Halucinacije


Uzrok nastanka

Halucinacije su vrlo česte kod bolesnih od shizofrenije, manije, postraumatskih poremećaja, delirijuma, demencije. Drugi uzroci mogu biti intoksikacija ili opijenost marihuanom, LSD-om, kokainom, krekom, heroinom, alkoholom. Nekada se halucinacije javljaju i kod teških bolesti kao što su insuficijencija bubrega i jetre i tumori mozga.

Klinička slika

Najčešće i tipične su slušne halucinacije, naročito glasovi. Radi se o glasovima koje čuje samo bolesnik. Najčešće glasovi međusobno razgovaraju, komentarišu bolesnikovo ponašanje, daju savete ili kritikuju bolesnika. Glasovi mogu i naređivati pa govorimo o imperativnim halucinacijama.
Ređe su vidne halucinacije, što znači da te osobe vide stvari koje ne postoje, npr. mogu videti neku neobičnu svetlost, mogu videti čudovišta, ljude, predmete i sl. Postoje i telesne halucinacije što znači da pacijenti imaju osećaje po telu koji nisu izazvani pravim nadražajem. Tako npr. mogu osećati da im se unutrašnji organi raspadaju ili putuju po telu, da im struja prolazi kroz noge. Najređe su halucinacije mirisa i ukusa.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, neuropsihijatrijskog pregleda, laboratorijskih analiza, rendgenografije, CT-a (kompjuterizovana tomografija), NMR-a (nuklearna magnetna rezonanca) mozga.
Lečenje
Leči se osnovno oboljenje koje je prouzrokovalo halucinacije. Kod shizofrenije se primenjuju antipsihotici. Klasični antipsihotici ublažavaju pozitivne simptome shizofrenije, odnosno halucinacije i sumanute ideje.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Miloš Maksimović 27.07.2010

    Halucinacije su percepcija bez objekta, priviđenje, opažaj nije iz čulne stimulacije, nego je projekcija cns.


  2. marina 19.01.2010

    Cao imam 23 god. Vec nekih 4 godine koristila sam psihoaktivne supstance: lsd kokain speed marihuanu. . . I kada sam jedno vreme prestala poceli su da mi se javljaju glasovi od svojih drugara pevali su mi pesme pricali sta da radim tipa gde ssi posla tamo ostavi to i td kao da sam imala podstanara u glavi. . . Osacala sam veliki strah i uzrujanost. . . Posle toga poceo je da mi se prividja drug kako se penje uz stepenice i ulazi kod mene u kucu. . . Pocela sam da pricam ne povezane stvari i da se gubim. . . Sve dok me sestra nije odvela kod psihologa i gde su mi dali terapiju koju pijem vec godinu dana i naravno promenili su mi zivot cak vise i ne pusim cigarete. . . Samo me brine jedna stvar da li to mje stanje moze da se povrati i ako mozete mal da mi objasnite sta se desilo to u mojo glavi??? Unaprd hvala


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde