Kamen u bubregu (Nefrolitijaza)


Šta je kamen u bubregu?

Kamen u bubregu (Nefrolitijaza) se definiše kao prisustvo kamena u sabirnim tubulima, u čašicama i karlici bubrega. Kamenci su klinički značajni jer mogu izazvati opstrukciju normalnog protoka mokraće, pospešiti nastanak urinarne infekcije, a mogu izazvati i jak bol.

Zašto nastaje kamen u bubregu?

Sigurno je da u nastanku kamenaca učestvuje nekoliko faktora koji igraju ključnu ulogu. Pre svega, važna je zasićenost urina nekim česticama koje će stvoriti kamenac. Staza (mirovanje) mokraće omogućava lakše precipitiranje čestica u kamenac.

Pokazalo se, da je važan i nedostatak supstanci koje inhibiraju (sprečavaju) stvaranje kamenaca. Od ostalih faktora za nastanak nefrolitijaze važni su:

 • anomalije mokraćnog sistema,
 • ishrana,
 • klimatski faktori,
 • kiselost urina,
 • manja količina izlučenog urina,
 • smanjen unos tečnosti,
 • nasleđe.  

Kako izgleda kamenac?

 • Anorganski: kalcijum - oksalat monohidrat, kalcijum - oksalat dihidrat, kalcijum - hidrogenfosfat dihidrat, kalcijum - hidroksikarbonat fosfat, trikalcijum - fosfat, magnezijum - amonijum fosfat heksahidrat. Kalcijumski kamenci čine oko 70% svih mokraćnih kamenaca. Svi anorganski kamenci daju zasenčenje na RTG snimcima.
 • Organski: mokraćna kiselina, mokraćna kiselina dihidrat, amonijum - hidrogenurat, natrij - hidrogenurat, cistin. Organski kamenci su nevidljivi na nativnim RTG snimcima, osim cistinskih kamenaca koji daju polu - zasenčenje zbog prisutnosti atoma sumpora.

Gde boli kamen u bubregu?

Glavni klinički znakovi mokraćnih kamenaca su bol i pojava krvi u mokraći.

Veliki kamenci mogu biti potpuno mirni, asimptomatski, bez ikakvih kliničkih simptoma. Nasuprot tome, sasvim mali kamenci mogu izazivati jak i nesnosan bol. 

Prisutnost kamenaca u bubregu izaziva bol u području slabina. Kamenci u ureteru (mokraćovod) izazivaju renalne kolike koje se mogu širiti od slabina do prepona ili se bol može osjetiti tek u vrhu penisa. Kamenac u bešici može stvoriti neugodan osjećaj i potrebu da se i izmokri nešto što se ne može izmokriti. Prisustvo kamenca u uretri (mokraćnoj cevi) može uzrokovati opstrukciju isticanja mokraće.

Renalne kolike su često praćene mučninom i povraćanjem. Osim toga mogu se javiti infekcija mokraćnog sistema, hematurija, smanjenje bubrežne funkcije. Bolesnik često ne može mirno da leži od bolova.

Dijagnoza

 • Anamneza
 • Pregled,
 • Rendgenografija abdomena služi tek za grubu orijentaciju o kamencu i utvrđivanja da li uopšte postoji (veličina kamenaca je vidljiva na RTG snimku).
 • Za precizniju dijagnostiku i lokalizaciju služi kontrastna metoda intravenske urografije.
 • Metoda izotopne urografije služi određivanju eventualne opstrukcije urina.
 • Analiza samog urina: rade se mikrobiološke i biohemijske analize.
 • Infracrvena spektroskopija je sofisticirana metoda određivanja molekularne strukture kamenca.

Kako izbaciti kamen i pesak iz bubrega?

 • Za olakšavanje bolnih kolika najčešće se koriste analgetici;
 • Treba povećati unos tečnosti u organizam;
 • Većina kamenaca izlazi spontano;
 • Ako postoje naznake akutne opstrukcije, pacijenta treba uputiti urologu koji će uraditi sledeće zahvate: anterogradna nefrostomija ili perkutana nefrolitotomija.
 • U novije vreme koristi se metoda razbijanja kamenaca elektrohidrauličkim talasima (ESWL - extracorporeal shock wave lithotripsy). Studije navode čak 80% uspešnosti ove terapije.

Zakažite pregled kod urologa:


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 18

 1. Deno 07.04.2023

  Pozdrav ljudi.imam kamen od 3cm u ljevi bubreg. Stavili su mi kateter na 1mj da se bubreg oporavi poslje idem vaditi ja mislim laserom. Možete mi reći šta me još ceka


 2. Snezana 27.03.2023

  Da li kalkulit sirup topi kamen 6 mm


 3. Sevdaim 26.01.2023

  Poz. Verujem svakome jer imamo ovaj problem naravno kamen u bubregu moj sin ima kamen i levom bubregu saznali smo tek u njegovoj osmoj godini metabolicni problem prvi put je operisan u berlinu opracija laser onda rez povadili su mu kamen velicine nesto malo od smokija i onda jos nekih 3 puta laserom su mu razbili onda nije imao vise nismo znali ta oni opet dodju i eto jos ima problema operisan je jos dva puta o beogradu u bolnici majde i dete kontrole ultrazvuk i tako dale pazimo na hranu vise vode i dobre nade pozdrav


 4. Slavko 24.02.2021

  Imao sam na levom bubregu kamen,laserom razbijen i ne pojavljuje se više.Sada se pojavljuje u desnom već par godina svako 6 mjeseci zaglavio bolnicu. Propisuju Urocit.antibijotik pošto mi je sad potreban bubreg i giht tablete. Ugrađen kateter 2 dana nošen i šina ili stend ko i odvodi mokraće od bubrega do mjehura da ne vrši mokraće pritisak na kamen ko i se zaglavio u kanalu. Za 14 dana kontrola ultrazvuk. A kasnije još 4 sedmice razbijanje zakazuju sa laserom. Moraju sačekati da se bubreg oporavi od ogrebotine.kamenje koje se stvara je kalcijum oksalat.Izbacio sam sve namirnice koje stvaraju kamen a on se i dalje stvara. To su. Losos, školjke morski plodovi sandale heringe meso 120 g dimljenosve suhomesnatih proizvodi instant kocke poznato povrća čaj crni,zeleni kafa alkohol i savjet da pijem veću količinu vode sa malim količinama kalcijuma. Postoi li još nešto što ne bih trebao da jedem? Zaboravio sam takođe sokovi su izbačeni iz upotrebe.


 5. Alma 26.11.2020

  Već mjesec dana mučim muke bolova u dnu stomaka i baš sam mislila da idem ginekologu jer nisam ni mislila da imam Kamen mislila sam problemi ginekološki jer od nedavno imam spiralu, dok jutros nisam izbacila kamenčić. A pila sam čajeve ovih dana; menta, kamilica i ginger, cimet i čaj od peršuna.


 6. Pepe 27.02.2016

  Ja sam istopio kamenje sa prirodnim proizvodom Renimin, sve sam bez problema izbacio. Do tada sam grozne bolove mogao da zaustavim samo sa Diklofenom (čepićima) . Od tada ga toplo preporučujem.


 7. Lara 23.04.2014

  Da li je neko cuo za urocit k, da li pomaze i kako se koristi? Osim u americi i kanadi, ima li ga u evropi?


 8. Aleksandar 29.07.2012

  Ljudi, preporučujem vam vodu iz sela Nemenikuće. Nalazi se u blizini Mladenovca, odnosno Sopota. Nemam nikakvih prblema sa bubrezima, hvala bogu, ali sam imao potrebu da ovo podelim sa vama. Pošto sam iz Mladenovca, čuo sam da je mnogim ljudima ova voda pomogla. U svakom slučaju, ništa nećete izgubiti ako probate. Inače ta česma se nalazi pored seoske crkve. Ko je u mogućnosti neka proba sa ovom vodom, pa ako mu pomogne, neka to podeli sa drugima. E sad, nemojte da popijete dve litre vode i da odustanete, jer niste osetili poboljšanje. Znači treba to da se pije duže vreme. Nadam se da će vam ovo pomoći!


 9. Petar 04.04.2012

  U decembru 2011. sam lezao u bolnici zbog bolova u predelu levog bubrega. Rentgenskim snimkom mi je uocen kamen velicine oko 5 mm. Kamen je krenuo i izazivao neverovatan bol. U bolnici su mi davali samo infuziju i verovatno nesto za smanjenje bola. Ja u zivotu nisam osetio takav bol. Posle tri dana sam bez ikakve intervencije pusten kuci. Naravno seo sam za kompjuter i procitao ama bas sve sto se nalazilo na internetu. To vece sam imao opet napad ali bol je bio znatno slabiji. Lekari su me dok sam lezao u prometnoj sobi ponekad obilazili, gledali kako se previjam od bolova, i apsolutno nista nisu predlagali, kao izmokrices ti to. Prometna soba, kako sam je ja nazvao bila za pacijente izlaz iz intenzivne nege i za par sati iste pacijente su spustali na zalost u mrtvacnicu. Kako nikada u svom 54 godisnjem zivotu nisam lezao u bolnici, za mene je to bio veliki sok. Za samo 3 dana sam se nagledao svega i svacega, a najvise nebrige medicinskog osoblja. Par puta sam trcao u sestrinsku sobu da ih dovedem, jer su ljudi umirali na moje oci. Stekao sam utisak da su me metodom ne lecenja i nebrigom hteli naterati da idem u privatnu kliniku, gde ama bas svi lekari sa tog odeljenja rade, kako bi me olaksali za 500 eura. Za ultrazvucno ili vec kako se zove, lasersko razbijanje kamena. Sreca, nakon treceg dana je bol popustio pa sam sa gotovo savrsenim rezultatima krvi i urina pusten kuci. Pokusao sam sa alternativom, narucio cuveni gGcin caj iz Leskovca, kupio hladno cedjeno maslinovo ulje, Rowatinex kapsule, i sve to koristio. Pijem iskljucivo Prolom vodu, nalivam se i kad nisam zedan, i danas sam cuo za jedan caj a ide ovako na litar vode kipece stavi se šaka osusenih mehuna od belog pasulja, pije se mesto vode oko mesec dana. To cu da istrajem pa na ultrazvuk da proverim stanje bubrega. Ne krecem na odmor bez tog nalaza. Sto se tice kamena, lovio sam ga danima ali nisam uspeo da ga ulovim te ne znam kog je sastava.


 10. nikola 24.11.2011

  Imam kamen od 4mm u desnom bubregu i kamen od 5mm u levom bubregu, imao sam par puta strasno jake bolove ali je za sada bolje. Pio sam rowatineks tablete tri meseca 3x1 na dan i nista se nije promenilo, oni su i dalje prisutni u oba bubrega. Da li ima neki lek koji to moze malo da smanji ili neki caj nebitno. Moj izabrani lekar mi kaze da samo pijem dosta tecnosti i to je to. Da li moze neko da mi da neki savet sta da radim da bih se toga resio. Hvala.


 11. ljiljana matić 27.01.2011

  Molim vas da mi odgovirite, za bubražne kamence, kako se koristi bijeli tamjan? Hvala


 12. Eugen 11.11.2010

  Prma velikoj studiji koju je sprovelo americko udruzenje urologa sa cuvenom klinikom mejo, evaluirani su nekih 17000 pacijenata koji su podvrgnuti razbijanju bubreznih kamenaca eswl metodom pri cemu su dobijeni frapantni podaci ------37% pacijenata je obolelo od hipertenzije a 29% od dijabeta tip2, ijedna i druga grupa unutar 15 meseci od pomenute intervencije, zbog cega je ova metoda veoma upitna i zahteva veliki oprez u daljim preporukama.


 13. abdulla 11.04.2010

  Dr, pozdrav, od tetovo. Sherifi da va pita za mojoto bolove muke jas imam 9 kamenja u levoj bubreka. Jedan je. 116mlm. A drugi se, po 9, mlm, jas imam 8 komada kamenja u levoj bubreku. Molimo vas kazite nama kako se izleci ovaj kameni u umom bubreka vi zahvalujemo za vasu saradjne. O medicinske stetoskopa hfala o vama tetovo


 14. Sloby 03.04.2010

  Od pre desetak dana imam bolove u slabini i na snimcima mi je otkriven kamen u bubreg nikada nisam ni sanjao da cu to imati -imam velike bolove i po nekada imam i krvi u urini-procitao sam i citam ovo sto sve pise ovde nekako me tesi cekam da idem na pregled kod urologa dugacki su mi dani kao godine-zeleo sam samo da se zahvalim sto postoji ovai sait na internetu-hvala mnogo


 15. cikiman 03.09.2009

  Razbijanje kamena u bubregu traje oko 40 min, i pri tom dobijete sedativ i trodon... Ne boli jako, moze se lezati mirno prilikom razbijanja. Kada se razbijanje zavrsi idete kuci sa preporukom da pijete dosta tecnosti.


 16. LJILJANA STAJIC 16.06.2009

  Jako poucan clanak. Meni je na rendgenom utvrdjen kamen i savetovali su mi najpre da uradim ivu a zatim i urs ili eswl. Koliko su uspesne i bolne ove metode i koliko dugo traje oporavak. Uanpred hvala.


 17. Vanja 10.04.2009

  Imam problema sa taloženjem kamenca u oba bubrega, članak je odličan i poučan kao i svi ostali, svaka čast uredniku, mogu samo da vas pohvalim, jedan savjet - ne vjerujte čudotvornim lijekovima u ponudi koji navodno otapaju kamenac, eventualno neke kamence je moguće otopiti prirodnim čajevima, ali i to zavisi od vrste kamenca, pozdravi!


 18. zoran dzaleta 30.03.2009

  Svaka cast! Ovo je za mene najbolji clanak o kamenu ili pesku u bubrezima...evo vec tri sata citam razne tekstove na internetu.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde