Hepatitis B

Uzrok nastanka


Rezervoar infekcije je oboleo čovek ili virusonoša. HBV se nalazi i krvi, krvnim prodiktima, znoju, pljuvačci, urinu, fecesu, semenoj tečnosti, majčinom mleku, sinovijalnim tečnostima i likvoru. Put prenošenja je preko krvi i krvnih produkata, putem kontakata, medicinskim intervencijama, invazivnim dijagnostičkim metodama, ukrašavanjem tela sa prekidom kontinuiteta kože, seksualnim putem kao i vertikalnom transmisijom sa majke na dete.

Učestalost


Rizične grupe za nastanak HBV  infekcije su: zdravstveni radnici, intravenozni narkomani, hemofiličari, osobe na hemodijalizi, deca rođena od HBsAg pozitivnih majki, seksualni partneri HBsAg  pozitivnih, promiskuitetne osobe, homoseksualci, osobe koje borave u različitim institucijama (u centrima za mentalno retardirane osobe, domovi za nezbrinutu decu).

Klinička slika


Klinička slika HBV prolazi kroz tri faze: preikterusna, ikterusna i rekonvalescentna. Period  inkubacije kod ove bolesti iznosi 40-180 dana. Preikterusna faza  nastaje nakon inkubacionog perioda i javljaju se sledeći simptomi u vidu malaksalosti, brzog zamaranja, glavobolje, osećaje težine u stomaku, muka, nagonom na povraćanje, povraćanje, slabim apetitom, bolom pod desnim rebarnim lukom i učestalim vodenastim stolicama, povišena temperatura koja može biti niskih ili visokih vrednosti do 40, glavobolja, bolovi u mišićima i sitnim zglobovima ručja i nožja, kataralne promene na  gornjim partijama respiratornog trakta, vrtoglavica, neraspoloženje, smanjena koncentracija. Jetra je uvećana za 1-3cm ispod desnog rebarnog luka. Slezina je ređe uvećana. Krajem ove faze koja traje od 7 do 10 dana dolazi do promene boje urina, koji je tamno prebojen i ima „boju piva". Ikterusna faza  se odlikuje pojavom ikterusa. Ikterus se javlja najpre na sluzokožama, a potom i na koži. Urin je tamno prebojen - ima boju „tamnog piva", a stolica je bledo kolorisana. U  ovoj fazi dolazi do smirivanja tegoba iz preikterusne faze i može se reći da je bolesnik više žut nego bolestan. Hepatomegalija (uvećanje jetre) je i dalje prisutna. Ova faza bolesti se održava od 10 -15 dana. Rekonvalescentna faza se karakteriše odsustvom subjektivnih tegoba, klinički nalaz je uredan, ali su prisutne patološke vrednosti u testovima funkcionalnog ispitivanja jetre. Rekonvalenscencija može trajati od nekoliko nedelja do 6 meseci.

Dijagnoza

 
Dijagnoza se postavlja na osnovu anamnestičkih podataka, epidemiološke ankete, kliničke slike, kliničkog toka, a potvrđuje se biohemijskim i virusološkim ispitivanjem.

Lečenje


Lečenje obolelih od ove bolesti se sastoji od dijetetskog, posteljnog režima i patogenetske terapije. Najčešće se medikamentozno primenjuju pegelovani interferon u kombinaciji sa ribavirinom.

Prevencija


Prevencija se ogleda u pasivnoj i aktivnoj imunizaciji vakcinom protiv hepatitisa B.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Slavko Radosavljevic 23.05.2010

    Egbf pars - n 5 uni elektronski generator biorezonantnih frekvencija za spontanu remisiju organizma kada bog kaze trazite i bice vam dato, znaci teba krenuti u to da se nadje ono sto moramo i sto nas interesuje. Doktor rife je prvi covek na ovoj planeti koji je video ziv virus pod mikroskopom i gadjao ga strujom odredjenom frekvencijom i odredjene jacine i to zapisivao na papir. Odredjena frekvencija koja je i rezonantna za doticni virus ubijala ga, vrlo efektno i jednostavno. Univerzitet juzna kalifornija imenovao je 1934. Specijalni medicinski istrazivacki komitet da nadgleda tretman koji je sprovodio rajf. Iz bolnice u pasadeni dovedeno je u njegovu laboratoriju na tretman frekvencijama 16 pacijenata u zavrsnom stadijumu karcinoma. Ovaj komitet je bio sastavljen od lekara i patologa ovlascenih da pregledaju pacijente ukoliko prezive tretman, posle 90. Tako je nakon tri meseca komitet zakljucio da je 14 pacijenata bilo potpuno izleceno. Tretman je onda podesen i za ostala dva i oni su nakon cetiri nedelje takodje izleceni. Efekat lecenja od raka je tako bio 100 odsto. Doktoru rife-u je bilo potrebno mnogo godina i mnogo sati neprekidnog rada dok nije tacno definisao oscilacije (frekvencije) koje su bile specificne za svaku bolest. Da se i ovo zna pionir toga je bio genije nikola tesla i njegov rf elektroaparat teslina zvezda. Tesla, recimo, nikada nije bio bolestan a doziveo je i duboku starost, samo zato sto je bio izlozen povremeno frekvencijama niskog inteziteta koje su ubijale viruse i bakterije oko njega i u njegom telu. Svi uredjaji serije pars – n 5 uni generisu impulse kvadratnog oblika odredjenih frekvencija, a prema rezultatima istrazivanja: - naseg genija nikole tesle koji je svojim aparatom i strujama izlecio i francusku sansonjerku edit pjaf - doktora rife-a i njegovih rezultata istrazivanja i spiska biorezonnatnih frekvencija, - doktora crane-a sa dodatnim spiskom frekvencija doktora rife-a, - drs. William lyman and steven kaali (1990 god. Univez. Albert anstajn ny) - doktorke hulda clark sa zapper aparatima, - dr lakhovski i - posebno doktora beck, cija sam konkretna uputstva ispostovao. Projekat pars n5uni je programiran za oko 465 razlicitih bolesti (prema spisku doktora rife-a) . Takodje, mozemo da konstruisemo i isporucimo i specijalno za recimo, cancer, aids, multiple scleroza, hepatitis i druge bolesti sa karakteristicnim - posebnim frekvencijama. Svako koje zainteresovan, prvo dobija spisak bolesti sa frekvencijama i informaciju o aparatu pars n5uni koje proucava pre nego sto narucuje aparat pars n5 uni ili specijalno za odredjenu bolest. Uredjaj je sa ugrađenim tajmerom i optičkom signalizacijom. Konkretne informacije o aparatu moze te dobiti od autora. Autor aparata dr slavko radosavljevic, dipl. Ing. Pars30@hotmail. Com tel. 34 952862991 skype slavko. Radosavljevic


  2. mira kolundzic 13.08.2009

    U kojoj fazi bolesti je pacijent zarazan za okolinu? Gde se uspesno leci hepatitis b u Republici Srpskoj?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde