Infektivna mononukleoza

Učestalost

Bolest je raširena po celom svetu, a rezervoar infekcije je čovek. Najčešće oboljevaju osobe starosti 15-25 godina. Blizak međusobni kontakt i ljubljenje imaju značaj u širenju infekcije. Bolest je poznata i pod imenom "bolest poljupca". Bolest se češće javlja u jesen. Posle akutne infekcije virus se izlučuje pljuvačkom oko 18 meseci, a zatim intermitentno do kraja života.

 

Uzrok nastanka

Uzročnik oboljenja je Epstein-Barr-ov virus (EBV) koji pripada grupi herpes virusa. Kultiviše se jedino na kulturi humanih B limfocita, gde daje karakterističan citopatogeni efekat.

Klinička slika

Nakon inkubacije koja traje 5-15 dana, a može i znatno duže (30-50 dana), bolest počinje obično postepeno sa prodromalnim simptomima u vidu malaksalosti, pospanosti, lake subfebrilnosti i glavobolje. Često je zapažen i bol pri gutanju. Temperatura raste i praćena je groznicom, grebanjem u ždrelu, bolom u vratu, gađenjem i povraćanjem. Temperatura traje 10-20 dana i praćena je groznicom i drhtavicom. Paralelno sa pojavom temperature pojavljuje se i otok limfnih žlezdi na vratu. Žlezde su pokretne, bolne, jasno ograničene, ne pokazuju spoljne znakove inflamacije, veličine su od zrna graška do lešnika ili oraha. Javlja se i generalizovana limfadenopatija. Nazofaringitis je skoro redovna pojava koja se klinički manifestuje zaptivenošću nosa. Ždrelo je hiperemično. Promene na tonzilama se ogledaju u vidu hiperemije i otoka, a ponekad (80%) se javljaju i eksudativne promene. Slezina u 50-80% slučajeva reaguje otokom. Uvećanje jetre se sreće u oko 30-50% obolelih.

Komplikacije

Mogu se javiti na respiratornom traktu u vidu pneumonija, na CNS-u u vidu meningitisa, encefalitisa, encefalomijelitisa, poliradikulo-neuritisa (najteža). Moguća je ruptura slezine, kao i pojava trombocitopenije i neutropenije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, karakterističnog leukograma i seroloških reakcija. Leukogram kod infektivne mononukleoze je dosta specifičan i veoma bitan za brzu dijagnozu. Promene u leukogramu počinju izmedju 4-9 dana bolesti, a maksimalno izražene imeđu 15-20 dana bolesti. Leukocitoza (do više desetina hiljada) je praćena limfomonocitozom i pojavom atipičnih elemenata ranije označavanih kao virociti. Dijagnostički značaj ima procenat atipičnih elemenata iznad 10%. Kao serološka metoda koristi se Paul-Bunnel-Davidsonova reakcija aglutinacije. Sve više su u upotrebi ELISA test i PCR metoda. Elisa testom detektuju se antitela na nukleokapsidni antigen u IgM i IgG klasi.

Lečenje

U suštini ona je simptomatska i sastoji se u primeni higijensko-dijeteskog režima,

analgetika i antipiretika. Antibiotici se primenjuju u slučajevima bakterijske superinfekcije, ali treba istaći da je kontraindikovana primena ampicilina zbog reakcije sa heterofilnim antitelima i pojave egzantema. Primena kortikosteroida je rezervisana za teže anginozne forme kao i pojave komplikacija na CNS-u, plućima i srcu.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Jovana Jović 18.08.2022

  Imam mononukleozu otežano disanje i već sedam dana temperaturu i ne mogu da gutam. Doktor mi je preg


 2. bolesna od poljubca 04.02.2014

  Prije, otprilike, 5 godina sam prebolovala ovu bolest. Interesuje me da li postoji nacin da znam kada sam "aktivni prenosilac" jer ste napisali da su osobe koje su prebolovale ovu bolest i njene kliconose do kraja zivota? Unaprijed zahvalna


 3. Kristina 10.04.2013

  Imam dečka kome je dijagnostikovana mononukleoza. Kolika je verovatnoća da je i ja dobijem? Inače, imam jak imuni sistem


 4. Sandra 26.01.2013

  Molim vas recite mi kako se leci ova bolest. Ima je moja devojcica od pet godina. Nije mi jasno kako je dobila. Mnogo me brine. Ima teperaturu do 39 i isticu joj se natekline na vratu. Zapusen joj je nos skroz i otekli krajnici. Ima i otezano disanje nocu praceno gusenjem


 5. Cvrcika 22.05.2009

  Da li možete da mi nabrojite kakvu hranu smem da jedem u toku te bolesti? Kazu dijetalnu ali ne znam sta tačno smem.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde