Poliurija

Poliurija je simptom kod mnogih oboljenja i označava izlučivanje mokraće u količini većoj od 3 litra u 24 sata.

Uzrok nastanka

Poliurija se javlja kod dijabetes melitusa, dijabetes insipidusa, policistične bolesti bubrega, bolesti srpastih ćelija, pijelonefritisa, amiloidoze, Sjögrenovog sindroma, mijeloma i dr.

Klinička slika

Poliuriju prate najčešće nokturija (učestalo noćno mokrenje) i kompenzatorna polidipsija (pojačana žeđ). Uz to se javljaju i simptomi osnovnog oboljenja:

Dijabetes melitus - klasični simptomi kao što su poliurija, žeđ, pomućenje vida, parestezije i slabost su manifestacije hiperglikemije i hiperosmotske diureze i prisutne su u oba tipa dijabetesa. Hronične infekcije kože, usne duplje, generalizovani pruritus, gljivični vulvovaginitis u žena i balanitis u muškaraca mogu ukazivati na postojanje dijabetesa.

Dijabetes insipidus - tri simptoma su dominantna: poliurija (prekomerno lučenje mokraće), nokturija (učestalo noćno mokrenje) i kompenzatorna polidipsija (pojačana žeđ). Kod dece se može pojaviti enureza (nevoljno mokrenje). Veličina diureze može izneti 5 - 20 i više litara za 24 sata, urin je svetle boje, male specifične težine i osmolarnosti, a bolesnik mokri svakih 30 - 60 minuta u toku dana i noći. Teška dehidratacija se javlja u slučajevima kada je mehanizam žeđi oštećen ili ako bolesnik odbija da unosi tečnost. U slučajevima dehidracije u krvi se nalazi hipernatremija, a klinički pojavljuju simptomi: glavobolja, muka, povraćanje i konfuzija. Inače, bolesnici se žale na stalan osećaj umora i pospanost, jer su prinuđeni da se tokom noći često bude zbog pijenja vode i mokrenja, a često pate i od opstipacije (zatvora) zbog skoro potpune resorpcije vode iz creva. Mogu postojati i drugi znaci oštećenja hipotalamusa (polifagija-pojačana glad, hipersomnia-pospanost, hipertermija i dr.), a u slučaju tumorske etiologije i odgovarajuća simptomatologija.

Policistični bubrezi - u oko dve trećine obolelih pritisak je povišen. Učestalost hipertenzije raste sa smanjenjem bubrežne funkcije. Bol u slabinama i trbuhu se sreće kod polovine obolelih a izazvan je cističnim uvećanjem bubrega. Akutni bol može da ukaže na krvavljenje u cisti, opstrukciju (ugruškom ili kamenom) ili infekciju (praćen temperaturom). Masivna hematurija (krv u mokraći) je prvi simptom bolesti i nastaje zbog rupture krvnih sudova zida ciste, ređe zbog kamena. Urinarna infekcija je česta, posebno kod žena. Takođe česta je i bubrežna kalkuloza zbog zastoja urina u cistama.

Bubrežna insuficijencija je progresivna. Progresija je spora, a povišen krvni pritisak je faktor koji ubrzava propadanje bubrežnog parenhima.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, porodične anamneze, kliničkog pregleda, testa dehidracije, laboratorijskih analiza, ultrazvuka i CT-a.

Lečenje

Leči se osnovno oboljenje koje je uzrokovalo poliuriju.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. pejo ljevar 22.03.2022

    Dobar dan .dali postoji neki caj ili nesta slicno dase koristi za. Imam nocnu zed i ucestalo mokrenje pa ako sta postoji volio bi znati


  2. Slobodanka 13.12.2021

    Palisept je odlican lek


  3. zdravko 10.09.2009

    Ima li neki čaj ili slično da se naruči, protiv učestalog noćnog mokrenja? Ako može da mi neko odgovori.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde