Hepatitis C

Učestalost

Rezervoar infekcije je čovek, a najčešći put prenošenja je parenteralni, putem krvi i krvnih preparata. Ugrožene su grupe stanovništva sa rizičnim ponašanjem kao što su intravenozni narkomani, homoseksualci i promiskuitetne osobe. Moguće je HCV infekciju preneti i vertikalnom transmisijom sa majke na dete, a ne može se isključiti ni horizontalna, interfamilijarna ne seksualna transmisija infekcije putem kontakta ili fekooralna, mada je ona zanemarljiva.

Klinička slika

Klinička slika HCV infekcije je identična sa kliničkom slikom HBV infekcije. Inkubacija iznosi od 30-180 dana. Međutim, znatno je veći broj anikterusnih i asimptomatskih oblika bolesti i retko se javlja tipičan ikterusni oblik bolesti. Iz tih razloga i zbog pojave hroničnih bolesti jetre u više od 70% inficiranih HCV infekcija nosi naziv „tihi ubica". Često bolesnici nisu svesni bolesti i tek na rutinskim kontrolnim pregledima otkriva se oštećenje jetre. Hronična HCV infekcija pokazuje tendenciju prelaska u cirozu jetre i hepatocelularni karcinom jetre.

Dijagnoza

 • 1. Detekcija virusne detekcije RNK PCR metodom u serumu ispitivane osobe.
 • 2. ELISA test radi testiranja seruma na anti HCV antitela.
 • 3. RIBA test radi eliminacije lažno pozitivnih elisa testova.

Lečenje

Terapija akutne HCV infekcije podrazumeva  higijensko-dijetetski režim života, mirovanja i dijetu. Međutim hronična HCV infekcija se leči  alfa 2 rekombinatnim interferonom u dozi od 3 miliona jedinica tri puta nedeljno tokom 6-12 meseci. Povoljan terapijski odgovor se očekuje kod oko  20% lečenih bolesnika. Vrše se pokušaji lečenja udružene terapije  rekombinatnim interferonom i Ribavirinom koja pokazuje povoljnije rezultate u odnosu na samo terapiju interferonom.

Prevencija

Pasivna imunizacija nije pokazala očekivane rezultate. Vakcina još nije proizvedena  s obzirom na genotipsku varijabilnost VHC. Jedina mera prevencije je testiranje krvi davaoca krvi i sužavanja indikacija za primenu krvi i krvnih derivata.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Slavko Radosavljevic 23.05.2010

  Egbf pars - n 5 uni elektronski generator biorezonantnih frekvencija za spontanu remisiju organizma kada bog kaze trazite i bice vam dato, znaci teba krenuti u to da se nadje ono sto moramo i sto nas interesuje. Doktor rife je prvi covek na ovoj planeti koji je video ziv virus pod mikroskopom i gadjao ga strujom odredjenom frekvencijom i odredjene jacine i to zapisivao na papir. Odredjena frekvencija koja je i rezonantna za doticni virus ubijala ga, vrlo efektno i jednostavno. Univerzitet juzna kalifornija imenovao je 1934. Specijalni medicinski istrazivacki komitet da nadgleda tretman koji je sprovodio rajf. Iz bolnice u pasadeni dovedeno je u njegovu laboratoriju na tretman frekvencijama 16 pacijenata u zavrsnom stadijumu karcinoma. Ovaj komitet je bio sastavljen od lekara i patologa ovlascenih da pregledaju pacijente ukoliko prezive tretman, posle 90. Tako je nakon tri meseca komitet zakljucio da je 14 pacijenata bilo potpuno izleceno. Tretman je onda podesen i za ostala dva i oni su nakon cetiri nedelje takodje izleceni. Efekat lecenja od raka je tako bio 100 odsto. Doktoru rife-u je bilo potrebno mnogo godina i mnogo sati neprekidnog rada dok nije tacno definisao oscilacije (frekvencije) koje su bile specificne za svaku bolest. Da se i ovo zna pionir toga je bio genije nikola tesla i njegov rf elektroaparat teslina zvezda. Tesla, recimo, nikada nije bio bolestan a doziveo je i duboku starost, samo zato sto je bio izlozen povremeno frekvencijama niskog inteziteta koje su ubijale viruse i bakterije oko njega i u njegom telu. Svi uredjaji serije pars – n 5 uni generisu impulse kvadratnog oblika odredjenih frekvencija, a prema rezultatima istrazivanja: - naseg genija nikole tesle koji je svojim aparatom i strujama izlecio i francusku sansonjerku edit pjaf - doktora rife-a i njegovih rezultata istrazivanja i spiska biorezonnatnih frekvencija, - doktora crane-a sa dodatnim spiskom frekvencija doktora rife-a, - drs. William lyman and steven kaali (1990 god. Univez. Albert anstajn ny) - doktorke hulda clark sa zapper aparatima, - dr lakhovski i - posebno doktora beck, cija sam konkretna uputstva ispostovao. Projekat pars n5uni je programiran za oko 465 razlicitih bolesti (prema spisku doktora rife-a) . Takodje, mozemo da konstruisemo i isporucimo i specijalno za recimo, cancer, aids, multiple scleroza, hepatitis i druge bolesti sa karakteristicnim - posebnim frekvencijama. Svako koje zainteresovan, prvo dobija spisak bolesti sa frekvencijama i informaciju o aparatu pars n5uni koje proucava pre nego sto narucuje aparat pars n5 uni ili specijalno za odredjenu bolest. Uredjaj je sa ugrađenim tajmerom i optičkom signalizacijom. Konkretne informacije o aparatu moze te dobiti od autora. Autor aparata dr slavko radosavljevic, dipl. Ing. Pars30@hotmail. Com tel. 34 952862991 skype slavko. Radosavljevic


 2. natasa pavlov 05.07.2009

  Zanima me kakva je prognoza i moguci dalji tok bolesti kod lecenog i izlecenog heroinskog zavisnika koji je nakon ordiniranja terapije pegasys+ribavirin, genotip 3a u trajanju od 6 meseci i sa konstatovanom cirozom jetre posle 3 godine urednog zivota se ponovo vratio heroinu, spidu, extasi-u, alkoholu samo je za sada jos uvek to vikend varijanta? Da li je moguce da neko ko se prakticno smatrao izlecenim i ko je ponovo posrnuo, ponovo i aktivira virus hepatitisa c, ako znamo da je ovaj virus ipak nemoguce apsolutno odstraniti iz organizma?


 3. Milan 015 17.09.2008

  slazem se sa momkom koji je napisao prethodni komentar,jer poznajem neke ljude koji su vec uradili to. i zamolio bih njega ili vas da mi pojasnite to u vezi genotipa i koja je cena pegazys-a i da li se refundira ili je na pozitivnoj listi lekova. HVALA.


 4. Aleksandar 17.05.2008

  Site Vam nije up date-ovan. Hepatitis C se danas leči Pegilovanim Alfa2 interfereronom koji se daje jednom nedeljno u kombinaciji sa Ribavirinom. Terapija traje od 6 meseci do godinu dana u zavisnosti od genotipa. Stabilni virusološki odgovor (PCR NEGATIVE) se postiže u oko 80% slučajeva. Procenat individualno varira. Danas se praktično smatra da su pacijenti koji su postigli SVR izlečeni.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde