Povišena telesna temperatura

Povišena telesna temperatura nije bolest sama za sebe, nego znak bolesti. Može se javiti kod različitih bolesti i stanja, a gotovo uvek se javlja kod zaraznih bolestimi.
Većinom prođe bez komplikacija, ali uvek je potrebno pratiti bolesnika i ako postoji i najmanja sumnja da je moguće reč o stanju ili bolesti koje mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, potrebno je odmah otići lekaru.

Koja je normalna telesna temperatura?

Raspon normalnih vrednosti je 36-37oC mereno aksilarno (pod pazuhom), a 36,5-37,5oC mereno rektalno (u guzi). Često je izgled osobe bolji pokazatelj stanja nego same brojke, jer  je temperatura je praćena osećajem bolesti, neugodnosti i slabosti.

Na šta treba paziti?

U slučaju da Vi, Vaše dete ili neko od Vaših ukućana ima temperaturu, važno je pažljivo pratiti bolesnika: temperaturu, disanje, kožu, stanje svesti, bol i ako uočite nešto neobično ili zabrinjavajuće ili ako Vam se učini da postoji i najmanja sumnja da je možda reč o stanju ili bolesti koje mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, odmah se javite lekaru.

Poseban oprez potreban je kad su deca u pitanju: kod novorođenčadi, dojenčadi i male dece, razvoj bolesti može se ponekada odvijati vrlo brzo, u roku od nekoliko sati.

Dete sa temperaturom treba odmah odvesti na pregled ako

• Je dete mlađe od tri meseca

• Je temperatura viša od 40oC

• Je vrat ukočen

• Je prisutna bol pri saginjanju glave prema napred

• Ima osip

• Ima napadaj konvulzija

• Ima jaku glavobolju i povraćanje koje ne prestaje

• Otežano diše

• Otežano guta ili jako slini

• Neutešno plače

• Je osetljivo na dodir

• Je neobično pospano ili se ne može probuditi

• Se odaje utisak „jako bolesnog“

• Vrućica traje dulje od 3 dana

Kako sami možete da snižite temperaturu?

Ako je temperatura uzrokovana  zaraznom bolešću, povišenje telesne temperature koristi organizmu u svladavanju bolesti, jer podstiče odbrambene reakcije organizma.

S druge strane, visoka temperatura (više od 39oC) izaziva osećaj slabosti, razdražljivosti, mamurnost ili glavobolju, može izazvati dehidraciju (telo kod povišene telesne temperature gubi više vode nego uobičajeno), febrilne konvulzije, kao i druge ozbiljne komplikacije.

Zbog toga, bolesniku povišenu temperaturu, posebno kada je viša od 39oC, treba suzbijati hlađenjem i lekovima koji snižavaju povišenu telesnu temperaturu (antipireticima).

 • Skinutog bolesnika smestiti u kadu ili lavor u kome su 2-3 prsta mlake vode i celu kožu (osim lica i glave) uz pomoć krpe, sunđera, odnosno tuša prelivati vodom nekoliko minuta, jer voda na taj način oduzima telu znatnu količinu toplote. Svakih 15 minuta meriti temperaturu i postupak ponavljati dok temperatura ne padne ispod 39oC.
 • Obloge od mlake vode treba primeniti na taj način što se dete umota u mokre, mlake oceđene komade tkanine (pelenu, peškir) od vrata do pete i da se preko toga stavi deblji suvi peškir. Nakon 5 – 10 minuta sve se to skine i osuši koža.

I na kraju

Nemojte zaboraviti: temperatura je samo simptom neke bolesti i nema je smisla lečiti antibioticima na svoju ruku dok ne znamo uzrok. Bude li potrebno, bolest će se lečiti antibioticima, ali o tome treba odlučiti lekar.

Autorka: dr Tatjana Nemeth Blažić 

Podeli tekst:

Dr Tatjana Nemeth Blažić je epidemiolog iz Zagreba. Zaposlena je u Hrvatskom zavodu za javno zdravlje.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Dejan Kovacevic 12.11.2021

  1. Septenbra sam bio pozitivan na covid 19 nedelju dana nakon treće doze vakcine. Klinicka slika blaga, potom negativan ali temperaturu imam dva ipo meseca.krace se 37 do 37,5. Radio mnoge analize sve OK.


 2. Jasmina 04.05.2021

  Pozitvina sam na koronu od 4 aprila ,temparaturu ima vec evo mese dana,niko od doktora mi ne zna reci od cega je i sta je.


 3. lazar 07.01.2010

  Xvala vam za temperaturu. . Spasila su me vasa upustwa jer sam bio sam daleko od ljekara i sam sam ozdravio.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde