Heliko bakterija (Helicobacter pylori)

Heliko bakterija - Helicobacter pylori (HP) je veoma sitan, u obliku zapete, izrazito pokretan i Gram negativan bacil. Heliko bakterija je spiralna bakterija koja je nađena na sluznici želuca. Jedina je bakterija koja može preživeti u izrazito kiselom želudačnom sadržaju, sa vrlo malo kiseonika, pri temperaturi od 37 C. Osim na želudačanoj sluznici, otkriven je i na ranicama na sluznici usne šupljine, u zubnim naslagama, u pljuvački, a dokazan je i u stolici.

Helicobacter pylori infekcija praćena je humoralnim i ćelijskim imunskim odgovorom. Međutim, organizam domaćina ne uspeva da eliminiše ovaj mikroorganizam. Jednom nastala infekcija, ukoliko se ne leči, perzistira decenijama, verovatno i celog života. Karakteristično je da kod većine inficiranih ne dolazi do pojave simptoma oboljenja, dok se kod malog broja razvija simptomatski gastritis, peptička ulkusna bolest, karcinom želuca i MALT limfom.

Kako se prenosi Heliko bakterija?

Način prenošenja HP infekcije još nije potpuno istražen. Sva dosadašnja saznanja govore u prilog tome da se infekcija prenosi direktno od zaražene osobe na zdravu osobu, i to na tri glavna načina:
 • želudac - usta, kada iz povraćanog sadržaja inficirane osobe koji sadrži veliku količinu bakterija, one dospeju u usta zdrave osobe;
 • usta - usta, kada iz usta zaražene osobe bakterija prelazi u usta zdrave osobe;
 • stolica - usta, kada bakterija iz stolice zaražene osobe, prljavim rukama, pređe u usta zdrave.
Postoje i naznake nekih drugih puteva zaraze (iz okoline putem vode ili preko mačaka, pasa i dr.), ali to još treba potvrditi detaljnijim istraživanjima.

Najbrže se zaraze mala deca koja žive u lošim socio - ekonomskim uslovima. Infekcija heliko bakterijom je najčešća kod dece koji krevet dele sa roditeljima ili drugom decom, u sredinama u kojima majka prožvaće hranu koju daje detetu, ili detetovu cuclu stavlja prethodno sebi u usta. Infekcija je češća i kod dece koja su smeštena u ustanove različitog tipa.
Heliko bakterija slika

Simptomi

Agresivnost bakterije sa jedne, i osetljivost čoveka sa druge strane, verovatno su odgovorni da neki zaraženi bolesnici ostanu bez simptoma bolesti (imaju samo upalu želudačane sluznice - gastritis, utvrđen pregledom), dok se u drugih razvijaju različite bolesti poput ulkusa ili čak i tumora (karcinoma ili limfoma želuca).

Najčešći simptom je bol koji je uglavnom ravnomeran i tup. Javlja se i nestaje u razmacima od nekoliko dana pa do nekoliko nedelja.
Kod čira na dvanaestopalačnom crevu se javlja par sati nakon jela ili usred noći na prazan želudac, a prestaje unosom hrane.
Kod čira na želucu bol se obično pojačava nakon uzimanja hrane.
Pored bola koji je najdominantniji simptom još se javljaju i:
 • gubitak telesne težine izazvan averzijom prema hrani ili anoreksijom,
 • nadutost,
 • podrigivanje,
 • mučnina i
 • povraćanje.

Simptomi mogu biti vrlo blagi ili se uopšte ne moraju pojavljivati. Krvarenje je česta komplikacija i sreće se u oko 25% slučajeva.

Kako se dijagnostikuje infekcija

Dijagnostički postupci za otkrivanje HP infekcije svrstani su u dve grupe:
 • invazivni - pregled sondom (endoskopski pregled) uz ciljano uzimanje uzoraka (biopsija - brzi test ureaze, histologija ili kultura),
 • neinvazivni (pregled bez sonde)- metode koje otkrivaju prisutnost HP
  • duvanjem - dokazivanjem aktivnosti bakterije ureja izdisajnim testom,
  • pregled krvi ili pljuvačke - prisutnosti specifičnih antitela u serumu i/ili pljuvački zaražene osobe (ova metoda nije dobra ukoliko se već uzimala terapija),
  • pregled stolice - dokazom bakterije (antigena HP) u stolici bolesnika.

Lečenje Heliko bakterije

Želudačni ulkus izazvan bakterijom heliko bakterijom leči se preparatima koji uništavaju uzročnika, smanjuju kiselost želuca i oblažu želučanu sluzokožu zaštitnim slojem. Heliko bakterija se uništava antibioticima, ali s obzirom na kiselu sredinu u kojoj bakterija živi treba uticati i na smanjenje lučenja kiseline.

Na tržištu se nalaze dve grupe lekova za smanjivane želučane kiselosti:
 • H2 - antagonisti (famotidin ranitidin, cimetidin)
 • Inhibitori protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol)
Terapija je kombinovana antibioticima, blokatorima lučenja kiseline i lekovima koji deluju zaštitno na sluzokožu. Trenutno je najpouzdanija tzv. trostruka terapija sa dva antibiotika protiv heliko bakterije u kombinaciji sa lekom koji blokira lučenje kiseline ili sa protektivom (npr. azitromicin + amoksicilin + omeprazol). Tako se ublažuju simptomi čira, eliminiše njegov uzročnik i u više od 90% slučajeva sprečava ponovna pojava bolesti (recidiv). Provera dejstva lekova na heliko bakteriju vrši se endoskopskim pregledom ili pregledom daha 4 nedelje nakon sprovedene terapije.
Antacidi se koriste za uklanjanje simptoma oboljenja i kao pomoćna terapija. Ako ulkus nije uzrokovan heliko bakterijom nije potrebno uzimati antibiotike, već je dovoljno uzimati blokatore lučenja kiseline.

Komplikacije čira na želucu mogu biti krvarenje ili perforacija kada se obavezno se sprovode endoskopija (gastroskopija, kolonoskopija) ili hirurški zahvat.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa heliko bakterijom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 27

 1. Zoltan 12.06.2023

  Stose tice Cir na Zeludcu se leci Kantarionom 15 dana piti Čaj umesto vode i toje to. Jasam se upito kako sam dobio Helio Bakteriju pa naravno Ljubljenjem Devojku sa kojom sam u Vezi a i ona Pati od istih Simptoma kao ja zato smo počeli da postimo i posle dužeg gladovanja Simptomi su Nestali naravno otislo na Pregled sve u Redu


 2. Slobo 06.04.2023

  Potrosio sam trojnu terapiju I za nekoliko poena (0,40) sam u negativnoj skali. Iz profiting testament sam zakljucio da imam cir na 12. Palacnom crevu jer sam imao nocne bolove kada je zeludac prazan,samim Tim I nesanicu. Presao sam na prirodno lijecenje. Cijedim u cokovniku sok od kupusa I pijem 3 puta dnevno pola sata pre jela oko 2.5dcl I poslije 10 dana bolovi su se smanjili a 15 dana kasnije gotovo nestali. Inace za cir se sok pije 3-6nedelja a za Heliko bakteriju najmanje does nexelje. Inace sok od kupusa je veoma dobar za sve stomacne problems. Jaca imunitet I popravlja krvnu sliku. Trenutno mi je dvadeseti dan te cu nastaviti do punch 6 nedelja jer mi pomaze. Potomac cu otici ponovo na kontrolu za Heliko bakteriju.


 3. Hajra 24.02.2023

  Nalaz mi je IgG >500 IgA 37 Ja se ne razumijem,ali mislim da sam pozitivna,na osnovu ovih vrijednosti. Moze li neko da mi pojasni,koje su normalne vrijednosti. Danas sam dobila nalaz,nisam jos bila kod ljekara. Lp


 4. Ljuba 11.02.2023

  Dobio sam heliko bakteriju pre dva meseca i doktor mi je dao antibiotike da pijem dve nedelje . Danas sam uradio test i opet sam pozitivan na heliko bakteriju. Sta da radim i kako da se resim te bakterije ! Hvala


 5. Tek Onako 04.10.2022

  Pokušajte sa maslinovim uljem,suvim smokvama i medom.40 suvih smokava potopite u teglu da odstoji 40 dana,neki nisu čekali toliko.Nakon toga svako jutro ,prije jela, uzeti jednu suvu smokvu sa uljem(supena kašika) i kašiku meda .Ne jesti posle toga pola sata-sat.Ako sam pomogao bilo kome sa ovim ,bilo bi mi drago.Na zdravlje.


 6. Simonovic Ljiljana 25.09.2022

  Imam h.pillory bakteriju,nadutost,gusenje i vrtoglavicu...pijem trojnu terapiju....ali i posle 10 dana...opet isto...


 7. Mila Malkoč 30.08.2022

  Poštovani, želela bih samo da vas pitam, da li je neko od vas imao visoku TEMPERATURU uz HP? Nije mi jasna da baterijsku infekciju ne prati visoka temperatura.


 8. Ivana 27.06.2022

  Zdravo svima, iskustva su razna, moje se malo razlikuje, jedini problem zbog koga sam otišla kod hematologa nisko gvožđe 2.4,inače hemoglobin 123,ako neko ima sličnih problema, nek se prepozna, doktorka opšte prakse mi je samo davala, različite vrste tableta, i menjala, jer sam od tableta za gvožđe stalno povraćala, budem uporna da na svoj zahtev trazim uput za hematologa, i on je između ostalog trazio, da dam stolicu za analizu heliko bakterije, kad je stigao pozitivni rezultat, on mi je objasnio da upravo asorpcija gvožđa iz creva nije bila moguća, zbog heliko bakterije, i da pored lekova za gvožđe koje sam pila 3meseca, nije moglo da pomogne, tek kada ispijem terapiju i uverim se da je više nema, gvožđe će odmah biti ok, simptome nikakve nisam imala, sem što sam mislila da se zbog pada gvožđa osećam jako umorna i iscrpljeno, čak i kada se odmorim, naspavam, isto bi se osećala, umorno i iscpljeno, tako da ako neko ima problem, da mu je nisko gvožđe 2,4je meni bio rezultat, nek se proveri ima li heliko bakteriju.


 9. Zoran 04.10.2021

  Helliobacter pyllori se leci gladovanjem. Ko moze da gladuje, 2-3 nedelje bice izlecen. Tokom gladovanja, pije se samo voda. Tokom gladovanja, zbog nedostatka hrane, organizam "pojede" sve stonje strano i patolosko, ukljicujuci i bakterije.


 10. Zoran 04.10.2021

  Helliobacter pyllori se leci gladovanjem. Ko moze da gladuje, 2-3 nedelje bice izlecen. Tokom gladovanja, pije se samo voda. Tokom gladovanja, zbog nedostatka hrane, organizam "pojede" sve stonje strano i patolosko, ukljicujuci i bakterije.


 11. Srdjan Djordjević 24.09.2021

  da li se uzimaju oba antibiotika zajedno ili po završetku terapije jednog nastaviti drugi


 12. Re:Aleksa Nenadovic 15.06.2021

  ma taj test krvi je čista nula. I ja sam imao simptome kao ti ( osi mtih poslije alkohola jer ga ne pijem) i radio test na HP 4 godine i nikad ništa. Radi osam i biopsiju želuca pa ništa a i davao 3 stolice 3 puta zaredom svako drugi dan na analizu. Tek je četvrti metod pokazao da je imam a on se zove "Antigen test na helikobakter pilori ". Kako sam čuo njega i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje. Čujem da je "Urea izdisajni test" isto jako pouzdan.


 13. Jaca 22.04.2021

  Cao, i ja imam istu dosadnu bakteriju. Dobila sam ljekove i nadam se da ce nestati. Radila Sam gastroskopiju i imam hijatus herniju na otvoru zeluca... operisala zuc... i sad muku mucim sa helikobakt. Boze pomozi 🤲


 14. Aleksa Nenadovic 29.12.2020

  Zdravo ljudi Sondu sam gutao pre 10god ustanovljeno da imam gastritis Evo vec dve godine od kako ovih dana Razmisljam i vracam film...Uzasne kiseline imam Ishranu sam korigovao Desi se da se popije u drustvu...I tada umirem od bolova,tup bol u stomaku,zeludac ka pupku...Ispod rebra kao i plecka Ne spavam po 2,3 noci O dijarejama da ne govorim Uradio sam putem stolice bio sam Negativan I evo pre par dana konzumirao sam alkohol 3 dana od bolova nisam mogao da ustanem zem do toaleta zbog ucestalih dijareja Uradim test putem krvi Opet sam negativan...moguce da je nesto drugo?? Ah da u bolovima imam i zadah par dana los...boli me u predelu bubrega Ubedjen sam bio da je h.bakterija Sada negativan test me buni i brine Cujem na izdisam test da je najbolji Ultra zvuk je pokazao da sam pun gasova Savet? Hvala!


 15. Fadila 25.11.2016

  Ja imam tu bakteriju, čir na želucu i dijagnostikovana mi je kila. Trošila sam antbiotke, radila biopsiju i nalazi su dobri, a mene i dalje boli. Ne mogu ništa da uzimam od hrane, imam vrlo često povraćanje, dehidrirala sam i završila u hitnoj na infuziji. Kako da ne mogu dobit uput za operaciju, da li iko može da mi pomogne preko negog poznanstva i omogući mi operaciju?
   


 16. Marija 19.03.2013

  Lekovita cuvarkuca za sve ciste u organizmu inace ovo lekovito sredstvo mozda nekome pomogne da se resi cista u organizmu. Dobila sam ga od drugarice, njoj je pomoglo. Cuvarkuca sa svojim lekovitim svojstvima sigurno pruza mogucnost da se organizam resi mnogih zdravstvenih problema. Dr todor j. Je jednom izjavio: "svaka biljka koja raste i uspeva u kamenu i svim vremenskim uslovima je najzdravija za coveka". Licno mislim da je cuvarkuca u toj kategoriji. Inace sam slusala da je za zene jako bitno, za zdravlje grudi, da svako jutro po dva lista cuvarkuce pojedu. Prvo se skine tanka opna sa lista i tako sirovo pojede. Probala sam licno i mogu reci da mi je ukus cuvarkuce jako prijao, blago kiselkast. U svakom slucaju ne moze da steti, a sto ne steti mozda i pomogne! Priprema 1 listove cuvarkuce samleti u multipraktiku. Sipati u plasticnu ciniju i pomesati sa medom. Smesu dobro sjediniti drvenom ili plasticnom kasikom. 2 u vecu teglu sipati smesu i teglu zatvoriti. Celu teglu obloziti alufolijom, da ne bi svetlost dopirala. Ostaviti 5 dana u frizideru. Od 6 dana na prazan stomak uzimati po 2 plasticne kasicice i narednih 20 minuta nista ne jesti, popiti malo vode. Uzdravlje!


 17. hada 02.03.2013

  Pozz, zelim da podijelim s vama moje iskustvo, prije par mjeseci sam saznala da imam tu bakteriju u zelucu, poslije trojne terapije i jos mnogobrojnih lijekova ona se samo jos dodatno povecala, prije mjesec dana krenula sam s drugacijom ishranom, jedem samo kuhano povrce, meso, skoro pa neslano, bez ikakvih zacina, jedem rendano voce, i sve to po manju kolicinu, vise puta dnevno, citala sam da je pelin jako dobar za "ubijanje" bakterija pa sam krenula i njega da pijem, jedem kuhanu psenicu, izmedju obroka, po otprilike jednu soljicu za kafu, jer je onda dobra za obnavljanje sluznice. Trenutno nemam tegobe, pa se nadam da cu istrajati s ovim a i vama zelim bzr oporavak; )


 18. Danijela 02.03.2012

  Upravo sam sada otkrila da posedujem tu bakteriju. Užasno se osećam, neka mi neko ukratko objasni kako se prenosi i kako se dobija?


 19. katarina 25.07.2011

  Cao drustvance! Evo i ja nazalost imam tu h. Pylori bakteriju, igg mi je 78, 5. Interesujeme dali se ovako visoka uspesno leci, jer se plasim za svoju malu decu koja imaju 5 i 6 god. Jer sam upucena u bakterijui znam da je opasna. Hvala unapred!


 20. Dusan Cuprija 19.02.2011

  Uz klasičnu terapiju pacijentima bih predložio da upotrebe propolis do 12 kapi u čaju, ili do 2 gr u čvrstom obliku. Da ga nabave od poštenog pčelara.


 21. Natasa 25.07.2010

  Koja je najbolja terapija kad je rezultat 5?


 22. Mirjana 09.04.2010

  Imam 17 god, takođe imam problema sa ovom bakterijom koja mi je stvarala mnogo poteškća, dok ustvari nisam otkrila šta je u pitanju. Prvenstveno jedno poduže vrijeme nisam mogla da spavam od bola u želucu koji stane pa prodje i tako ponovo, sve dok ne ispovraćam sve iz sebe. Hrana mi se gadila ili kada vidim da neko uopšte jede pored mene. Kada bih izašla sa drustvom u diskoteku morala sam često izlaziti van na svjež vazduh jer mi je buka i uopšte atmosfera u diskoteci smetala ponovo bi me želudac zabolio. Takođe se dešavalo ako se pretjerano iznerviram ponovo bih osjećala bol u želucu. Sve dok jednom nisam završila u hitnoj od silnih bolova, povraćanja i nejedice zbog ove bakterije. Poslije kada sam uradila test rekli su mi da imam helicobacter pylor. Skoro dve sedmice sam pila terapiju. Doktorica mi je rekla da ne smijem jesti kiselo, preslano ljuto i papreno i da ću čitav život živjeti sa tom bakterijom jer se ona ne može uništiti, ako se vremenom ne bih ljecila, ta bakterija bi mogla izazvati čir na želucu. Dan danas često osjetim blaži bol u želucu, ali rjeđe. U svakom slučaju, poslije objavljenih komentara o ovoj opasnoj bakteriji planiram da posjetim doktora i popijem još jednu terapiju. Nadam se da će moj komentar pomoći da svi oni koji imaju problema sa ovom bakterijom, razmisle koliko je ova bakterija štetna po njihovo zdravlje i da strogo moraju imati u vidu kakvu to hranu unose u svoj želudac.


 23. Tanja 11.03.2010

  Ja sam ponovo na terapiji zbog helicobacter pylori, nakon 3 god. Simptomi su ukazivali da se vratila ali nisam verovala i pokušala da guram dalje, da bih zavrsila sa teskom dehidracijom, skoro otkazanim bubrezima, nisam mogla da hodam, i izgubila sam skoro 8 kg. Pišem ovo zbog ljudi koji ne treba da se igraju sa ovom bakterijom, nego na vreme da se obrate lekaru, da ne zavrse kao ja. Ja sam sada kao "avet", i inače sam mršava jer imam 2 čira na zelucu i 1 na dvanaestopalačnom, godinama pazim šta jedem, ne pamtim kako je to imati normalnu stolicu, i ne živim kao normalan svet. Tanja, 34 godine


 24. Goca 12.12.2009

  Ovo ima smisla! Ja sam imala hp bakteriju i jako loše iskustvo. Hp bakterija je toliko loša, da te vodi polako ali sigurno u smrt. Imala sam svakakve simptome pa čak i one sto nemaju veze sa želucem. Bolela me je samo desna strana stomaka ispod rebra. Kada je doktor uradio gastroskopiju sve je bilo jasno. Imala sam terapiju od 7 dana i evo posle 3 meseca ja osećam istu bol možda i gori, tako da opet moram na kontrolu. Jako je bitno, bakterija je mnogo jaka i mozda se terapija treba ponoviti više puta.


 25. olivera 06.11.2009

  Iz mog ličnog iskustva najbolje se otkriva putem gutanja sonde. Ali sam cula da ta bakterija u normalnim vrednostima pomaže coveku da zeludac normalno funkcioniše. Posle lečenja mnogi imaju iskustvo da se vratila. Pošto sam promenila mnogo lekova neksijum je najbolje delovao. Ali kazu da on uzima kalcijum iz organizma pa je moje pitanje da li je to tačno?


 26. Dragana 29.10.2009

  Mogu da kazem samo bravo za ovo. Ja ću da da preporučim ovo mojoj mami koja trenutno ima strašan bol, posebno kada unosi hranu. Molim vas ukoliko ima još nešto što bi moglo da pomogne za ispiranje ili čišćenje, obavestite me. 


 27. Ljiljana Rajkovic 29.03.2009

  Upravo sam na terapiji zbog HB pylori. Nasla sam ovaj strucni clanak i zelim da uputim komentar. Radi se naime o tome da i pored mog sirokog obrazovanja i znanja latinskog, neke reci nisam uspela da prevedem. Kada god pomislim na clanak o nekom vaznom pitanju, a trazim ga na Internetu, moja prva misao je - samo da ne bude puno stranih i usko strucnih reci. Ne znam ko je pisao clanak, ali mora da lekar, jer ne uzima u obzir da sve veci broj ljudi trazi informacije na raznim sajtovima, a da pri tome ne zna latinski ili grcki. Sve sam strpljivo procitala i sve razumela sem: sta je to protonska pumpa, a sta je gram negativni bacil? S najboljim namerama, srdacan pozdrav autoru.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde