Povišena telesna temperatura

Povišena telesna temperatura nije bolest sama za sebe, nego znak bolesti. Može se javiti kod različitih bolesti i stanja, a gotovo uvek se javlja kod zaraznih bolestimi.
Većinom prođe bez komplikacija, ali uvek je potrebno pratiti bolesnika i ako postoji i najmanja sumnja da je moguće reč o stanju ili bolesti koje mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, potrebno je odmah otići lekaru.

Koja je normalna telesna temperatura?

Raspon normalnih vrednosti je 36-37oC mereno aksilarno (pod pazuhom), a 36,5-37,5oC mereno rektalno (u guzi). Često je izgled osobe bolji pokazatelj stanja nego same brojke, jer  je temperatura je praćena osećajem bolesti, neugodnosti i slabosti.

Na šta treba paziti?

U slučaju da Vi, Vaše dete ili neko od Vaših ukućana ima temperaturu, važno je pažljivo pratiti bolesnika: temperaturu, disanje, kožu, stanje svesti, bol i ako uočite nešto neobično ili zabrinjavajuće ili ako Vam se učini da postoji i najmanja sumnja da je možda reč o stanju ili bolesti koje mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, odmah se javite lekaru.

Poseban oprez potreban je kad su deca u pitanju: kod novorođenčadi, dojenčadi i male dece, razvoj bolesti može se ponekada odvijati vrlo brzo, u roku od nekoliko sati.

Dete sa temperaturom treba odmah odvesti na pregled ako

• Je dete mlađe od tri meseca

• Je temperatura viša od 40oC

• Je vrat ukočen

• Je prisutna bol pri saginjanju glave prema napred

• Ima osip

• Ima napadaj konvulzija

• Ima jaku glavobolju i povraćanje koje ne prestaje

• Otežano diše

• Otežano guta ili jako slini

• Neutešno plače

• Je osetljivo na dodir

• Je neobično pospano ili se ne može probuditi

• Se odaje utisak „jako bolesnog“

• Vrućica traje dulje od 3 dana

Kako sami možete da snižite temperaturu?

Ako je temperatura uzrokovana  zaraznom bolešću, povišenje telesne temperature koristi organizmu u svladavanju bolesti, jer podstiče odbrambene reakcije organizma.

S druge strane, visoka temperatura (više od 39oC) izaziva osećaj slabosti, razdražljivosti, mamurnost ili glavobolju, može izazvati dehidraciju (telo kod povišene telesne temperature gubi više vode nego uobičajeno), febrilne konvulzije, kao i druge ozbiljne komplikacije.

Zbog toga, bolesniku povišenu temperaturu, posebno kada je viša od 39oC, treba suzbijati hlađenjem i lekovima koji snižavaju povišenu telesnu temperaturu (antipireticima).

 • Skinutog bolesnika smestiti u kadu ili lavor u kome su 2-3 prsta mlake vode i celu kožu (osim lica i glave) uz pomoć krpe, sunđera, odnosno tuša prelivati vodom nekoliko minuta, jer voda na taj način oduzima telu znatnu količinu toplote. Svakih 15 minuta meriti temperaturu i postupak ponavljati dok temperatura ne padne ispod 39oC.
 • Obloge od mlake vode treba primeniti na taj način što se dete umota u mokre, mlake oceđene komade tkanine (pelenu, peškir) od vrata do pete i da se preko toga stavi deblji suvi peškir. Nakon 5 – 10 minuta sve se to skine i osuši koža.

I na kraju

Nemojte zaboraviti: temperatura je samo simptom neke bolesti i nema je smisla lečiti antibioticima na svoju ruku dok ne znamo uzrok. Bude li potrebno, bolest će se lečiti antibioticima, ali o tome treba odlučiti lekar.

Autorka: dr Tatjana Nemeth Blažić 

Podeli tekst:

Dr Tatjana Nemeth Blažić je epidemiolog iz Zagreba. Zaposlena je u Hrvatskom zavodu za javno zdravlje.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 13

 1. Iva 02.11.2023

  Imam temperaturu 37.6 već dva dana, imam 12 godina i pijem lekove.


 2. Ljiljana 26.08.2023

  Imam već nedelju dana temperaturu. Pijem Febricet tri puta na dan.


 3. vera petkovic 31.12.2022

  u pitanju je dete staro 3 godine. imao je pre mesec dana pocetak upale pluca. to je sad proslo. bile su visoke temperature. sada vec 15 dana ima uvece temperaturu 37,2 37,4 sta da cinimo.doktor kaze to su decije temperature


 4. Emin 17.12.2022

  Svako vece imam temperaturu od 37 5, pijem analketik americki -avamigram- pa mi progje, ali problem je u tome jer prije 15 dana sam izasao iz hiruske gdje sam se operiso abdomen po treci put za 6 meseci. Pitam Vas da nije opet neka unutrasnja infekcija kao i ranije


 5. Smiljana 08.12.2022

  Postovani,Moja cerka ima temperaturu vec skoro 13 dana preko noci ne a popodne naraste uvek ide do 37 ,imala je bolove u grlu pre desetak dana krenula je sa Pancefom,pila ga je 7 dana temp.se i dalje pojavljivala ,nije pila nista neko vreme a sad je krenula sa Formilidom ,doktor kaze da je prosao neki virus pa su joj dali da uradi analize na viruse koji stizu tek za 5 dana.Ona je vrlo napeta ,i ne moze vise sve to da podnese,krvna slika joj je uredu ,radila je test na koronu ,nije to.Molim Vas za Vase misljenje.


 6. Danica Velimirovic 29.09.2022

  Temperatura svako vece imam trmp oko38 cerka mi bila u bolnici cuvala sam bebu od 20 dana odem uhitnu boli me u grudima srce srce jako lupa oni mi daju mes u nekcijama sutradan nista sad opet pocinje isto cim se iznervoram boli u grudima i temperatura


 7. Mira 18.09.2022

  Moj sin ima temperatura 37 sa 2 vec 7 dana .prelezao je kovid. Analize su mu u redu. Zbog cega je prisutna ova temperatura.


 8. Stefan Mijailović 30.08.2022

  1994 sam godište i imam temperaturu osećam se slabo a izmerijo sam temperaturu 37.0 brufen 600 mg jel moze on da pomogne u snižavanju temperature? 


 9. Zdravko 14.03.2022

  Sta treba da se napravi,kad je tenperatura 40,3 pozdrav Zdravko


 10. Dragovan 26.02.2022

  Zena mi imala temp. Od 4.12 37/37.4 svaki dan. RADILA JE SVE ANALIZE MOGUĆE I NIKAKVA UPALE NEMA. PO DOKTORIMA SVE OK. DOK JE PILA Panklav 1000mg prestala je tem. Posle dejstva leka opet se pojavila sve dok nije dobila koronu 29.01 i pila lekove kineske tada je nestala. Juce se opet pojavila konstantno 37.3. Testirala se negativna. DOKTORI SAMO JOJ DAJU LEK ZA TEM. I IDI KUCI. Zanima me da li postoji neka vrsta upale i da li je temperatura 37/37.3 non stop je imati normalno


 11. Dejan Kovacevic 12.11.2021

  1. Septenbra sam bio pozitivan na covid 19 nedelju dana nakon treće doze vakcine. Klinicka slika blaga, potom negativan ali temperaturu imam dva ipo meseca.krace se 37 do 37,5. Radio mnoge analize sve OK.


 12. Jasmina 04.05.2021

  Pozitvina sam na koronu od 4 aprila ,temparaturu ima vec evo mese dana,niko od doktora mi ne zna reci od cega je i sta je.


 13. lazar 07.01.2010

  Xvala vam za temperaturu. . Spasila su me vasa upustwa jer sam bio sam daleko od ljekara i sam sam ozdravio.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde