Laboratorijska analiza mokraće (urina)

Analiza urina je jedna od korisnijih screening metoda čiji rezultati mogu dati osnovne informacije o stanju metabolizma i o stanju genitalno-urinarnog sistema. Rutinski pregled mokraće je jedna od osnovnih laboratorijskih analiza
FOTO> Onepixel

Kako izgleda pregled mokraće?

1.  Opis fizičkih i fizičko-hemijskih karakteristika mokraće: izgled, boja, miris, reakcija i specifična težina.
2. Najčešće hemijske analize su analize na proteine, šećer, ketonska tela, urobilinogen, bilirubin i nitrite.
3. Pregled mokraćnog sedimenta tj. mikroskopski pregled taloga koji se dobije nakon što se mokraća centrifugira.

Priprema i prikupljanje uzorka urina

Prvi jutarnji urin se uzima u sterilnu posudu pri čemu je neophodna odgovarojuća higijena pacijenta i uzima se ne prvi, već drugi mlaz prve jutarnje mokraće. Mokraću treba sakupiti u odgovarajuću bočicu, koja može da se kupi u svakoj apoteci, pa treba izbegavati drugu vrstu ambalaže zbog moguće kontaminacije.

Izgled urina

- normalno: bistar izgled
- zamućen urin - ukazuje na povećan broj leukocita, odnosno na neki zapaljenjski proces, kao i na gljivice, bakterije, sluz i sve druge elemente koji se mogu naći u sedimentu urina.

Šta pokazuje boja urina?

-normalno: žuta boja. Boja može da varira u zavisnosti od unete količine tečnosti - od svetlo žute do tamno žute, a na nju utiču i povećana telesna temperatura, znojenje, povraćanje, proliv. Što je mokraća više koncentrovana, boja je tamnija. Zanimljivo je da ružičasta boja mokraće može da se pojavi, na primer, kada se konzumira veća količina cvekle ili kupina.

- tamnosmeđi urin - ukazuje na povećanje bilirubina, što je najčešće znak oštećenja jetre, odnosno pojave žutice. Neki ljudi inače imaju povećan bilirubin, tako da je njima ovakav izgled urina normalan.

- crveni urin - ukazuje na prisustvo hemoglobina, što najčešće ukazuje na oštećenje bubrega, zbog koga se u urinu javlja krv (najčešće kamen u bubregu ili pesak), ali i na razne zapaljenjske procese, oštećenje mokraćnih kanala i bešike.

pH Reakcija (Kiselost urina)

- normalno: kisela reakcija, pH se kreće između 5 i 6
• Alkalna reakcija - najčešće ukazuje na bakterijsku infekciju.

Specifična gustina

- referentna vrednost 1,012- 1,025, varira u zavisnosti od količine unete tečnosti i sposobnosti bubrega da koncentriše urin
- Povećana gustina može da bude znak dijabetesa, hipertenzije, poremećaja funkcije hormona nadbubrežne žlezde, oštećenja bubrega. Nastaje i usled povećanog gubitka vode - povraćanje, dijareja, kao i visoka temperatura.
- Snižena je najčešće kod povećanog izlučivanja urina.

Belančevine (proteini) u mokraći

- normalno: negativni
-Mogu da budu pozitivni usled povećane fizičke aktivnosti ili u trudnoći, kada to nije znak patoloških promena. Pojava proteina u urinu u svim ostalim stanjima znak je nekog zapaljenjskog procesa.

Glukoza

- normalno: negativna
- pozitivan rezultat glukoze u urinu je uglavnom je povezan sa povećanim vrednostima ovog parametra u krvi (iznad 10 mmol/L), što se najčešće dešava kod dijabetičara.

Ketoni u mokraći

- normalno: negativan
-Pozitivan nalaz prisutan kod dijabetičara

Bilirubin 

- normalno: negativan

Urobilinogen 

- normalno: negativan
-Pozitivni rezultati mogu da budu znak oštećenja jetre ili žuči.

Nitriti

- normalno: negativan
- pozitivan nalaz je indikator prisustva bakterija u urinarnom traktu

Eritrociti

- normalno: negativni ili ih ima jako malo, jedan ili dva u mikroskopskom vidnom polju
- Nalaz u mokraći upućuje na poremećaj u funkcionisanju bubrega ili mokraćnih puteva, i na mogući mokraćni kamenac. Ovaj nalaz može da se javi i posle teškog fizičkog rada ili povrede

Eritrociti sveži

- normalno: negativni
- Pozifivni su najčešće znak prisustva mokraćnih kamenaca ili peska u bubregu i mokraćnim
putevima.

Eritrociti bledi 

- normalno: negativni
- Pozitivni su najčešće znak skoro preležane infekcije ili hronične bolesti bubrega.

Leukociti

- normalno: do 5
- Nalaze se u sedimentu mokraće kada se radi postojanju zapaljenskog procesa i infekciji. Obično se uz veliki broj leukocita javlja i povećan broj bakterija, pa je u ovakvoj situaciji preporuka uraditi i urinokulturu.

Cilindri

- normalno: negativni. Cilindri su forme koje nastaju u bubrežnim kanalićima i poprimaju njihov oblik.
- Pozitivan nalaz ukazuje na hronično bubrežno oboljenje. U urinu zdravih osoba mogu se naći samo tzv. hijalini cilindri i to retko. Ćelijski, granulirani i voštani cilindri znak su patoloških stanja i njihova identifikacija ima značaja za postavljaje dijagnoze ili praćenje toka bolesti.

Epitelne ćelije pločaste

- normalno: malo
- Ove ćelije oblažu urinami trakt. Njihova pojava u urinu u bilo kom obimu nema veći dijagnostički značaj.

Epitelne ćelije okrugle

- normalno: negativne
- Pozitivan nalaz ukazuje najčešće na oštećenje bubrega.

Bakterije

- normalno: negativne
- Bakterija može biti malo, što ne mora nužno ukazivati na infekciju već kontaminaciju usled nepravilno uzetog uzorka. Ukoliko ih je u uzorku mokraće dosta (ili kako se to nekad u laboratorijskom izveštaju navodi „masa“) to je već znak ozbiljne urinarne infekcije.

Kristali i soli

Urati amorfni 

- normalno: negativni
- Pozitivan nalaz nema dijagnostički značaj.

Kristali kalcijum-oksalata

- normalno: malo
- Pozitivan nalaz ne mora da ukazuje na oboljenje, ali može da bude znak peska u bubregu.

Kristali mokraćne kiseline

- normalno: negativni
- Pozitivan nalaz ukazuje na neka oboljenja bubrega.

Kristali tripl-fosfata

- normalno: negativni
- Pozitivan nalaz može da bude znak bakterijske infekcije.

Sluz

- normalno: negativna ili malo
- Pozitivan nalaz nema veći dijagnostički značaj.

Gljivice

- normalno: negativne
- Pozitivan nalaz je najčešći znak gljivične infekcije, a mogu se javiti i kod dijabetičara.

Spermatozoidi

- normalno: negativni
- Pozitivan nalaz se javlja kod starijih muškaraca i ukazuje na oštećenje prostate.
Pogledajte sva pitanja pacijenata i odgovore lekara na temu urina.

Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 34

 1. Buli 13.02.2024

  Mnogo mi je pomogao Vaš tekst da razjasnim svoju situaciju. Takođe, volim da istražujem i čitam studije i da naučim nešto novo.


 2. Milena 25.01.2024

  U-Keteni pronađene su mi vrednosti 1,5mmol/L(+) I napisali su da je pozitivno. Ja bih Vas zamolila samo za objašnjenje da li je to puno i koliko je dozvoljeno ? I šta to može biti uzrok? Unapred zahvalna.


 3. Bina 10.12.2023

  Epitelne celije 8-10 da li je to u normali?


 4. Nikola 05.05.2023

  izgled,mutan,boja zuta,kisela ph6,tezina1,020,eritrociti 8-10bledih leukociti 65-70epit celije malo . Uzimam antibiotic Ciprocinal 500mg ,posle 1 kutije 10 kom osecam pecenje posle mokrenja I belu sluz ujutru .


 5. Vedrana 05.03.2023

  Molim da mi pojasnite leukociti8-10,erotrociti5-6,erotrocithemoglobin + Urin zut bistar malobakterija,malo epitelne plocaste celije .zabrinuta sam molim sto prije odgovor.Hvala


 6. Darko 01.03.2023

  Rutinska kontrola nista nisam osjeco kreatinin 187 urea 7.7 mokraca losa leu 15-20 dobijam antibiotik ponovo radim nalaze kreatinin 145 urea 8.8 mokraca jos losija pijem baktrin 6 dan dobijam nuspojave prekidam terapiju dobivam drugu zavrsavam juce krea 125 urea 9.6 a mokraca dobra opet mi daje ciklofscenik od prvog koristenja dobivam jake bolove u predjelu bubrega i besike mokrim normalno bez bolova prilikikom mokrenja sta bi moglo bit hvala unaprijed


 7. KRISTINA 11.02.2023

  ERITROCITI KOD DECAKA 7 GODINA 7,20. BAC - 36,40, IMA FIMOZU, STA RADITI


 8. Vesna Barbulović 26.12.2022

  Dugo pojačan sekret,žuto-zelene boje, ne pomaže terapija Oestrofact i probiotik za vaginalnu floru. Urin i urinokultura slabo zamućen, 3-5 smežuranih eritrocita leukociti povećani 15-20, malo bakterija. U brisu nisu izolovane patogene bakterije ni Candida, u direktnom mikroskopskom preparatu epitelne ćelije, koke, kokobacili, bacili, znatan broj polimorfonukleara. Piše i da nalaz ne ukazuje na bakterijsku vaginozu. Štaje problem, da li da se javim ginekologu, imam povremeno jače peckanje i taj sekret u kontinuitetu.


 9. Dobrivoje 15.11.2022

  Meni je fascinantno tumačenj svih laboratorija redom da je 98.000 cfu/ml samo kontaminacija a 102.000 cfu/ml patogeno stanje.pa se u prvom slučaju ne radi antibiogram a u drugom da.


 10. Fatima Dugic 10.11.2022

  Molim da mi pojasnite za skvamozne epitelne celije kod mene su 30 a normalna je vrednost do 10. Da li je opasno.


 11. Mira 28.07.2022

  Sediment :svezi eritrociti 7-8,leukociti dosta, bakterije dosta Opsti: ery +pri+++ph 7 Sv 1005 sve ostalo ok Misljenje molim Hvala


 12. Dijana 03.07.2022

  Molim vas za savet eritrociti 3_4 leukociti 12_ 15 epitelne celije skvamozne6_8 bakterija dosta.molim vas za misljenje uplasena sam imam 4 male dece.sama sam sa njima.da znam sta da radim.imam velike bolove


 13. 02.05.2022

  Glukoza u urinu moze biti pozitivna i kod fizioloske renalne glikozurije


 14. Mimoza 25.03.2022

  Sediment na urina 6-8 Sta znaci


 15. Brbovic 17.03.2022

  Proteini. opal Cilindri. Hijalini.Sta znaci?


 16. Dijana Tometi 24.11.2021

  Urin bistar, žut, reakcija 6,r.g.1020,eritrociti bledi 12,sveži 10, smežurani 6,,leukociti 6,epitelne ćelije 3,bakterija malo, sluzi malo, hemoglobin pozitivan. Ostalo sve u redu. Brinu me eritrociti u mokraći. Hvala na razumevanju!


 17. Jelena Simovic 23.10.2021

  6159 leukociti u mokraci?


 18. Dragana 08.07.2021

  U izgled - mutan U boja - zuta U pH vrednost - 6,0 U Relativna gustina - 1,015 Glukoza - negativan U Urobilinogen - 1 U Leukociti - pozitivan (++) 25-30 U Bilirubin - negativan U Krv - negativan Bakterije - dosta Epitelne ćelije dosta plocastih. Inace osjetim da me jak opeve kad mokrim bole me bubrezi bar mislim da su to bubrezi. Pre sam imala mišića i grč u stomaku, ruke i noge i imam stalnu potrebu da unosim. tekućinu.


 19. Jelena Ilic 06.04.2021

  ASC u urinu 1 Sta to znaci Dete je staro 5god


 20. Stoja sekulic 13.01.2021

  Broj bakterija 860.650 uz pojavu leukocita bola u donjem dijelu stomaka i cestim mokrenjem. U poslednje vrijeme sam pila vecu količìnu soka od divljeg nara koncetrovan bez secera..


 21. Dusica Milovanovic 30.09.2020

  Bol u donjem stomaku, urin nalaz: slabo zamucen, zut, ph 6,5, leukociti3-4, eritrociti1-2, epitelne celije 3-4 bakterije dosta. Cekam nalaz urinokulture.... Sta dalje da radim? Da li moram kod lekara? Nemam zdravstveno osiguranje za taj novac kojim bih platila dr mogu da kupim lekove ako su potrebni. Unapred hvala


 22. mirjanasulic65@gmail.co. 01.06.2020

  Nalazi... Molim Vas za pomoć.


 23. Valentina 03.03.2020

  Uradila sam krvnu sliku komplet i pokazalo mi da je da je Acidum uricum ispod normale,iznad normale mi je MCHC i RDW i u urinu sluz trag.Da li je nešto od toga strašno?


 24. biljana 14.02.2020

  Rezultat urina: sve je negativno izuzev nitriti i askorbinska kiselina pozitivno,leukociti 5 bakterije masa.


 25. Nina 29.07.2019

  Svaka čast za sajt i posećenost sajta. Sve 10 za trud. ?


 26. Tanja 08.04.2019

  Povećani su pločasti epiteli u urinu, vrijednost mi je 28. Molim za tumačenje.


 27. nena 28.12.2015

  Sediment urina! Proteini (+ i -) , masa bakterija, 5-6 leukociti, i urina kultura vise od 100 000 eserihije. Zanima me mozeli infekcija da bude kada su leukociti ovako mirni, da imam trag na proteinima i vise od 100 000 esirihije a 5_6 leukociti. Molim vas odgovorite.


 28. Sandra 16.07.2012

  Prije 2 dana mi je bio zadnji dan menstruacije, jutros sam uradila nalaz urina i pronađeno je: boja: žuta bjelančevina: neg krv: (+) šećer: neg aceton: neg spec težina: 1020 bilirubin: neg urobilinogen: neg leukocita: 6-8 eritrocita: 18-20 bakterija: malo kristal: malo soli stanica pločastog epitela: malo. Moj liječnik kaže da je nalaz u redu, da je krv od menstruacije, kao i eritrociti i leukociti. Prije 2 tjedna sam imala jaku upalu uzrokovanu e. coli, pa me zanima vaše mišljenje.
  Hvala vam.


 29. Suzana 17.03.2012

  Gde mogu da pogledam mikroskopski prikaz sedimenta mokraće?


 30. DAJANA 31.12.2011

  Urea 4. 3 kreatinin 78 glukoza 4. 7 zeljezo 28 holesterol 5. 3 specificna tezina 1. 030 ph 5. 0 nitriti neg. Proteini l opal e krv pozitivna sediment urina dosta le. Le u grupama, 7-8 er, plocasti i vretenasti epitel. . Izgled zamućen zut 2-3 e 3-4 l dosta sluzi i bakterija dosta pitanje dal ima ikakve veze sa bubrezima jer me moj dr. Salje ponovo na analizu. . Molim vas odgovorite mi


 31. ismeta horic 06.07.2011

  Nalazi urina izgled malo praskast--2-4leukocita --1-2 eritrocita -rijedak po. Epitel -ph 5, 5-specificna tezina 1, 015 proteini, glukoza ketonska tijela, krv, nitriti, bilirubin to je negativno- boja zuta. Reci te mi jelmi uredan nalaz jutros sam ga radila


 32. Zorica Kostic 19.02.2011

  Carsko objašnjenje. Hvala. Pozdrav!


 33. Ilonka Tadic 22.10.2010

  Molim vas, radi se o devojcici od 10 g0dina, sta znaci ako je uro + - i vtc + + 1, 4 mmo 1/litar


 34. Ana Nurkić 10.03.2010

  Molim vas da mi pojasnite ovaj nalaz urina:
  se - 6/17
  boja - žuta
  izgled - zamućen
  relativna gustina - 1030
  nitriti - , pa je ta nula prekrižena
  reakcija ph - 5
  proteini - 0 prekrižena
  bilirubin - o prekrižena
  leukociti - 0 prekrižena
  krv, hemoglobin +++
  sediment: u vidnom polu nadjen je - eritrocita svjezi i isp. 25-30 -leukocita-2-3 bakterija-dosta plocasti epitel rijedak sluz dosta. 
  Inace osjetim da me jak opeve kad mokrim bole me bubrezi bar mislim da su to bubrezi. Ujutru imam otečene ruke i noge i imam stalnu potrebu da unosim tekućinu.
  Ako mi mo-ete ovo pojasniti bila bi vam jako zahvalna.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde