Hronična bubrežna insuficijencija

Hronična bubrežna insuficijencija (HBI) je sindrom koji nastaje kao posledica postepenog, progresivnog i ireverzibilnog smanjenja glomerulske filtracije do konačnog stadijuma uremije. Karakteriše se zadržavanjem uremijskih toksina (ureje, kreatinina, mokraćne kiseline fenoli, indoli i dr.), nastalih uglavnom u toku metabolisanja proteina, promenama u volumenu i sastavu telesnih tečnosti i elektrolita kao i disbalansom mnogih hormona.

Uzrok nastanka

Dijabetes melitus (28%) i hipertenzija (25%) su najčešći uzroci HBI, a zatim sledi glomerulonefritis (21%), policistična bolest bubrega koja se nasleđuje autosomno dominantno (4%) i ostali uzroci (23%). Svaka hronočna bubrežna bolest koja uzrokuje propadanje velikog broja nefrona dovodi do HBI.

Klinička slika


Simptomi i znaci HBI obično se ne javljaju dok klirens endogenog kretinina ne bude ispod 30 ml u minuti, kada se bolesniku smanjuje sposobnost za rad, javlja se anemija i neki metabolički poremećaji (acidoza, poremećaj fosfokalcemičnog bilansa). Gastrointestinalni simptomi ( muka, gađenje, povraćanje, prolivi) javljaju se pri klirensu kreatinina od 15 ml u minuti a neurološki simptomi i kardiovaskularna oštećenja kada padne na 10 ml u minuti.

Klinički simptomi i znaci HBI su nespecifični i potiču od svih organa i sistema.

 • Kardiovaskularni poremećaji - hipertenzija (povišen pritisak), perikarditis (zapaljenje srčane kese), srčana insuficijencija.
 • Gastrointestinalni poremećaji - gubitak apetita, muka , povraćanje, štucanje, podrigivanje, amonijakalni zadah, ezofagitis (zapaljenje jednjaka) sa otežanim gutanjem, prolivi i melene (krv u stolici).
 • Neurološke manifestacije - umor, apatija, pospanost, smanjena koncentracija, agresivnost, halucinacije, dezorijentacija, različiti stepeni poremećaji svesti sve do kome. Periferna neuropatija manifestuje se bolovima u mišićima, grčevima u listovima nogu, trnjenjem, peckanjem i pojavom sindroma nemirnih nogu.
 • Hematološki poremećaji - anemija, sklonost krvarenjima i infekciji.
 • Kožne promene - sivo žućkasta boja lica, dlanova i tabana, svrab koji je toliko izrazit da dovodi do nesanice i psihičkih poremećaja.
 • Endokrini poremećaji - zaostajanje u rastu, gubitak libida, potencije, amenoreja, sterilitet, sekundarni hiperparatireoidizam koji dovodi do osteodistrofije-bolovi u zglobovima, mišićima, otežan hod.
 • Očne manifetacije - retinopatija, konjunkitivis i keratitis.

Dijagnoza

Potrebno je odrediti dijagnozu osnovne bolesti, veličinu preostale funkcije bubrega, pogoršavajuće faktore - infekcija, proliv, povraćanje.Postavlja se na osnovu anamneze, pregleda i laboratorijskih analiza - određivanje klirensa kreatinina i jačine glomerulske filtracije.

Lečenje

U stadijumu snižene funkcije bubrega treba  lečiti osnovnu bubrežnu bolest i hipertenziju. U stadijumu azotemije sprovodi se umeren hipoproteinski način isharane, redovna kontrola telesne težine, ograničava se unos natrijuma,  kalijuma, leči se acidoza natrijum bikarbonatom, anemija - gvožđem i infekcije - kauzalno.

Brže ili sporije dolazi do progresije HBI i njenog terminalnog stadijuma kada je neophodna dijaliza ili transplantacija bubrega.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 13

 1. Colakovic Slavica 17.05.2023

  Htela bih da kupim caj,muz ima bubreznu insuficijenciju,znaci ureja kreatinin mokracnakiselina,sve povecano ,anemican,ima bolove ,molim vas da me uputite gde mogu kupiti caj


 2. Martin 26.12.2022

  Da mogu da dobijel broj telefoni ili email adresu za kontatktima


 3. Snežana 13.09.2022

  Imam povećan kreativnim u krvi, zadnja analiza je 134(normalno do 88), pored toga bolujemo od hiperparatireotizam(benigno uvećanje jedne paraštitne žlezde), pod terapijom sam vitaminom D (vigantol kapi pijem) kalcijum i fosfor su mi na gornjoj granici normale, krvni pritisak mi je u redu, mala anemija, odnosno na donjoj granici je hemoglobin. Bila sam kod hematologa koji mi je dao lek kalcijum karbonat, jedna tabl od 1g jednom dnevno. Budući da ovaj lek se ne sme uzimati kod oboljenja koja imam, nisam ga koristila. Molim za savet, šta da radim, da li da pijem lek ili postoji alternativa


 4. Nada Dobrosavljevic 16.07.2022

  Molila bi da se javi Goran Poletan,na navedenu mail adresu.Zainteresovana sam za ovaj čaj za smanjenje utaje i kreatinin.


 5. Sashko 25.04.2022

  Koj je caj za kreatinin ?


 6. Sandra Salipur 10.04.2022

  Da li moze da mi se javi Goran.P.rafi kupobine caja,zakreatinin,pozzz


 7. Andjela 02.03.2022

  Sutra pitajna


 8. Predrag Mihajlovic 05.06.2021

  Možete mi pomoći da stupim u kontakt sa Goran Poletan.Ostavio je komentar u vezi čaja za kreatin i ureju.Inače supruga ima čistu i kamen u bubregu.Desni bubreg je umanjen.Tu je u upala infekcija.Ureja i kreatin visoki hemoglobin nizak.


 9. Goran Poletan 03.05.2021

  Mi imamo čaj koji snižava kreatinin i ureu. Skidali smo kreatinin i sa 670 na 130, neki pacijenti su nam se javljali sa povratnim informacojama da su im se, osim dovođenja kreatinina i uree u granice normalizovali i nivo šećera i triglicerida.


 10. Dragisa 23.02.2021

  H. B.bubrega peti stepen i poviseni pritisak ter. MONOPRIL 28 OD 20mg. Kornelin od 10 mg. I nifelat od 20 mg.koji delim na 2 puta znaci 2 puta po 10 mg. Ovu terapiju vec godinu dana uzimam a pritisak je i dalje povisen preko celog dana dali treba nesto menjati kod terapije kazu doktori da je pritisak nepoznatog porekla hvala unapred


 11. Vojislav Barisic 01.01.2021

  Postovani sin mi ima trideset godina sad kad je radio pregled za posao ispostavilo se da ima bubreznu insufijenciju nenormalno visoke kreatine i ureu. Dali postoji ikakav nacin dase izleci ili ce morati na operaciju ili na dijalozu neznam kako da mu pomognem trazim ako iko moze biti donor dami pomogne uz nagradu


 12. Aleksandar 16.07.2020

  Postovani, imam Hroničnu bubrežnu insuficijenciju (HBI) i visok pritisak. Pritisak mi je lecen lekovima Skopryl, Almodipin i Massido. Na uputstvu leka Skopryl pise da mora narocito da se obrati paznja ako postoje problemi sa bubrezima kod pacijenta. Kakav je vas savet, da li bih trebao da menjam taj lek sa nekim drugim? Hvala unapred Aleksandar


 13. Zorica Kecman 10.06.2011

  Mome kumčetu je pre nekoliko godina na rutinskom sistematskom školskom pregledu ustanovljen povišen krvni pritisak. Imao je tada 15 godina. Nakon detaljne analize na dečjoj klinici ustanovljeno je da je jedan bubreg smanjen i spušten, a detaljnijim analizama je ustanovljeno da nijedan bubreg ne radi dobro. Godinama se funkcija smanjivala. Mlad je, pametan i dobar student, voli sport, ali zbog toga se morao odreći te svoje ljubavi. Ne sme čak ni rekreativno da se bavi svojim omiljenim sportom. Od lekova je nekoliko godina pio samo lek za sniženje pritiska uz stalnu kontrolu istog. Sada mu je ukinut. Izbegava slanu i konzerviranu hranu, nema poroke. Interesuje me prognoza bolesti, ne smem ni da izgovorim ono od čega strepim.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde