Sjogrenov sindrom

Sjogrenov sindrom je hronično, zapaljensko, reumatoidno oboljenje koje se ispoljava suvim okom (xerophthalmia) i suvim ustima (xerostomia). Uzrok nastanka ovih pojava je smanjenje funkcija egzokrinih žlezda. Ovaj sindrom se javlja kao primarno oboljenje i udružen sa nekom od drugih  sisitemskih bolesti vezivnog tkiva, najčešće sa sistemskim lupusom ili reumatoidnim artritisom.

Učestalost

Ova bolest se najčešće javlja kod osoba između 30. i 50. godine života, a čak i do devet puta je češća kod žena nego kod muškaraca.

Uzrok nastanka

Za nastanak ovog sindroma odgovorna je pre svega genetska predispozicija aitoimuno reaktivnih osoba, koja uz delovanje normalnih imunoloških mehanizama dovodi do nastanka zapaljenjskog procesa i oštećenja tkiva. Kao glavni sinergetički faktor navodi se prisustvo virusne infekcije. Osnovni uzrok smanjene funkcije egzokrinih žlezda je infiltracija limfocitima i plazma ćelijama epitela suznih i pljuvačnih žlezda, sa stvaranjem mnogobrojnih autoantitela i mogućim razvojem malignog limfoma.

Klinička slika

Bolest se manifestuje kliničkim simptomima žlezdi i opštim, sistemskim znacima. Pacijent ima osećaj grebanja, svraba, suvoće, kao da je u oku pesak ili trunje. Suva usta su obično prvi simptom bolesnika, mada neretko postoji i uvećanje parotidnih pljuvačnih žlezda. One su bezbolne, meke, u početku bolesti, međutim kako bolest progredira postaju bolne, na dodir osetljive, sa blagim rumenilom kože iznad njih. Kod težih slučajeva gingive su nadražene, nastaju naslage na zubima, karijes i gubitak zuba. Osnovne sistemske manifestacije Sjogrenovog sindroma su malaksalost, povišena temperatura, artritis, vaskulne promene na koži. Vaskulitis se ispoljava i na unutrašnjim organima, plućima, centralnom nervnom sistemu, krvnim sudovima, urotraktu i digestivnom sistemu. Takođe nastaju i periferne neuropatije. 

Dijagnoza

Dijagnoza ove bolesti se postavlja na osnovu anamnestičkih podataka, ispitivanja funkcije suznih i pljuvačnih žlezda, nalaza biopsije malih pljuvačnih žlezda i nalaza autoantitela u krvi.

Lečenje

Kada se leči primarni oblik bolesti, primenjuje se supstituciona terapija za suvo oko i suva usta, simptomatska za sistemske manifestacije i specifična za aktivnu ekstraglandularnu bolest.

Prognoza

Kod najvećeg broja obolelih bolest je duga, traje i više decenija. Blag oblik se odlikuje samo promenama na očima i ustima, dok kod težih oblika dolazi do ispoljavanja simptoma i na drugim, unutrašnjim organima. Kod malog broja bolesnika tok je nepovoljan, ili zbog teških sistemskih manifestacija ili zbog nastanka maligne limfocitne proliferacije.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 17

 1. Ana 30.03.2023

  Ja sam čula da čaj od slatkog pelina pomaže, ali nisam još probala....


 2. Emina 17.11.2022

  Sjogrenoe sindrom sam dobila kao simptomi suhoće usta i oka da li je moguće da se proširi i na druge organe Hvala


 3. Emina 28.07.2022

  Kakve kriterije moram postići da bih bolovala od Suhog sindroma osim što sam išla oftalmologu i rekao mi je da imam jako suhe oči i dobila kapi i tablete za nadomjestak pljuvačke


 4. Ermina 24.01.2022

  ako imate info za ovoj lek interleukin -2 ve molam izveste me diagnostocirana sum 2015 godina so sjogren sindorm


 5. Slavica 21.03.2021

  Od 2004te imam sistemski lupus i glomerulonefritis. Nakon terapije po protokolu sada sam u remisiji,,proteurinij u normali. Ali suvoka usta i ochiju postoji i jako je neugodno,mozda sadaimam i Sjogren


 6. Vinka Popović 21.01.2021

  Moja dijagnoza je M350-Sjogrenov suvi sindrom. Ovu bolest (suvoća usta -jezika) bolujem od 2016 godine . Kontrolišem redovno Antitela ANA -14 . Do sada je negativan rezultat, ali ja još uvek imam iste probleme , pogotovo što me suvoća jezika budi noću najmnje 3 puta, te prekidam san zbog toga. Obavljam redovnu preporučenu higijenu usta (ispranje čajem od žalfije ili brisanjem jezika sodom bikarbonom. Molim Vas da li mi preporučujete Francuski lek (interleukin -2) za koji sam pročitala iz komentara. Unapred zahvalna.


 7. Snezana 02.11.2020

  Imam sjogren sindrom i hasimoto bolove cesto i bolovanja da li ima terapija prirodna biljem ili nesto bolje pijem hlorokin


 8. Snezana 02.11.2020

  Dobila sam sjogren sindrom i nije mi prijatno da trpim i bolove cesto imam upale misica i zglobova sa suvocom usne duplje i suznih zlezda da li postoji caj ili biljna terapija koja utice da se bolest ne napreduje da li ima leka sada pijem hlorokin svako vece i bojim se buducnosti. Sta dalje imam hasimoto


 9. Blagoj 31.10.2020

  Korisnik Tata, kako je mozno izleciti sjogren?


 10. Marija Bakic 18.09.2020

  Molim doktore da mnogo pažnje posvete obolelima od Sjogrenovog sindroma, kako ne bi nastupile komplikacije... Izgubila sam nekog mnogo dragog upravo zbog tih komplikacija.


 11. Milan milausnić 05.09.2020

  Dali se normalno živi sa tim sindronom i da li se može imati dece?


 12. Tanja 08.05.2020

  Korisnik “tata” ako može da napiše kakvo izlečenje postoji. Hvala! Sjogren, hašimoto, fibromialgija...


 13. Vera zr 25.12.2019

  Sumnja se na Sjogrenov sindrom takva mi je dijagnoza, mada idem na ispitivanje, još uvek. Dobila sam perikarditis sa izlivom tečnosti u srčanoj maramici, i to hronično. Lečim to, a da li je povezano sa sindromom o kome pitam?


 14. Tata 31.08.2019

  Moguce je izliječiti, provjereno :)


 15. Lidija 12.02.2012

  "realna činjenica je da je sjegrenov sindrom sistemska bolest vezivnog tkiva, manifestuje se suvoćom usta i očiju, na žalost jos uvek ne postoji adekvatna terapija osim anti inflamatorne terapije ciclosporine od 0. 05% i maxidex od 0. 1% , što se isključivo primenjuje lokalno, ja sam jedna od korisnika napomenute terapije, medjutim ohrabrujuća vest je da je grupa francuskih naučnika pokazala da autoimune bolesti mogu veoma uspešno da se leče jedinjenjem "interleukin 2" u manjim dozama, preneli su francuski mediji. 20. 12. 2011 hvala gospodu bogu! "


 16. Lidija 06.01.2012

  Realna činjenica je da je sjegrenov sindrom sistemska bolest vezivnog tkiva, manifestuje se suvoćom usta i očiju, na žalost jos uvek ne postoji adekvatna terapija osim anti inflamatorne terapije ciclosporine od 0. 05% i maxidex od 0. 1% , što se isključivo primenjuje lokalno, ja sam jedna od korisnika napomenute terapije, medjutim ohrabrujuća vest je da je grupa francuskih naučnika pokazala da autoimune bolesti mogu veoma uspešno da se leče jedinjenjem "interleukin 2" u manjim dozama, preneli su francuski mediji. 20. 12. 2011 hvala gospodu bogu!


 17. Hermit 27.09.2010

  Da li je moguce izlecenje i koji su lekovi delotvorni? Hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde