Insuficijencija srca

Srčana insuficijencija (SI) je stanje u kome je abnormalna srčana funkcija odgovorna za nesposobnost srca da pumpa krv u meri koja zadovoljava metabolizam tkiva, ili se to ostvaruje uz povećan pritisak punjenja srčanih šupljina.

Uzrok nastanka

Brojni su mogući uzroci nastanka SI: bolesti miokarda - koronarna bolest, kardiomiopatije, miokarditis, infiltrativne bolesti miokarda, hipertenzija, stenoza aortnih i pulmonalnih zalistaka, aortna i mitralna insuficijencija, urođene srčane mane, tireotoksokoza, anemija, trudnoća, beri-beri, zatim oštećenja miokarda lekovima, jonizujućim zračenjem. Kao precipitirajući faktori navode se : infekcija, anemija, plućne embolije, trudnoća, tireotoksikoza, infarkt miokarda, infektivni endokarditis, stres, povećan unos soli.

Oblici srčane insuficijencije

Najčešće se sreću:

 • SI sa malim i sa visokim minutnum volumenom
 • Akutna i hronična SI
 • Insuficijencija levog i desnog srca
 • SI tipa hipoperfuzije i kongestije
 • Sistolna i dijastolna SI 

Klinička slika

Dispneja ( poremećaj disanja) je svakako prvi i osnovni znak SI, a javlja se kao posledica povećanog napora pri disanju. U početnoj fazi javlja se samo tokom fizičke aktivnosti, a kasnije postaje prisutna i u mirovanju.

Ortopnea - dispneja u ležećem položaju, nastaje zbog prelaženja tečnosti iz abdomena i donjih ekstermiteta u grudni koš. Bolesnici zapažaju da se u toku noći, pokušavajući da spavaju na niskom jastuku, bude sa osećajem kratkog daha, nedostatka vazduha i kašljem.

Paroksizmalna noćna dispneja - napadi kratkog disanja i kašlja koji se javljaju noću, bude bolesnika iz sna. Dok se obična ortopnea  gubi kada bolesnik sedne sa spuštenim nogama, u ovom slučaju kašalj i sviranje u grudima perzistiraju i u ovom položaju.

Akutni edem pluća - bolesnik ima toliko tešku dispneju da ima osećaj neposredne životne ugroženosti i ugušenja, anksiozan je, obilno se znoji, kašlje i iskašljava penušav i sukrvičav ispljuvak, sa čujnim sviranjem i krkljanjem u grudima.

Zamor, slabost, smanjenje tolerancije napora su česti simptomi SI. Takođe, javljaju se anoreksija, mučnina, povraćanje, tup bol u predelu jetre. Kod starijih pacijenata usled slabije prokrvljenosti mozga nastaju konfuzija, smanjenje koncentracije, pamćenja, glavobolje, nesanice. Nesanici doprinosi i učestalo noćno mokrenje.

Srčani otoci - oko skočnih zglobova i na potkolenicama, najizrazitiji su uveče, testasti, nastaju pod dejstvom zemljine teže.

Jetra je uvećana, bolna, kasnije postaje sve čvršća, ascites (nakupljanje tečnosti u trbušnoj duplji), žutica nastaju zbog oštećenja jetre.

Mogu postojati i drugi znaci: bledi, hladni i vlažni ekstermiteti, smanjeno izlučivanje mokraće, niska koncentracija natrijuma u mokraći, pozitivan albumin u mokraći.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, rendgenografije srca i pluća, ultrazvuka.

Lečenje

Problem lečenja SI je u tome što se jedinstveno pravilo za lečenje svih bolesnika sa SI ne može formulisati, zbog različite etiologije, hemodinamske slike, kliničkih manifestacija i težine SI. Prva mera je svakako, smanjenje fizičke aktivnosti i smanjenje unosa soli. Ako ovo nije dovoljno, započinje se medikamentozna terapija kombinacijom diuretika, ACE inhibitora i digitalisa. Sledeći korak je rigoroznija restrikcija soli i primena jačih diuretika. Ukoliko nema efekta, sprovodi se hospitalizacija, stroga restrikcija soli, intravenski vazodilatatori, pozitivni inotropni agensi i dr.
 
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. Muradif 04.02.2021

  Pozdrav, desava mi se nekad da osjetim jako preskakanje srca, vec duzi period mucim jake vrtoglavice, mucnine, blijedilo u licu, znojenje. Odsutnost, zbunjenost itd. Mozete mi dati strucno misljenje?


 2. Maksimović dr Miloš 07.10.2009

  Bolja bi bila ova definicija. Srčana insuficijencija je nesposobnost srca da pumpa odgovarajuću količinu krvi koja zadovoljava promenljive potrebe organizma za kiseonikom i energetskim materijama srazmernofizičkoj aktivnosti. Za urednika: definicija je proizvoljna i protivrečna jer fenomen srčane slabosti je složen i nedovoljno razumljiv. (sokolov) .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde