mi je wbc 17,60,i rbc 5,40,od 26og marta nisam vise svoj,nejedem na vreme,bolovi u centru i u pleckama koja tako reci seta,niko nezna sta mi je sve druge analize krvi su u redu,pluca,skener glave ok,jetra ok,sve je pregledano sem zeluca.Molim Vas za savet i pomoc,I dok vam pisem imam bolove.Molim vas za odgovor i pomoc.Zahvalan Dragan Momirovic.


 9. Anita 30.12.2020

  Muz mi ima stalno bolove u zeludcu, da li može biti cir?


 10. Slaviša 12.11.2020

  Hteo bih vas pitati, imam tu bakteriju u želucu. Pio sam dva antibiotika i omeprazol, ima dva dana kako sam završio sa terapijom i ponovo mi se pojavio bol u stomaku gornje levom uglu. Uz to imam i brujanje u stomaku, stolica je u redu. 


 11. Kosta 04.06.2017

  Da li je moguce da se uradi operacija i da li je efikasna? Da se čir pojavi ponovo?


 12. Snježana 14.03.2016

  Poslije tri mjeseca od krvarenja želuca i držanja djete koliko vremenski treba biti na djeti ako se dobro osjećate i ne krvarite, inače sam dobio na težini i želim da počnem normalno se hraniti.


 13. Pece 26.08.2013

  1 godina odkad sam imao hiruski zahvat na gastricni ulkus- nemam nikakvih bolova i sasvim normalnu hranu uzimam. Radi nepaznje u hrani dali je moguce da se ulkus ponovi


 14. Juraj 21.08.2012

  Jel moguce da ako mi je stalno muka i da mi se stalno povraca. . . Da imam cir na zelucu????????


 15. Cika 16.08.2012

  Ne znam da li imam čir u želudcu, ali imam malo vrtoglavicu (privremeno), bio sam kod doktora i on mi je rekao da je želudac u pitanju. Preporučio mi je Pantoprazol, od kad ga uzimam mnogo bolje se osećam, pa me intersuje da li vrtoglavica ima nešto sa tim. Pozdrav


 16. Radiša 14.08.2012

  Ja sam Radiša iz Jagodine, imam unutrašnji čir želudca. Pio sam lekove kao što su Ranitidin, Ranisan, Omeprol, Famotidin. Gađenje i mučnina nisu prestajali. Moja je dijagnoza bolnička bila: ulkus pilari. Sve dok nisam probao sa lekom Controlok od 40ml. Meni je dosta pomogao, nadam se da će i vama.


 17. Milena Cvejic 05.09.2011

  Super izlozeno. .


 18. Ajdin 31.08.2011

  Pozdravljam puno. . . Citao sam info o ulkusu i ja bolujem od njeg vec 10 godina bolest i sama bol u zelucu je toliko jaka da covjekaumori i izludi pogotovo ako se pojavi kasno u noc ili u rano jutro. . . . Uzimam lijek ranital 150 mg i stvarno dijeluje ali se bolovi pojave nekd nedugo poslije a nekad stvarno dugoposlije ako ima ikakvo rijesenje ili kakav efikasnijii lijek voliobi da mi predlozite to i da mi se jevite. . . . Hvala unaprijed


 19. almira 03.05.2011

  Da li postoji mogucnos od problema sa zeludcem dobiti i osip po licu (sitno crveno ponrkad i bolno) nisam radila nikakve kontrole zeludca al' imam bol u tom dijelu stomaka i ponekad bolnu glad. Da li je mozda razlog crvenila po licu bakterija.


 20. Sanela 13.04.2011

  Koliko posto ljudi na svijetu boluje od cira, i koliko posto ih se izlijecilo??


 21. svetlana 08.04.2011

  Ja imam bakteriju helicobacter u želucu pa me interesu je je li izlječiva


 22. marijana kocic 23.03.2011

  Od prije godinu dana moj muz ima bolove u zelucu koji se siri ispod oba rebra i nazad prema kicmenom stubu. Bolovi se javljaju posljije uzimanje hrane. Pati od pojacane kiselosti povremeno i povraca. I nakon povracanja ne osjeti olaksanje. Gastroskopiju je uradio prije mjesec dana, doktori su rekli da ne postoji cir. Ali hp but test je pozitivan. Dobio je terapiju za mjesec dana ali nema nikakvih promjena. Neznamo sta dalje da radimo.


 23. julka 27.11.2010

  Neznam imam li cir ali simptomi su slicni. Imam jak bol u predelu zeluca koji se siri na levu stranu bol je u talasima stomak tvrd i pun vazduha kad uzmem hranu bol prestaje mislim da mi je stomak otecen i kad se krecem boli me


 24. ina 18.11.2010

  Interesuje me da li ova bakterija utice na ocne alergije i na mlijeko. Imam bebu malu koja jos uvijek doji.


 25. Zahida 15.08.2010

  I ja imam ovu bakteriju i svakih 6 mjeseci moram piti trojnu terapiju, non-stop mi se vraca. . . I ne podnosim hranu. . . . Zasto ne prestane?? I da li ce mi nastetiti cesta upotreba tih terapija?? Bila bi zahvalna kada bi mi odg na ovo


 26. danijela 12.02.2010

  Zaista ste precizno ovo objasnili. Ja imam polip u zucnoj kesi velicine 6milimetara i treba da ga opertisem ali su mi trombociti nesto losiji pa moram da cekam. U poslednjih par dana imam ceste i jake bolove tako da sam juce radila helikobakter test pa sada cekam nalaze sada pijem omeprol tablete dva puta dnevno ali cim budem mogla ja cu operisati polip da me vise ne boli jer pocinje i hrana da mi smeta.


 27. Igor 14.12.2009

  Odlicno izlozeno!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde