Sjogrenov sindrom


Sjogrenov sindrom je hronično, zapaljensko, reumatoidno oboljenje koje se ispoljava suvim okom (xerophthalmia) i suvim ustima (xerostomia). Uzrok nastanka ovih pojava je smanjenje funkcija egzokrinih žlezda. Ovaj sindrom se javlja kao primarno oboljenje i udružen sa nekom od drugih  sisitemskih bolesti vezivnog tkiva, najčešće sa sistemskim lupusom ili reumatoidnim artritisom.

Učestalost

Ova bolest se najčešće javlja kod osoba između 30. i 50. godine života, a čak i do devet puta je češća kod žena nego kod muškaraca.

Uzrok nastanka

Za nastanak ovog sindroma odgovorna je pre svega genetska predispozicija aitoimuno reaktivnih osoba, koja uz delovanje normalnih imunoloških mehanizama dovodi do nastanka zapaljenjskog procesa i oštećenja tkiva. Kao glavni sinergetički faktor navodi se prisustvo virusne infekcije. Osnovni uzrok smanjene funkcije egzokrinih žlezda je infiltracija limfocitima i plazma ćelijama epitela suznih i pljuvačnih žlezda, sa stvaranjem mnogobrojnih autoantitela i mogućim razvojem malignog limfoma.

Klinička slika

Bolest se manifestuje kliničkim simptomima žlezdi i opštim, sistemskim znacima. Pacijent ima osećaj grebanja, svraba, suvoće, kao da je u oku pesak ili trunje. Suva usta su obično prvi simptom bolesnika, mada neretko postoji i uvećanje parotidnih pljuvačnih žlezda. One su bezbolne, meke, u početku bolesti, međutim kako bolest progredira postaju bolne, na dodir osetljive, sa blagim rumenilom kože iznad njih. Kod težih slučajeva gingive su nadražene, nastaju naslage na zubima, karijes i gubitak zuba. Osnovne sistemske manifestacije Sjogrenovog sindroma su malaksalost, povišena temperatura, artritis, vaskulne promene na koži. Vaskulitis se ispoljava i na unutrašnjim organima, plućima, centralnom nervnom sistemu, krvnim sudovima, urotraktu i digestivnom sistemu. Takođe nastaju i periferne neuropatije. 

Dijagnoza

Dijagnoza ove bolesti se postavlja na osnovu anamnestičkih podataka, ispitivanja funkcije suznih i pljuvačnih žlezda, nalaza biopsije malih pljuvačnih žlezda i nalaza autoantitela u krvi.

Lečenje

Kada se leči primarni oblik bolesti, primenjuje se supstituciona terapija za suvo oko i suva usta, simptomatska za sistemske manifestacije i specifična za aktivnu ekstraglandularnu bolest.

Prognoza

Kod najvećeg broja obolelih bolest je duga, traje i više decenija. Blag oblik se odlikuje samo promenama na očima i ustima, dok kod težih oblika dolazi do ispoljavanja simptoma i na drugim, unutrašnjim organima. Kod malog broja bolesnika tok je nepovoljan, ili zbog teških sistemskih manifestacija ili zbog nastanka maligne limfocitne proliferacije.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Marija Bakic 18.09.2020

  Molim doktore da mnogo pažnje posvete obolelima od Sjogrenovog sindroma, kako ne bi nastupile komplikacije... Izgubila sam nekog mnogo dragog upravo zbog tih komplikacija.


 2. Milan milausnić 05.09.2020

  Dali se normalno živi sa tim sindronom i da li se može imati dece?


 3. Tanja 08.05.2020

  Korisnik “tata” ako može da napiše kakvo izlečenje postoji. Hvala! Sjogren, hašimoto, fibromialgija...


 4. Vera zr 25.12.2019

  Sumnja se na Sjogrenov sindrom takva mi je dijagnoza, mada idem na ispitivanje, još uvek. Dobila sam perikarditis sa izlivom tečnosti u srčanoj maramici, i to hronično. Lečim to, a da li je povezano sa sindromom o kome pitam?


 5. Tata 31.08.2019

  Moguce je izliječiti, provjereno :)


 6. Lidija 12.02.2012

  "realna činjenica je da je sjegrenov sindrom sistemska bolest vezivnog tkiva, manifestuje se suvoćom usta i očiju, na žalost jos uvek ne postoji adekvatna terapija osim anti inflamatorne terapije ciclosporine od 0. 05% i maxidex od 0. 1% , što se isključivo primenjuje lokalno, ja sam jedna od korisnika napomenute terapije, medjutim ohrabrujuća vest je da je grupa francuskih naučnika pokazala da autoimune bolesti mogu veoma uspešno da se leče jedinjenjem "interleukin 2" u manjim dozama, preneli su francuski mediji. 20. 12. 2011 hvala gospodu bogu! "


 7. Lidija 06.01.2012

  Realna činjenica je da je sjegrenov sindrom sistemska bolest vezivnog tkiva, manifestuje se suvoćom usta i očiju, na žalost jos uvek ne postoji adekvatna terapija osim anti inflamatorne terapije ciclosporine od 0. 05% i maxidex od 0. 1% , što se isključivo primenjuje lokalno, ja sam jedna od korisnika napomenute terapije, medjutim ohrabrujuća vest je da je grupa francuskih naučnika pokazala da autoimune bolesti mogu veoma uspešno da se leče jedinjenjem "interleukin 2" u manjim dozama, preneli su francuski mediji. 20. 12. 2011 hvala gospodu bogu!


 8. Hermit 27.09.2010

  Da li je moguce izlecenje i koji su lekovi delotvorni? Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde