Kolonoskopija

Šta je kolonoskopija?

U aparatu postoje i tzv. radni kanali kroz koje se provlače različiti instrumenti, tako da se za vreme pregleda mogu bezbolno odstraniti mnoge promene dobroćudnog izgleda, čime se uklanja mogućnost da se preobraze u zloćudne, tj. prevenira nastanak raka debelog creva. Posebnim kleštima mogu se uzimati i komadići tkiva (biopsija), koji se prosleđuju na patohistološku obradu, nakon čega se postavlja tačna dijagnoza viđene promene.

Slika vrlo visoke rezolucije prenosi se na monitor na kojem se vidi kao uvećana, pa se tako mogu videti i najsitnije promene boje ili oblika na sluznici creva. Na kraju aparata je upravljački mehanizam (ručka s komandama) kojim se upravlja vrhom aparata, vrlo savitljivim i pokretnim u svim smerovima, tako da može pratiti izvijuganost creva i samim tim pretragu čini jednostavnijom i manje neugodnom. Kolonoskopija je optičko ispitivanje debelog creva kolonoskopom. Kolonoskop je fleksibilna cev sa izvorom svetla i delom za posmatranje, debljine prsta. On omogućava doktoru da vidi unutrašnjost debelog creva sićušnom videokamerom. Pregled započinje ubacivanjem kolonoskopa u zadnji deo creva pacijenta (čmar).

Iza upravljačke ručke sledi spojni kabl koji uređaj spaja s izvorom svetlosti, monitorom.

Priprema za kolonoskopiju

Priprema je vrlo važna i počinje dva dana pre same procedure, radi potpunog pražnjenja debelog creva. Na taj način je jedino moguće u potpunosti pregledati debelo crevo i od dobre pripreme najviše zavisi uspeh same procedure. Priprema podrazumeva različite metode čišćenja, uključujući dijetu, laksative i klizme

Pročitajte kompletnu Pripremu za kolonoskopiju >>>>>>>>

Kako se radi kolonoskopija?

Kolonoskopija se primenjuje da bi se osmotrile, dijagnostikovale i nekada lečile promene u debelom crevu. Najčešće se primenjuje iz sledećih razloga:

 • radi lokacije izvora krvarenja u donjim partijama crevnog sistema.
 • da bi se našli razlozi za bol u donjem delu stomaka
 • da bi se pronašli rani znaci raka debelog creva
 • da bi se dobili isečci za dalje ispitivanje
 • da bi se uklonio polip (polipektomija)
 • da bi se zaustavilo krvarenje

Kolonoskopija

Svedoci smo toga da se kolonoskopija najčešće radi kada postoji već neki gore navedeni simptom. Međutim, u razvijenijim zemljama, kolonoskopija se preventivno radi jednom godišnje, te je preporuka da se takva dijagnostika izvodi i kada nema tegoba.

Kolonoskopija se može raditi u trudnoći, ali tada je potrebna saradnja gastroenterologa i ginekologa koji vodi trudnoću.

Pred proceduru se zauzima odgovarajući položaj. Leži se na boku sa zgrčenim i savijenim nogama, kolenima privučenim ka grudima. Lekar lagano ubacuje kolonoskop obložen specijalnom mašću u rektum. Zatim se ubaci nešto vazduha u debelo crevo da bi se lakše i pod kontrolom oka, kolonoskop usmerio ka gornjim partijama debelog creva.

Sve uočene promene se notiraju, eventualno snime, i kada je to neophodno, biopsiraju (uzme uzorak sluzokože radi daljeg ispitivanja pod mikroskopom).

Trajanje kolonoskopije je oko 40 minuta. Po završetku procedure potrebno je da pacijent bude pod nadzorom lekara određeno vreme.

Uz kolonoskopiju, gastroenterolog će često predložiti i drugu najčešće korišćenu endoskopsku proceduru - gastroskopiju. Kada se ove dve procedure rade zajedno, to je često najlakše za pacijenta. 

Kolonoskopija u anesteziji ili bez anestezije

Kolonoskopija debelog creva se može izvesti u lokalnoj (analgosedacija) ili kratkoj opštoj anesteziji. Pregled nije bolan kada se radi u lokalnoj anesteziji, ali može biti neprijatan za pacijenta, pa se kolonoskopija sve češće radi u opštoj anesteziji. Anestezija se daje intravenski i tokom cele procedure pacijent spava.

Kolonoskopija se može raditi i bez anestezije, ali zbog izuzetno neprijatnog osećaja, preporučuje se neki vid anestezije.

Mogući rizici

 • Ukoliko je rađena i biopsija, moguće je da bude tragova krvi u stolici narednih dan ili dva;
 • Povreda instrumentom;
 • Reakcija na sedative.

Nakon kolonoskopije 

 • Na kolonoskopiju dođite u pratnji. Zbog opšte anestezije, bilo bi dobro da dan/dva nakon kolonoskopije ne vozite i izlažete se fizičkom naporu, radu.
 • Nakon dva sata od pregleda možete početi da pijete blage čajeve i pojedete lagani obrok. 
 • Imaćete osećaj nadutosti i ispuštaćete gasove, što je normalna pojava i reguliše se sama od sebe.
 • Iako su komplikacije zaista retke, ukoliko nakon pregleda imate povišenu temperaturu, bol u stomaku ili obilnu krv u stolici, obavezno se javite lekaru.

Suštinski, nakon kolonoskopije pacijent normalno nastavlja sa svojim dnevnim aktivnostima, i specijalnog oporavka nema.


Pogledajte šta dr Slobodan Srećković ima da kaže o endoskopiji, sa osvrtom na kolonoskopiju.


Koliko košta kolonoskopija

Cena kolonoskopije zavisi od više faktora, a pre svega da li će se priključiti i anesteziolog ili ne. Generalno cena kreće od 100 evra, pa naviše. Za detalje o cenama i lekarima koji izvode ovu proceduru, pozovite nas na 063/687-460. 

Kod koga da zakažem kolonoskopiju?


Pogledajte najčitanija pitanja i odgovore u vezi sa kolonoskopijom.


Imate pitanje u vezi sa zakazivanjem kolonoskopije? Postavite ga ovde i odmah ćemo Vam pronaći termin za zakazivanje.


 


Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 11

 1. Beby 21.01.2024

  Dobar dan. Jako sam zbunjena. Skoro sam radila nalaze i tu mi pokazalo da urea nije u redu. Osetila sam bol na strani bubrega, čak sam imala i gasove i donji deo bol stomaka, nadimanje. Bila na ultrazvuku i rečeno mi je da imam mulj u žuči. Za gasove, bol, itd. ništa mi nisu dali da koristim. Onda su krenuli veći bolovi. U apoteci su mi dali lekove i naravno na dijeti sam već mesec dana. Stomak bolje, gasovi onako prisutni. Ali pojavila mi se bol kod pupka, tu gornji deo unutra ima kao kuglica. Nek se povuče ali me to jako čudno muči. Nema crvenilo. Bila kod dr i rekli su mi da radim koloskopiju. Totalno sam zbunjena i uplašena. Sve mi se pomešalo u glavi. Šta da radim. Verujte jednu vrstu hrane ne jedem zbog mulja u žuč, sad drugo zbog svega ovoga. Više ne znam ni šta smem ni ne smem. Srednji deo leđa me boleo, radim jogu ali sada više ne. Molim vas odgovorite šta da radim. Doktorica kad mi je to pipala kod pupka, ona sumnja kao masno tkivo se stvorilo. Zaboravila sam ovo napisati. Pre 10 godina sam tu bol imala, htela sam ići na VMA na pregled, oni su rekli da ne dolazim jer to nije ništa, a ja sada imam veliki problem. Hvala i puno pozdrava.


 2. XY 03.01.2024

  Ja bih jako voleo da je kolonoskopija samo "neprijatna" (imao sam dva "pokušaja" koja je doktor prekinuo jer sam se "previjao" na stolu... :( ) na kraju smo uradili kolonoskopiju u opštoj anesteziji "privatno" (lokalnu niko nije ni spominjao :( ). Sve ovo je bilo pre 10+ godina (možda se nešto u međuvremenu promenilo... ). Svako dobro!


 3. Dušanka Rajić Čirić 17.06.2023

  Ljudi moji dragi, pre nekoliko mi je rađena kolonoslopija u bolnici u Požarevcu kod divnog doktora Milana Tadića. Doktor je radio pažljivo, tako da nije bilo nikakvog bola. Nije bilo nikakve anestezije. Jedino mi je smetao barijum u crevima. Odmah smo krenuli za Kučevo i ja sam se osećala dobro. Srećna sam jer nije pronašao ništa, osim jednog hemoroida koji je pravo ceo problem. Ne plašite se kao ja, Što se mora, mora se. KOLONOSKOPIJA NIJE TOLIKO STRAŠNA I NIJE BAUK. Važno je da budete smireni, dobro pripremljeni i odmorni. Hvala puno


 4. babi zeljko 10.05.2023

  posle zavrsene kolonoskopije i uklanjanja veceg broja polipa , kakav rezim ishrane primeniti?


 5. Dušanka Rajić Ćirić 22.03.2023

  Već skoro godinu dana imam problema sa hemoroidima. Imala sam i pre desetak godina pa sam mazala melem i pukli su tako da se dugo nisu pojavljivali. Od prošle godine javili su se strašni bolovi i pojavila si ispod čmara mala kvržica, mislim hemoroid. Pošto sam puno toga mazala i pila sada su se bolovi smirili. Hemoroidi nikad nisu ni krvarili ali me je bolelo. Samo prilikom pražnjenja malo me zaboli i imam malo pritisak u predelu rektuma. Stolice su mi bile jako tvrde . Pomozite jer se jako bojim kolonoskopije i odgovorite mi da li je prva stolica posle kolonoskopije bolna i da li ima jakih bolova posle kolonoskopije. Bila BiH Vam jako zahvalna. Živim u Kučevu i najbliža mi je bolnica u Požarevcu


 6. Nafije 14.02.2022

  Dali se pravi kolonoskopija na 14 godishno dete molim za odgovor


 7. Ljuba 01.11.2019

  Imam šuljeve i tamo i vamo. To mi nije mnogo smetalo ali letos mi došlo pa sam se prejeo ljutih papričica. Od tad sve redje idem na wc, a od skoro moram da pijem Dulkolax ili Senu.


 8. Velibor Pinterović 18.04.2011

  U niškoj bolnici su mi radili kolonoskopiju kada mi je uklonjen polip. Tom prilikom mi je ubačena neka količina vazduha, koja mi je smetala sve dok nisam, ležeći na krevetu, izbacio sav vazduh.
  Da li lekar, po završenom pregledu, može da izvuče onu količinu vazduha koju je upumpao?


 9. Mladenovic 26.06.2010

  Optičko ispitivanje debelog creva sam radila pre tri godine. Prilikom pregleda su otkrivene izrasline, rađena je biopsija i otkriveno da su to polipoidni nabori.
  Pregled je bio neprijatan i veoma bolan.


 10. Marija 23.05.2010

  Imam povremene bolove u donjem delu stomaka već tri godine. Nema bakterija u bešici, a osnova nije ni ginekološka. Od nedavno sam anemična sa deficitom gvožđa, a nemam redovnu stolicu.


 11. Miloš 28.01.2010

  Interesuje me, koji još načini pripreme za kolonoskopiju postoje?
  Iz gradske bolnice sam dobio uputstvo za pripremu, na kome piše da treba koristiti Fortrans prašak.
  Pošto imam problema sa želudcem i kilu na želudcu, nisam uspeo da popijem rastvor do kraja  i ispraznim creva.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde