Plazmocitom (Multipli mijelom)

Uzrok nastanka


Uzrok je kao i u drugim malignim limfomoma  nedovoljno poznat. Mogući su brojni etiološki faktori kao što su infektivni, nasledni, genetski, poremećaji imuniteta, uticaj hemijskih jedinjenja, jonizujućeg zračenja i onkogenih virusa.

Klinička slika


Najčešći simptom je bol u kostima. Nastaju litičke lezije (oštećenja zbog razgradnje) kostiju, a bez stvaranja nove kosti. Mogu se razviti patološke frakture (prelomi), a oštećeni krajevi mogu stvarati pritisak na kičmenu moždinu. U 25% slučajeva ove bolesti prva tegoba može biti infekcija, i  ponavljane infekcije sa zapaljenjem pluća. Povećan je nivo kalcijuma, što je povezano sa štetnim dejstvom na bubrege i može dovesti do bubrežne insuficijencije. Javljaju se takođe umor, glavobolja i smetnje vida, muka, gađenje, povraćanje, poliurija (povećano izlučivanje mokraće), polidipsija (pojačana žeđ), što nekada vodi u dehidrataciju, konfuziju i komu a mogu nastati i oštećenja nerava. Od hematoloških poremećaja (poremećaj krvi) u 80% slučajeva prisutna je anemija, a mogući su i poremećaji zgrušavanja krvi.

Dijagnoza


Za postavljanje dijagnoze bitan je trijas simptoma: plazmocitom koštane srži, litičke lezije kostiju i prisustvo M komponente belančevina u urinu ili serumu. Od laboratorijskih analiza potrebno je uraditi kompletnu krvnu sliku, broj trombocita, aspiraciju i biopsiju koštane srži, ispitivanje urina i seruma kako bi se otkrilo prisustvo M komponente, zatim kalcijum, kreatinin i viskoznost u serumu. Određuju se i imunogloblini, a karakterističan je i nalaz slepljenih crvenih krvnih zrnaca (rulo fenomen) u perifernom razmazu.

Lečenje


Smatra se kako izlečenje u mijelomu nije moguće, pa se lečenje mora prilagoditi svakom pojedinačnom slučaju. U većini slučajeva potrebno je lečenje kroz neodređeni vremenski period. Standardno lečenje sastoji se od pulsne terapije alkilirajućim lekovima (L-fenilalanin mustard, ciklofosfamid ili hlorambucil) i pronizonom (kortikosteroid). Reakcija na terapiju prosuđuje se prema poboljšanju simptoma, smanjenju M komponente u serumu. Trajanje početnog tretmana nije određeno, ali obično je 1-2 godine, a moraju se odgovarajuće lečiti i komplikacije.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Jovan 15.02.2018

  Postovani, majka mi je obolela od multipli mijeloma, tj uspostavljena joj je dijagnoza c900 na banjici u spinalnom centru! Upucena je za nis u knez selo na onkologiju! Pored preloma th12 i l5 najveci problem joj predstavlja odsustvo apetita tako da organizam brzo slabi! Moze li mi neko pomoci oko poboljsanja apetita? Hvala unapred


 2. Lile 18.09.2013

  Zdravo, mojot soprug ima c900 myeloma. Isto taka i akutna bubrezna i e momentalno i na dijaliza. Me interesira dali e mozno da se povlece bolesta i da se izleci. Kolku brzo napreduva, dali e potrebno od nekoi vitamini za imunitet, aloe ili sl. Kolku vreme se leci bolesta, dali e potrebno zracenje. Ve molam za odgovor. Odnapred vi blagodaram.


 3. Ilija Djurovic 29.01.2011

  Postovana gospodjo Zorice,

  posto vidim da vasa bolsest i moja ima nekih dodirnih tacaka rado bih sa vama da stupim u kontakt da vidim kako ste i kroz sto vi prolazili dok nijeste uspostavili tacnu dijagnozu. Ja sam ilija djurovic sa cetinja iz crne gore i prije 10 godina sam obolio od hockinove bolesti koju sam tada uspjesno sanirao zracenjem. 2005 godine mi se bolest povratila i tada sam uspjesno lijecen hemoterapijom. Od januara prosle godine osjecao sam bolove u lumbosakralnom dijelu kicme ali sam moslio da je rijec o diskusu. Medjutim u maju mjesecu na skeneru i magnetnoj ustanovljeno je da je rijec o patoloskoj frakturi l5 prsljena. Nakon toga radio sam biopsije sa zlijezde na vratu i iz oboljelog prsljena prilikom operacije i fiksacije kicme i patolozi su ustanovili da se radi o metastatskim promjenama skvamocelularnog karcinoma. Moram da vam kazem da ni jedan drugi simptom od pomenutog karcinoma nemam ali su mi onkolozi ukljucili terapiju taxol+carboplatinum koja nije dala nikakve rezultate nego se naprotiv bolest na kicmi prosirila, a nigdje drugo u organizmu se nije pronasao primarni tumor. Doktorka koja je radiolog kaze da je to nemoguce vec da se radi o plazmocitomu, dok patolozi i dalje tvrde isto. Sada sam trenutno bez ikakve terapije ali vam moram naglasiti da kada sam god primao kortikosteroide osjecao sam se mnogo bolje. O bolovima i ostalim propratnim pojavama ne trebam vam vjerovatno pricati jer vi to znate isto kao i ja, pa bih vas s obzirom na sve ovo i na vase iskustvo pozvao ukoliko ste u mogucnosti i kada budete imali vremena odgovorite kako je vama postavljena dijagnoza i kako ste konacno poceli sa adekvatnom terapijom?
  Unaprijed zahvala,
  Ilija Djurovic


 4. Милош 20.10.2010

  Molim administratore sajta da nam prikažu mejl pomenute zorice jer to može biti od pomoći mnogima.


 5. viselac 21.03.2009

  Zorice, i ja te molim ako možes da napišeš više detalja o liječenju. I moja mama je u stadiumu 1, i sada skupljamo informacije kako dalje. Hvala


 6. Igor 24.02.2009

  Molio bih Zoricu, koja je dala komentar na ovu temu, da ako moze posalje vise detalja o lecenju ove bolesti ili, ako je to moguce, kontakt adresu za eventualnu prepisku. Hvala unapred!


 7. Zorica 17.12.2008

  Poštovani!Veljača 2009 bit će 10 godina odautologne transplantacije koštane srži kod mene.Najvažnija je rana dijagnoza,što ja nisam imala jer mi je 3 godine tražena dijagnoza.Cijeli period imam probleme sa kičmom zbog oštećenja,sa teškom terapijom koja mi je uništila preostale organe,sa dobijenim bolestima kao napr.Hepatitis B,Dijabetes i još toga,ali i pored svih muka živa sam uz zahvalnost svima koji su mi pomogli da Vam danas mogu pisati.Ako nekoga zanimaju detalji neka se javi na moj imeil.Pozdrav


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde