Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena koristi zvučne talase kako bi proizveo slike struktura koje se nalaze u abdomenu. Pomaže kod dijagnostikovanja bola ili uvećanja abdomena, kao i u proceni abdominalnih organa: bubrega, jetre, žučne kese, žučnih puteva, pankreasa i abdominalne aorte.

Ultrazvučni pregled podrazumeva primenu male sonde koja emituje visoko frekventne ultrazvučne talase, i gela namazanog direktno na kožu. Sonda sakuplja deo talasa koji se odbijaju od struktura. Pojedinačni odbijeni ultrazvučni talasi se slažu kompjuterski u ultrazvučnu sliku. Pošto ultrazvučne slike nastaju u istom trenutku, mogu se videti struktura i kretanje unutrašnjih organa, kao i kretanje krvi kroz krvne sudove.

Ultrazvuk stomaka je bezbedna, bezbolna i neinvazivna metoda koja ne koristi jonizujuće zračenje.

Ultrazvuk abdomena

Indikacije za ultrazvuk abdomena

Kada se radi UZ abdomena?

Situacije u kojima je preporučljivo da se uradi ultrazvučni pregled trbuha su:

 • Bol u stomaku i/ili leđima
 • Mučnina i povraćanje
 • Naglo uvećanje trbuha
 • Povrede u predelu trbuha
 • Nejasna febrilna stanja.

Takođe, ultrazvučna dijagnostika se radi i kada simptomi nisu direktno vezani za tegobe u trbuhu, a mogu da ukazuju na oboljenja drugih sistema i organa ili su posledica oboljenja drugih sistema i organa (pluća, štitasta žlezda, dojka itd). Još neki od razloga su gojaznost, pušenje i nasledne bolesti.

Kako se izvodi ultrazvuk abdomena?

Ultrazvučna dijagnostika se radi tako što pacijent leži na leđima na stolu koji može da se pomera. Lekar može tražiti od pacijenta da se okrene na bok kako bi se poboljšao kvalitet slike. Nakon pozicioniranja, lekar nanosi topli gel baziran na vodi na površinu tela koja se ispituje. Gel pomaže sondi da ostvari siguran kontakt sa kožom. Gel eliminiše vazdušne džepove koji mogu blokirati zvučne talase između sonde i kože. Sonda se postavlja na telo i pokreće po koži dok se ne naprave željene slike.

Pacijent najčešće ne oseća nelagodu dok se sonda pritiska preko površine kože. Međutim, ukoliko je ta površina osetljiva, može se osetiti pritisak ili blag bol.

Kada se ispitivanje završi, gel se briše sa kože.

Ultrazvučni gel ne ostavlja fleke na odeći.

Izvođenje ultrazvuka abdomena

Priprema za ultrazvuk abdomena

Od lekara koji vas je uputio na ovu dijagnostiku, zatražite uputstva kako da se što bolje pripremite za pregled. Informišite se o tome da li je pre pregleda potrebno isključiti terapiju kojiu koristite. 

Izbegavajte usku garderobu i uklonite nakit sa pupka, ako ga imate. Obucite komfornu odeću kako biste lako oslobodili abdominalnu regiju za pregled. Ako vam tegobe to dozvoljavaju, naspavajte se, na pregled dođite uredni i odmorni. Dobro je da kod sebe imate noviju medicinsku dokumentaciju.

Uobičajeno je da pregledu prethodi noćno gladovanje i uzdržavanje od unošenja tečnosti, pa dan pre odlaska na ultrazvuk abdomena preskočite večeru. Dobra priprema je neophodna, jer tečnost i hrana u organima blokiraju ultrazvuk, pa slika nije dovoljno jasna. 

Pripreme zavise od organa koji se ispituje:

 1. Ispitivanje jetre, žučne kese, slezine i pankreasa – veče pre pregleda ne bi trebalo jesti masne obroke i ne bi trebalo jesti 8-12 sati pre pregleda.
 2. Ispitivanje bubrega – trebalo bi popiti 4-6 čaša tečnosti oko 1 sat pre pregleda kako bi se napunila mokraćna bešika. Ne bi trebalo jesti 8-12 sati pre pregleda kako bi se izbeglo nakupljanje gasova u crevima.
 3. Ispitivanje aorte – trebalo bi izbegavati obroke 8-12 sati pre pregleda.

Činjenice i rizici

 • Prednosti:
  1. Ultrazvuk je neinvazivna metoda (nema igli i nema injekcija)
  2. Bezbolan je, ali ponekad može biti blago neprijatan
  3. Široko je rasprostranjen, lak za korišćenje i jeftiniji od ostalih dijagnostičkih metoda
  4. Bezbedan je za primenu kod odraslih i dece jer ne koristi jonizujuće zračenje
  5. Daje jasnu sliku mekih tkiva koja se ne pokazuje toliko dobro na rendgenu
  6. Daje slike u stvarnom vremenu tako da predstavlja odlično oruđe za navođenje minimalno invazivnih procedura kao što je biopsija iglom
  7. Ne postoje apsolutne kontraindikacije za primenu ultrazvuka.
 • Rizici:
  1. Nema štetnih efekata na organizam čoveka

Ograničenja ehosonografije abdomena

Voda i vazduh remete ultrazvučne talase, tako da ultrazvuk nije idealna metoda za dijagnostiku creva ili organa zaklonjenih crevima.

Kod gojaznih pacijenata je teže doći do slike zbog veće količine tkiva koja oslabljuje zvučne talase dok oni prolaze dublje u telo i dok se vraćaju ka sondi za analizu.

za stetoskop.info Nikola Kursulić, Medicinski fakultet u Beogradu

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Nataša 23.11.2023

  Zanima me da li ujutro po ustajanju iz kreveta može da se urinira pa nakon toga pije tečnost voda zbog pregleda? Hvala.


 2. Milica 17.10.2023

  Poštovani, da li možete da mi date informaciju da li smem dva sata pre snimanja abdomena ultrazvukom da treniram u teretani? Hvala unapred.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde