Kolonoskopija


Šta je kolonoskopija?

Kolonoskopija je optičko ispitivanje debelog creva kolonoskopom. Kolonoskop je fleksibilna cev sa izvorom svetla i delom za posmatranje, debljine prsta. On omogućava doktoru da vidi unutrašnjost debelog creva sićušnom videokamerom. Pregled započinje ubacivanjem kolonoskopa u zadnji deo creva pacijenta (čmar).

Slika vrlo visoke rezolucije prenosi se na monitor na kojem se vidi kao uvećana, pa se tako mogu videti i najsitnije promene boje ili oblika na sluznici creva. Na kraju aparata je upravljački mehanizam (ručka s komandama) kojim se upravlja vrhom aparata, vrlo savitljivim i pokretnim u svim smerovima, tako da može pratiti izvijuganost creva i samim tim pretragu čini jednostavnijom i manje neugodnom. U aparatu postoje i tzv. radni kanali kroz koje se provlače različiti instrumenti, tako da se za vreme pregleda mogu bezbolno odstraniti mnoge promene dobroćudnog izgleda, čime se uklanja mogućnost da se preobraze u zloćudne, tj. prevenira nastanak raka debelog creva. Posebnim kleštima mogu se uzimati i komadići tkiva (biopsija), koji se prosleđuju na patohistološku obradu, nakon čega se postavlja tačna dijagnoza viđene promene. Iza upravljačke ručke sledi spojni kabl koji uređaj spaja s izvorom svetlosti, monitorom.

Priprema i sama procedura

Priprema je vrlo važna i počinje nekoliko dana pre same procedure, radi potpunog pražnjenja debelog creva. Na taj način je jedino moguće u potpunosti pregledati debelo crevo i od dobre pripreme najviše zavisi uspeh same procedure. Priprema podrazumeva različite metode čišćenja, uključujući dijetu, laksative i klizme. 

Pred proceduru se zauzima odgovarajući položaj. Leži se na boku sa zgrčenim i savijenim nogama, kolenima privučenim ka grudima. Lekar lagano ubacuje kolonoskop obložen specijalnom mašću u rektum. Zatim se ubaci nešto vazduha u debelo crevo da bi se lakše i pod kontrolom oka, kolonoskop usmerio ka gornjim partijama debelog creva. Sve uočene promene se notiraju, eventualno snime, i kada je to neophodno, biopsiraju (uzme uzorak sluzokože radi daljeg ispitivanja pod mikroskopom). Po završetku procedure potrebno je da pacijent bude pod nadzorom lekara određeno vreme.

Kolonoskopija se može izvesti u lokalnoj ili kratkoj opštoj anesteziji. Pregled nije bolan kada se radi u lokalnoj anesteziji, ali može biti neprijatan za pacijenta, pa se kolonoskopija sve češće radi u opštoj anesteziji.

Kada se radi kolonoskopija?

Kolonoskopija se primenjuje da bi se osmotrile, dijagnostikovale i nekada lečile promene u debelom crevu. Najčešće se primenjuje iz sledećih razloga:

 • radi lokacije izvora krvarenja u donjim partijama crevnog sistema.
 • da bi se našli razlozi za bol u donjem delu stomaka
 • da bi se pronašli rani znaci raka debelog creva
 • da bi se dobili isečci za dalje ispitivanje
 • da bi se uklonio polip
 • da bi se zaustavilo krvarenje

Mogući rizici

 • Ukoliko je rađena i biopsija, moguće je da bude tragova krvi u stolici narednih dan ili dva
 • Povreda instrumentom
 • Reakcija na sedative

Nakon kolonoskopije

 • Na kolonoskopiju dođite u pratnji. Zbog opšte anestezije, bilo bi dobro da dan/dva nakon kolonoskopije ne vozite i izlažete se fizičkom naporu, radu.
 • Nakon dva sata od pregleda možete početi da pijete blage čajeve i pojedete lagani obrok. 
 • Imaćete osećaj nadutosti i ispuštaćete gasove, što je normalna pojava i reguliše se sama od sebe.
 • Iako su komplikacije zaista retke, ukoliko nakon pregleda imate povišenu temperaturu, bol u stomaku ili obilnu krv u stolici, obavezno se javite lekaru.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Velibor Pinterovic 18.04.2011

  Radili su miu niskoj bolnici kolonoskopiju i uklonjen mi je polip. Tom prilikom mi je ubacena neka kolicina vazduha koja mi je jako smetala sve dotle dok nisam lezeci u krevetu izbacio za neko vreme sav vazduh. Postavljam pitanje: dali lekar moze da po zavrsenom pregledu izvuce vazduh u onoj kolicini u kojoj je upumpao vazduh prilikom pregleda. Zahvaljujem!


 2. Mladenovic 26.06.2010

  Opticko ispitivanje debelog creva sam radila pre 3 god. Prilikom pregleda su otkrivene izrasline, uradjena je biopsija i otkriveno je da su to polipoidni nabori. Pregled je neprijatan i veoma bolan


 3. Marija 23.05.2010

  Sta ukazuje na to da imam povremene bolove u donjem delu stomaka, najcesce u poslepodnevnim casovima vec 3 godine? Mokracna besika je ociscena od bakterija kod urologa, a ginekolog je nakon pregleda rekao da bolovi nemaju ginekolosku osnovu. Stolica nije uvek uredna. Odskoro sam i anemicna sa deficitom gvozdja. Unapred zahvaljujem.


 4. Milos 28.01.2010

  Postovani, interesuje me da li postoji neki drugi nacin za pripremu pacijenta za kolonoskopiju. Na pripremi u pisanom obliku koju sam dobio iz gradske bolnice pise da treba da se koristi fortrans prasak. . . Posto imam problema sa zelucem i kilu na zelucu, nisam uspeo da popijem rastvor do kraja a samim tim ni da ispraznim creva. . . Molim vas za odgovor unapred zahvalan


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde