Pregled urina

Biohemijske analize telesnih tečnosti danas se svrstavaju u red dijagnostičkih postupaka koji su dostupni svakom. Redovna kontrola ovih parametara je jedan od preduslova za očuvanje zdravlja.

Nedovoljno obraćamo pažnju na pregled urina, tačnije, na njegovo značenje koje dobijemo iz jednostavnih i uglavnom jeftinih analiza a pružaju dragocene informacije o našem organizmu.

 

Urin je tečnost preko koje se iz organizma izbacuju produkti metabolizma koji su rastvorljivi u vodi, a čije zadržavanje u telu može da naruši ravnotežu zdravlja.

Rutinska analiza mokraće sastoji se iz opisivanja fizičkih i fizičko-hemijskih karakteristika (prozračnost, boja, miris, kiselost – pH vrednost, relativna gustina), hemijskih analiza (ispitivanje usmereno na detekciju jedinjenja kojih nema u urinu zdravih osoba) i mikroskopskog pregleda sedimenta posle centrifugiranja. 

 

Kako izgleda normalan urin?

 

Urin zdravih osoba je obično bistar i ima bledo žutu ili nijansu žuto - narandžaste boje (potiče od pigmenata koji se izbacuju putem bubrega). Normalan svež urin ima karakterističan miris, sličan mirisu goveđe supe, i može biti blago kiseo ili blago bazan (pH vrednost između 4,5 i 8, najčešće između 5 i 6).

Relativna gustina urina značajno varira, u zavisnosti od njegove količine i količine vode u organizmu, spoljašnje temperature i drugih faktora, a kreće se u intervalu između 1,010 i 1,025. Ova vrednost pokazuje stanje tzv. koncentracione moći bubrega, koja je jedan od važnih parametara u proceni stanja ovog parnog organa.

Što se hemijske strukture urina tiče, analize su usmerene na kvalitativno i kvantitativno određivanje nekoliko vrsta jedinjenja.

To su belančevine (do 0,1 g/L), glukoza (do 0,8 mmol/L), ketonska tela (kod zdravih osoba koncentracija metilketona je nemerljiva), žučne boje (urobilinogen – 7-17 ìmol/L, bilirubin kod zdravih je nemerljiv), crvena krvna zrnca (do 3x106 eritrocita u litru), hemoglobin, bela krvna zrnca (do 5x106 leukocita u litru, signaliziraju upalni proces) i nitriti (indikator prisustva bakterija u urinarnom traktu, ne postoji kod zdravih).

Sediment mokraće može biti neorganizovan (razne soli) i organizovan (cilindri, epitelne ćelije, leukociti, eritrociti, spermatozoidi, mikroorganizmi). 

 

Kada je potreban oprez?

 

Količina proteina u urinu (proteinurija) može da varira u zavisnosti od većeg broja faktora (fizički napor, dugo stajanje), ali kada ona pređe vrednost od 200 mg za 24h, treba se obratiti lekaru, jer postoji mogućnost da je došlo do oštećenja bubrega (glomerula ili, ređe, tubula) ili da se belančevine pojačano proizvode u krvi (kod nekih malignih bolesti).

Oprez i konsultacija stručnjaka neophodni su i kod hematurije – prisustva krvi, odnosno crvenih krvnih zrnaca u mokraći (eritrociturija). Ovaj nalaz može da se javi posle teškog fizičkog rada, povrede, kod kalkuloze i infekcija urinarnih puteva i kod oboljenja bubrega. Analizom kvaliteta eritrocita moguće je proceniti na kom nivou je došlo do krvarenja.

 

Bubreg - Osnovna funkcija bubrega je da ukloni nepotrebne i potencijalno toksične materije iz krvotoka organizma. Procesom ultrafiltracije u glomerulima stvara se tzv. primarna mokraća, koja se prolaskom kroz nefrone dalje prerađuje, koncentriše i pretvara u konačnu mokraću.

Bubrezi imaju ulogu u važnim, procesima kao što su uklanjanje toksičnih materija i otpadnih produkata metabolizma, regulacija pregled-urinaravnoteže vode i soli (održavanje osmotske ravnoteže između krvi i tkiva) i regulacija acidobazne ravnoteže.

Mokraća - (urin) je tečnost kojom se iz organizma izlučuju otpadni produkti metabolizma i strane štetne materije. Zdrav čovek dnevno izlučuje oko 1-2 litra mokraće, prosečno oko 1,5 L. Količina izlučene mokraće (diureza) u pojedinim bolestima može jako da varira. Izlučivanje može biti nedovoljno (oligurija), recimo kod bubrežnih i srčanih bolesti.

S druge strane, potpuna nemogućnost mokrenja i zadržavanje (retencija) mokraće, npr. zbog opstipacije mokraćnih puteva, zove se anurija.

Izlučivanje abnormalno velikih količina mokraće (poliurija) nalazi se obično kod obolelih od šećerne bolesti i insipidnog dijabetesa (hormonsko oboljenje koje remeti ravnotežu vode u organizmu).


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa pregledom urina.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. snjezana galonja 04.04.2017

    Molim vas da mi protumačite nalaz urina koji sam danas uradila. Proreini - opal leukociti 8-10 epitelne ćelije, malo pločastih bakterija, sluzi dosta. Inače nalaz krvne slike je fantastičan. 

    Pozdrav


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde