Rak želuca (Karcinom želuca)

Faktori rizika


Uzrok nastajanja karcinoma želuca je nepoznat, ali se zna da neki činioci ishrane mogu doprineti njegovom razvoju. Najčešće se spominju dimljena i jako zasoljena hrana (meso i riba), voda u kojoj ima dosta nitrata, držanje hrane na sobnoj temperaturi (upotreba frizidera i savremene metode konzerviranja hrane smanjuju učestalost). Povećanom riziku izloženi su pušači i alkoholičari. Mnoge studije pokazuju da konzumiranje hrane koja sadrži C- vitamin i b-karoten (sveže voće i povrće, crni hleb, itd.) smanjuje rizik. Povećan rizik od nastanka postoji i kod osoba koje imaju neke bolesti želuca, kao što je npr. atrofični gastritis i perniciozna anemija. SZO (Svetska Zdravstvena Organizacija) je 1994. g. proglasila bakteriju Helicobacter pylori karcinogenom na neke oblike tumora želuca. Mišljenja o vezi između ulkusa (čira) želuca i karcinoma želuca, posebno između japanskih i američkih naučnika su podeljena, mada izgleda da je rizik raka želuca kod ljudi s ulkusom ipak mali. Neke studije navode veću učestalost kod osoba koje imaju krvnu grupu A u odnosu na krvnu grupu O mada je ona svega nekoliko procenata veća. Učešće genetskih činilaca u nastajanju karcinoma želuca ogleda se u njegovom češćem javljanju kod pacijenata kod kojih je jedan od roditelja umro od raka želuca. On je takođe češći kod jednojajnih nego kod dvojajnih blizanaca. 

Klinička slika


Najčešće pacijenti osećaju tegobe koje su netipične, nelagodnost u stomaku (abdominalni diskomfort), punoću u stomaku posle jela, a neretko i bol u stomaku. Anoreksija (gubitak apetita) i nauzeja (gađenje prema hrani-pogotovo prema mesu) su takođe prisutne. Kod oko 50% pacijenata dolazi do gubitka u telesnoj težini. Mučnine, povraćanje krvi (hematemeza), krv u stolici (melena), gubitak apetita i anemija koja se javlja zbog okultnog krvarenja (neprimetna krvarenja koja se najčešće otkrivaju hemiskim ispitivanjima) je prisutna kod 2/3 pacijenata. Oko 25% bolesnika ima tegobe slične onima kod bolesnika s ulkusnom bolesti. Ponekad početni simptomi nastaju u toku metastaze karcinoma, pa se javlja maligni ascites (stvaranje velike količine slobodne tečnosti u stomaku), žutica zbog bilijarne opstrukcije (opstukcija žučnih puteva), bol u kostima zbog kostanih metastaza, ginekološke tegobe, otežano disanje, gutanje, itd. U kasnijoj fazi bolesti bolesnici gube na težini, a neki mogu napipati tumorsku masu u gornjem delu stomaka, što je loš znak.

Podela


Postoji pet makroskopskih tipova karcinoma želuca:

-polipoidni,

-ulcerozni,

-ulcero infiltrativni,

-linitis plastica i

-superficijalni tip.

Histološka (Laurenova) klasifikacija obuhvata dva tipa:

-intestinalni i

-difuzni.


Dijagnoza


Nakon postavljene sumnje na bolest od strane lekara treba uraditi RTG (rendgensko snimanje) želuca gde se pomoću dvostrukog kontrasta prikazuje sluzokoža želuca i eventualne promene sluzokože. Najsigurniji postupak u dijagnostici je endoskopska metoda (gastroskopija) koja omogućava direktno gledanje svih delova želuca i uzimanje komadića tkiva za analizu sa sumnjivih područja. Za dijagnozu, utvrđivanje stadijuma bolesti ili za praćenje terapije koriste se još i CT (kompjuterizovana tomografija-skener), ultrazvuk i neki tumorski markeri. U više od 90% pacijenata sa prisutnom simptomatologijom, radiološki pregled želuca otkriva gastrične (želudačne) abnormalnosti.

Lečenje i progoza


Rak želuca se ne javlja  podjednako često na svim delovima želuca. Češće se nalazi na izlaznom delu želuca (antrum) i na donjoj trećini tela želuca nego na početnim i gornjim delovima. Od ovih obeležija zavisi izbor načina lečenja i prognoza ishoda bolesti. Najznačajniji faktor za prognozu su dubina invazije i prisustvo ili odsustvo metastaza. Jedinu nadu za izlečenje daje hiruško odstranjenje tumora, a operacija uključuje i odstranjenje dela ili celog želuca i okolnih limfnih čvorova. Ostale metode lečenja su radioterapija i hemoterapija. Koriste se nakon hiruškog zahvata i u lečenju uznapredovale bolesti. Metastaze, ma gde bile  imaju loš prognostički znak.

Prevencija


Sprečavanje pojave raka želuca teško je sprovesti s obzirom da nisu poznati svi faktori koji utiču na razvoj bolesti. Može se preporučiti smanjenje konzumiranja dimljene i slane hrane, svakodnevno uzimanje C-vitamina i b-karotena, iako njihova zaštitna uloga jos uvek nije pouzdano potvrđena. Prevenciju čini i borba za rano otkrivanje bolesti, jer je tada verovatnost preživljavanja mnogo veća. Potrebno je utvrditi osobe s povećanim rizikom i redovno ih kontrolisati. Tu spadaju osobe iznad 40 godina koje imaju neka oboljenja želuca, pojavu raka želuca u porodici, a posebno osobe sa neodređenim tegobama u gornjem delu stomaka koje traju duže vreme i ne reaguju na lečenje.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Milan 25.09.2022

  Dali možete da mi kazete jer hemoterapija jedino lečenje ili pored alternativne medicine jer ima još neko lečenje mislim na način i ako sam ja već smršao 20kg a otkrio sam ga kasno iako sam imao bolove gubitak tezine malaksalost itd dali možete da mi kazete jer postoji način da se izleči bez hemoterapije jer bih se ubio prolaze mi stalno crne misli jer nemam nikog živim sam a i nemam sa KiM da to podelim a mučim se od bola ne svaki dan već sam potrošio ušteđevinu na preglede neke i privatne niko mi ništa ne govori jer to zato sto se plaše da tj ne plaše nego da me dodatno ne uplaše pa mi nikada ništa konkretno ne govore i ako sam to dobio u centralnom zatvoru posto sam skoro 2god proveo i na slobodi sam 4 meseca jer mogu da tužim centralni zatvor jer su me držali predugo u pritvoru


 2. Penzioner 23.02.2022

  Da li moze tumor štitne žlezde da metastazira na želudac?


 3. Ivan 10.08.2021

  Skoro svako jutro osećam neku gorčinu u ustima(samo ujutru).lsto tako slabost tela, takođe ujutru, vrtoglavicu(mada mislim da ona nema veze sa ovim budući da mi je takođe ujutru začepljen nos). Ponekad bolovi u gornjem delu trbuha ispod grudnog koša obično sa leve strane.Ovi simptomi nestaju preko dana,a kada pogledam svoj e gludi kao da postoji blagi otok sa leve strane.Inače imam dobar apetit i nemam gubitak telesne težine.Da li se u ovom slučaju može raditi o raku želuca ili nekog drugog obližnjeg organa? Hvala.


 4. marina 02.12.2012

  Koliko dugo treba da se javlja ta bol koja ne reaguje na lecenje? I da li je erozija zeluca jedan od znakova da postoji karcinom?


 5. Mladen 08.08.2012

  Da li ima neko iskustva da podeli? Našli smo se u nebranom grožđu. Ostali bez želudca sa preostalim nivo 3 metastazama. Čekamo hemo. Ima li nekakvih dijetetskih preporuka? Šta raditi? Onkolog je pesimističan, koje su nam alternative? Inače, čovek je u dobroj formi i spreman je na svaki napor.


 6. Allomanny 11.04.2011

  Ono što sam tražio, hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde