Proteinurija

Proteinurija podrazumeva pojavu proteina (belančevina) u mokraći u količinama koje su veće od fizioloških (150-200mg/24 sata).

Uzrok nastanka

Broj uzroka proteinurije je veliki, kao što je i veliki broj uzroka bubrežnih bolesti.  Proteinurija se sreće u različitim patološkim stanjima koja prate oštećenja pojedinih delova nefrona (glomerula, tubula) ili je izazvana prekomernom produkcijom nekih proteina i povišenjem njihovog nivoa u krvi.

Klinička slika

Klinički značaj proteinurije je veliki.  Proteinurija je jedan od najranijih i najtrajnijih znakova oštećenja bubrega. Prisustvo proteinurije po sebi ne omogućava da se lokalizuje oštećenje bubrega, mada izlučivanje proteina više od 1 do 2g/24h ukazuje na bubrežno poreklo, a više od 7 do 10g/24h na oštećenje glomerula.

Dijagnoza

Postavlja se kvalitativnim i kvantitativnim određivanjem proteina u urinu, elektroforezom proteina i dr.

Lečenje

Leči se oboljenje u sklopu kojeg se javila proteinurija.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. zana ivanovska 22.04.2020

    Molim vas objasni te posto sam zabrinuta 24 hProteinurija je 1,196 gL a dnevna 0,26 g L pokazuje obolenje bubrega i njihove finkcije. Imam poviseni krvni pritisak i uzimam redovno lekarstva za to .Kada se umorim od tezek posla imam jake bolove u predelu srednje kicme. blizu mesta bubrega narocito na desnoj strani.


  2. goran djurakovic 14.03.2013

    Posto cekam na pregled kod doktora dugo, a u rezultatima su mis e povecali proteini na6, 93 kreatinin na 226, urea 10, 2 sta da radim dalje, hvala na pomoci


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde