Kolonoskopija


Kolonoskopija je optičko ispitivanje debelog creva kolonoskopom. Kolonoskop je fleksibilna cev sa izvorom svetla i delom za posmatranje, debljine prsta. On omogućava doktoru da vidi unutrašnjost debelog creva sićušnom videokamerom. Pregled započinje ubacivanjem kolonoskopa u zadnji deo creva pacijenta (čmar).

Slika vrlo visoke rezolucije prenosi se na monitor na kojem se vidi kao uvećana, pa se tako mogu videti i najsitnije promene boje ili oblika na sluznici creva. Na kraju aparata je upravljački mehanizam (ručka s komandama) kojim se upravlja vrhom aparata, vrlo savitljivim i pokretnim u svim smerovima, tako da može pratiti izvijuganost creva i samim tim pretragu čini jednostavnijom i manje neugodnom.

U aparatu postoje i tzv. radni kanali kroz koje se provlače različiti instrumenti, tako da se za vreme pregleda mogu bezbolno odstraniti mnoge promene dobroćudnog izgleda, čime se uklanja mogućnost da se preobraze u zloćudne, tj. prevenira nastanak raka debelog creva. Posebnim kleštima mogu se uzimati i komadići tkiva (biopsija), koji se prosleđuju na patohistološku obradu, nakon čega se postavlja tačna dijagnoza viđene promene.

Iza upravljačke ručke sledi spojni kabl koji uređaj spaja s izvorom svetlosti, monitorom.

Priprema i sama procedura

Priprema je vrlo važna i počinje nekoliko dana pre same procedure, radi potpunog pražnjenja debelog creva. Na taj način je jedino moguće u potpunosti pregledati debelo crevo i od dobre pripreme najviše zavisi uspeh same procedure. Priprema podrazumeva različite metode čišćenja, uključujući dijetu, laksative i klizme

Pred proceduru se zauzima odgovarajući položaj. Leži se na boku sa zgrčenim i savijenim nogama, kolenima privučenim ka grudima. Lekar lagano ub

acuje kolonoskop obložen specijalnom mašću u rektum. Zatim se ubaci nešto vazduha u debelo crevo da bi se lakše i pod kontrolom oka, kolonoskop usmerio ka gornjim partijama debelog creva.

Sve uočene promene se notiraju, eventualno snime, i kada je to neophodno, biopsiraju (uzme uzorak sluzokože radi daljeg ispitivanja pod mikroskopom).

Po završetku procedure potrebno je da pacijent bude pod nadzorom lekara određeno vreme.

Kolonoskopija se može izvesti u lokalnoj ili kratkoj opštoj anesteziji. Pregled nije bolan kada se radi u lokalnoj anesteziji, ali može biti neprijatan za pacijenta, pa se kolonoskopija sve češće radi u opštoj anesteziji.

Kada se radi kolonoskopija?

Kolonoskopija se primenjuje da bi se osmotrile, dijagnostikovale i nekada lečile promene u debelom crevu. Najčešće se primenjuje iz sledećih razloga:

 • radi lokacije izvora krvarenja u donjim partijama crevnog sistema.
 • da bi se našli razlozi za bol u donjem delu stomaka
 • da bi se pronašli rani znaci raka debelog creva
 • da bi se dobili isečci za dalje ispitivanje
 • da bi se uklonio polip
 • da bi se zaustavilo krvarenje

Mogući rizici

 • Ukoliko je rađena i biopsija, moguće je da bude tragova krvi u stolici narednih dan ili dva
 • Povreda instrumentom
 • Reakcija na sedative

Nakon kolonoskopije

 • Na kolonoskopiju dođite u pratnji. Zbog opšte anestezije, bilo bi dobro da dan/dva nakon kolonoskopije ne vozite i izlažete se fizičkom naporu, radu.
 • Nakon dva sata od pregleda možete početi da pijete blage čajeve i pojedete lagani obrok. 
 • Imaćete osećaj nadutosti i ispuštaćete gasove, što je normalna pojava i reguliše se sama od sebe.
 • Iako su komplikacije zaista retke, ukoliko nakon pregleda imate povišenu temperaturu, bol u stomaku ili obilnu krv u stolici, obavezno se javite lekaru.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Velibor Pinterović 18.04.2011

  U niškoj bolnici su mi radili kolonoskopiju kada mi je uklonjen polip. Tom prilikom mi je ubačena neka količina vazduha, koja mi je smetala sve dok nisam, ležeći na krevetu, izbacio sav vazduh.
  Da li lekar, po završenom pregledu, može da izvuče onu količinu vazduha koju je upumpao?


 2. Mladenovic 26.06.2010

  Optičko ispitivanje debelog creva sam radila pre tri godine. Prilikom pregleda su otkrivene izrasline, rađena je biopsija i otkriveno da su to polipoidni nabori.
  Pregled je bio neprijatan i veoma bolan.


 3. Marija 23.05.2010

  Imam povremene bolove u donjem delu stomaka već tri godine. Nema bakterija u bešici, a osnova nije ni ginekološka. Od nedavno sam anemična sa deficitom gvožđa, a nemam redovnu stolicu.


 4. Miloš 28.01.2010

  Interesuje me, koji još načini pripreme za kolonoskopiju postoje?
  Iz gradske bolnice sam dobio uputstvo za pripremu, na kome piše da treba koristiti Fortrans prašak.
  Pošto imam problema sa želudcem i kilu na želudcu, nisam uspeo da popijem rastvor do kraja  i ispraznim creva.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde