Čir na dvanaestopalačnom crevu

Pod ulkusom (čirom) se podrazumeva lokalna erozija, razjedina sluzokože sa prodiranjem ka mišićnom sloju i dublje, što može dovesti do nastanka perforacije, pucanja čira ili, ako ošteti krvni sud, do krvarenja. Ulkusni krater može biti ispunjen krvlju, kao i proteinskim eksudatom. Ovakva manifestacija je tipična za akutno stanje ove bolesti. Čir koji se nalazi na prednjem zidu dvanaestopalačnog creva dovodi do perforacije (pucanja), dok na zadnjem zidu dolazi do prodiranja ka gušterači ili do krvarenja.

Koliko često se javlja?

Čir na dvanaestopalačnom crevu (duodenalni ulkus) može se javiti u svakom životnom dobu, ali je češći kod mlađih i sredovečnih osoba (između 20 i 45 godina). Češći je kod muškaraca, a u poslednje vreme je u porastu i kod žena.

Uzrok nastanka

Iako se danas dosta zna o mehanizmima koji doprinose nastajanju duodenalnog ulkusa, ipak, njegova je patogeneza nedovoljno jasna. Naučno je dikazano da sekrecija želudačne HCL ima značajnog uticaja na nastajanje duodenalnog ulkusa, ali faktori koji utiču na osetljivost duodenalne sluzokože nisu još definitivno proučeni.
Konzumiranje cigareta je veoma važan faktor u povećanju frekvence nastajanja duodenalnog ulkusa, slabijeg odgovora ulkusa na terapiju i povećanog mortaliteta pacijenata sa duodenalnim ulkusom. Ovaj porok ne povećava sekreciju HCL, već se za povećanu incidencu nastajanja duodenalnog ulkusa u pušača pretpostavlja da cigarete inhibišu sekreciju pankreasnih bikarbonata koji normalno neutrališu kiseli želudačni sok.

Genetski faktori takođe su značajni u nastajanju duodenalnog ulkusa, što potvrđuje i njegovo češće nalaženje u porodicama u kojima je bilo ulkusa. Kolonizacija Helicobacter pylori (HP) u želucu prisutnaje u 90 - 100% pacijenata sa duodenalnim ulkusom. Ovo navodi na potencijalnu ulogu HP u patogenezi nastajanja duodenalnog ulkusa. Katkada se u pacijnata sa duodenalnim ulkusom javljaju antitela prema virusu herpes simpleksa.  

Simptomi

Najčešći simptom duodenalnog ulkusa je bol.
Bolje najčešće u vidu oštrih probadanja, pečenja ili svrdlanja. Nekada bol može biti nedefinisan u vidu abdominalnog pritiska ili punoće, a često i u vidu nejasnih senzacija. U oko 10% pacijenata bol se lokalizuje u desnoj strani epigastrijuma, a u duodenalnom ulkusu karakteriše se pojavom navedene simptomatologije, od 90 minuta do 3 sata posle uzimanja hrane. Usled bolova pacijent se često budi noću, a posle uzimanja hrane ili antacida bol prolazi za nekoliko minuta. Uz bol se javljaju muka i gađenje.
Za ovo oboljenje je karakteristično ciklično javljanje u proleće i jesen, a nekada postoje intervali od nekoliko godina bez tegoba.
Znaci čira klinički mogu ličiti na druga oboljenja trbušne duplje, kao što je akutno zapaljenje žučne kese, zapaljenje gušterače, kod hijatus hernije i drugih funkcionalnih smetnji. Veoma je značajno da se zna da jedan veliki broj pacijenata sa aktivnim duodenalnim ulkusom nema ulkusnu simptomatologiju.
Ovo je razlog nepreciznog određivanja indcidence ulkusa u širokoj populaciji stanovništva.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja ili rendgenskim snimanjem želuca ili gastroskopijom. Lečenje se sprovodi u svim slučajevima kada je to moguće i ukoliko postoji odgovor na primenjenu terapiju. Procenat otkrivanja duodenalnih ulkusa kreće se od 70 do 80%.
Uvođenjem radiološke metode dvojnog kontrasta (barijum - vazduh) ovaj procenat se povećava na 90%. Tipična duodenalna ulceracija pri radiološkom pregledu izgleda kao diskretan krater u gornjem delu duodenalnog bulbusa.

Lečenje

Već duže vremena antacidi spadaju u grupu glavnih lekova za lečenje duodenalnog ulkusa. Najčešće se kao antacidi koriste preparati miksture alununijum i magnezijum - hidroksida, a njima se ponekad mogu dodati i drugi elementi. Na parietalnim ćelijama želuca nalaze se histaminski H2 receptori, pa se njihovom inhibicijom smanjuje kako lučenje bazalne, tako i stimulisane kisele gastrične sekrecije. Zbog ovog njihovog dejstva antagonisti H2 receptora su lekovi koji se najčešće primenjuju u lečenju ulkusne bolesti.
Prvi lek iz ove grupe koji se primenjivao bioje Cimetidin. On je uspešno inhibisao bazalnu kiselu sekreciju, a u više od 80% slučajeva redukovao je stimulisanu kiselu sekreciju. Najčešće neželjene efekte terapija Cimetidinom imala je na centralni nervni sistem i na hepatorenalne funkcije.
U ovako lečenih pacijenata povećane vrednosti prolaktina su opisane, a zbog inhibitornog efekta Cimetidina na hepatički enzimski sistem citohrom P 450, dolazilo je do povećanja vrednosti transaminaze i alkalne fosfataze. Zbog njegovog antiandrogenog efekta javljala se ginekomastija i impotencija u muškaraca.

Druga generacija lekova antagonista H2 receptora ubrzo je otkrivena i pripadala je generaciji Ranitidina. Ova vrsta lekova je šest puta potentnija u inhibiciji gastrične sekrecije od Cimetidina, ima bolje efekte u zaceljenju duodenalnog ulkusa i smanjuje incidencu recidiva ovog oboljenja. Od nedavno su u upotrebi još dve vrste antagonista receptora (Famotidin i Nizatidin).
Famotidinje veoma potentan antagonist H2 receptora, 8-10 puta jači od Ranitidina u ihibiciji lučenja želudačne kiseline. Nizatidin kao antagonist H2 receptora u lečenju duodenalnog ulkusaje uveden nedavno. Pripada trećoj generaciji antagonista H2 receptora.

Prevencija

Prevencija je jako važna, a ona se sastoji u izbegavanju lekova koji se uzimaju oralno radi lečenja raznih drugih oboljenja, izbegavanju pušenja, alkohola i neadekvatne ishrane.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 15

 1. Đukić Svetlana 19.06.2023

  Pored svih navedenih simptoma koje ste naveli za cir na 12palacnom.zanima me da li se bol koji se siri i prema ledjima uklapa u dinagnozu cira na 12palacnom, jer imam tu dinagnozu a kada su ove exdtremne promene vremena bolovi su dugotrajni


 2. Daliborka 24.02.2023

  Moj sin od 21 god.pre dva meseca je bio zivotno ugrozen,zbog dvanaestopalacnog creva.Zbog povracanja je smrsao 12kg.Nista mu iz zeludca nije izlazilo u creva.Doktor ga je otvorio po Hakeru, prespojio je crevo na zeludac, kako bi mogao da funkcionise..Posle CT(koji je uredan), upala i dalje postoji.Crkamo da se ugoji i ponovo ce na operaciji dvanaestopalacnog. Sta jos uraditi?


 3. Suzan Ristić 30.12.2020

  Biohemija i kss uredna. Bolovi u predelu želudca. Ne vezani sa unosom hrane.. Nema krv. Stolica nema povraćanja, gastroskopija je dala.. BILBUS DUODENUMA DEFORMISAN EDEMATOZAN DIFUZNO ERODIRAN.... ŠTA JOŠ DA URADIM OD PREGLEDA DA DOBIJEM PRECIZNIJU DIJAGNOZU I TERAPIJU? 


 4. RAGIP JAHA 27.07.2012

  Molio bih da mi odgovorite na ovo pitanje. Imam muke sa ovim čirom na želudcu, na ustama mi dođe kao gorko i dođe mi da povraćam, ali ne ide napole. Molio bih vas koji lek mogu da naručim? Za sada upotrebljavam pantoprazol-actavis 40mg.


 5. jaha ragip 24.07.2012

  Drago mi je da imam sa kime da se obratim. Molio bih da mi kažete koji lek mogu upotrebiti. Unapred se zahvalujem.


 6. Nedjeljko 17.06.2012

  Veoma razumljivo objašnjeno.
  Hvala


 7. Marijana Jović 27.04.2012

  Jako lijepo objašnjeno!


 8. mirzeta 24.01.2012

  Molim vas jasam vam slala jedno pitanje da li se moze izvrsiti operacija cira posto ga ja imam pa bih zeljela da znam hvalla


 9. mirzeta 22.01.2012

  Da li se moze operisati cir na dvanaestom palcevom crevu


 10. Danijela 18.12.2011

  Tekst je super, vrlo jasan.


 11. dragana 12.08.2011

  Svaka cast, perfektno objasnjenje!!! Vredi procitati!


 12. Miloš 04.05.2011

  Da li je čir na dvanestopalačnom crevu izlečiv u potpunosti?


 13. Milena 24.01.2011

  Ja nisam doktor, ne razumem nista od ovog sto je napisano. Imam 22godine i imam cir, a ne razumem dal i to moze da se izleci da li se od toga umire?


 14. Snezana cvijetinovic-rodic 28.04.2010

  Ovaj tekst jako dobro objasnjava laicima u medicini da shvate sta ih muci, sve pohvale!


 15. Mihailo 15.01.2010

  Odlicno uradjeno.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde