Insipidni dijabetes (Diabetes insipidus)

Uzrok nastanka

Među uzrocima navode se traume glave, posebno hirurške intervencije u hipotalamusno-hipofiznoj regiji, tumori, zapaljenski procesi (encefalitis, meningitis, tuberkuloza), sudovne lezije, granulomske bolesti, a postoje i urođeni oblici. U oko 30-40% slučajeva uzrok bolesti je nepoznat, pa se govori o idiopatskom insipidnom dijabetesu.

Klinička slika

Tri simptoma su dominantna:

  • poliurija (prekomerno lučenje mokraće),
  • nokturija (učestalo noćno mokrenje) i
  • kompenzatorna polidipsija (pojačana žeđ).

Kod dece se može pojaviti enureza (nevoljno mokrenje). Veličina diureze može izneti 5-20 i više litara za 24 sata, urin je svetle boje, male specifične težine i osmolarnosti, a bolesnik mokri svakih 30-60 minuta u toku dana i noći. Teška dehidracija se javlja u slučajevima kada je mehanizam žeđi oštećen ili ako bolesnk odbija da unosi tečnost. U slučajevima dehidracije u krvi se nalazi hipernatremija, a klinički pojavljuju simptomi: glavobolja, muka, povraćanje i konfuzija. Inače, bolesnici se žale na stalan osećaj umora i pospanost, jer su prinuđeni da se tokom noći često bude zbog pijenja vode i mokrenja, a često pate i od opstipacije (zatvora) zbog skoro potpune resorpcije vode iz creva. Mogu postojati i drugi znaci oštećenja hipotalamusa (polifagija-pojačana glad, hipersomnia-pospanost, hipertermija i dr.), a u slučaju tumorske etiologije i odgovarajuća simptomatologija.

Pročitajte sve o dijabetesu >>>>>>>>>

Dijagnoza

Standardni test za dokazivanje insipidnog dijabetesa jeste test dehidracije, a definitivna dijagnoza postavlja se merenjem odgovora vazopresina u plazmi na osmotsku stimulaciju ostvarenu infuzijom rastvora natrijum hlorida. Kod kranijalnog insipidnog dijabetesa treba odrediti lokalizaciju mogućeg oštećenja  pomoću CT-a (skenera) ili NMR-a (nuklearne magnetne rezonance).

Lečenje

Lek izbora je dugodelujući sintetski analog vazopresina (desmopresin, DDAVP). U blažim oblicima mogu se primeniti tiazidni diuretici, karbamazepin (antiepileptik) ili hlorpropamid (oralni hipoglikemik). Terapijski odgovor je varijabilan, pa se mora sprovesti pažljiva kontrola, merenjem diureze i merenjem osmolarnosti plazme i natrijuma.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa insipidnim dijabetesom.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Sime 30.12.2013

    Na 42g. Posle jedne saobracajne nesrece knstatovan mi je dijabetis melinus tip2 i nakon jedne elizode hypoglikemije dat mi je kortizol, pa za mesec dva mi se manifestovalo sa nekroznom ranom u desnom stopalu, koju sam uspesno izlecio u celost. Nastvili su i dalje bolovi u oba stopala, ali nakon godinu dana je izvrsen fizicki napad na mene udarcem u potiljak tvrdim predmetom posle koji mi se pogorsala situacija i mi se otvorila gnojna rana u levom stopalom, sa velikim otokom, uzrok povisena urea, slicna dijabetesu isipidusa. Pitanje mi je dali i pre je bio dijabet insipidus ili se pojavio posle traume glave? Pozz


  2. ljubica 31.01.2011

    Zovem se Ljubica imam 29 god. Bolujem od dijabetes insipidusa od svoje 2 god. Koristim adijuretin ili minirin kapi. Ponekad kad zaboravim da uzmem cesto nocu i u toku dana mokrim skoro na pola sata. Idem redovno na kontrole i uvek je sve uredu. Zanimame jedno posto nemogu redovnim putem da ostanem trudna dali vredi da pokusam sa vestackom oplodnjom. Unapred hvala molim vas da mi odgovorite sto je pre moguce. . . .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde