Insuficijencija srca

Srčana insuficijencija (SI) je stanje u kome je abnormalna srčana funkcija odgovorna za nesposobnost srca da pumpa krv u meri koja zadovoljava metabolizam tkiva, ili se to ostvaruje uz povećan pritisak punjenja srčanih šupljina.

Uzrok nastanka

Brojni su mogući uzroci nastanka SI: bolesti miokarda - koronarna bolest, kardiomiopatije, miokarditis, infiltrativne bolesti miokarda, hipertenzija, stenoza aortnih i pulmonalnih zalistaka, aortna i mitralna insuficijencija, urođene srčane mane, tireotoksokoza, anemija, trudnoća, beri-beri, zatim oštećenja miokarda lekovima, jonizujućim zračenjem. Kao precipitirajući faktori navode se : infekcija, anemija, plućne embolije, trudnoća, tireotoksikoza, infarkt miokarda, infektivni endokarditis, stres, povećan unos soli.

Oblici srčane insuficijencije

Najčešće se sreću:

  • SI sa malim i sa visokim minutnum volumenom
  • Akutna i hronična SI
  • Insuficijencija levog i desnog srca
  • SI tipa hipoperfuzije i kongestije
  • Sistolna i dijastolna SI 

Klinička slika

Dispneja ( poremećaj disanja) je svakako prvi i osnovni znak SI, a javlja se kao posledica povećanog napora pri disanju. U početnoj fazi javlja se samo tokom fizičke aktivnosti, a kasnije postaje prisutna i u mirovanju.

Ortopnea - dispneja u ležećem položaju, nastaje zbog prelaženja tečnosti iz abdomena i donjih ekstermiteta u grudni koš. Bolesnici zapažaju da se u toku noći, pokušavajući da spavaju na niskom jastuku, bude sa osećajem kratkog daha, nedostatka vazduha i kašljem.

Paroksizmalna noćna dispneja - napadi kratkog disanja i kašlja koji se javljaju noću, bude bolesnika iz sna. Dok se obična ortopnea  gubi kada bolesnik sedne sa spuštenim nogama, u ovom slučaju kašalj i sviranje u grudima perzistiraju i u ovom položaju.

Akutni edem pluća - bolesnik ima toliko tešku dispneju da ima osećaj neposredne životne ugroženosti i ugušenja, anksiozan je, obilno se znoji, kašlje i iskašljava penušav i sukrvičav ispljuvak, sa čujnim sviranjem i krkljanjem u grudima.

Zamor, slabost, smanjenje tolerancije napora su česti simptomi SI. Takođe, javljaju se anoreksija, mučnina, povraćanje, tup bol u predelu jetre. Kod starijih pacijenata usled slabije prokrvljenosti mozga nastaju konfuzija, smanjenje koncentracije, pamćenja, glavobolje, nesanice. Nesanici doprinosi i učestalo noćno mokrenje.

Srčani otoci - oko skočnih zglobova i na potkolenicama, najizrazitiji su uveče, testasti, nastaju pod dejstvom zemljine teže.

Jetra je uvećana, bolna, kasnije postaje sve čvršća, ascites (nakupljanje tečnosti u trbušnoj duplji), žutica nastaju zbog oštećenja jetre.

Mogu postojati i drugi znaci: bledi, hladni i vlažni ekstermiteti, smanjeno izlučivanje mokraće, niska koncentracija natrijuma u mokraći, pozitivan albumin u mokraći.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda, rendgenografije srca i pluća, ultrazvuka.

Lečenje

Problem lečenja SI je u tome što se jedinstveno pravilo za lečenje svih bolesnika sa SI ne može formulisati, zbog različite etiologije, hemodinamske slike, kliničkih manifestacija i težine SI. Prva mera je svakako, smanjenje fizičke aktivnosti i smanjenje unosa soli. Ako ovo nije dovoljno, započinje se medikamentozna terapija kombinacijom diuretika, ACE inhibitora i digitalisa. Sledeći korak je rigoroznija restrikcija soli i primena jačih diuretika. Ukoliko nema efekta, sprovodi se hospitalizacija, stroga restrikcija soli, intravenski vazodilatatori, pozitivni inotropni agensi i dr.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Maksimović dr Miloš 07.10.2009

    Bolja bi bila ova definicija. Srčana insuficijencija je nesposobnost srca da pumpa odgovarajuću količinu krvi koja zadovoljava promenljive potrebe organizma za kiseonikom i energetskim materijama srazmernofizičkoj aktivnosti. Za urednika: definicija je proizvoljna i protivrečna jer fenomen srčane slabosti je složen i nedovoljno razumljiv. (sokolov) .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde