Hipertrofična kardiomiopatija (Hipertrofija srca)

Hipertrofična kardiomiopatija se karakteriše postojanjem hipertrofije miokarda leve komore ( zadebljanje srčanog mišića). Ona može biti opstruktivna - s opstrukcijom izlaznog trakta leve komore usled značajnog zadebljanja subaortnog dela intraventrikularnog septuma, čemu doprinosi i prednji mitralni kuspis i neopstruktivna - kada postoji jednaka hipertrofija septuma i slobodnog zida leve komore. Kontraktilna funkcija miokarda leve komore je očuvana.  

Uzrok nastanka

Etiologija hipertrofične kardiomiopatije nije poznata. Međutim, izgleda da nasledni faktor ima veliki značaj. Često se nalazi u bliskih srodnika i nasleđuje se autozomno - dominantno.

Klinička slika

Klinička slika varira od asimptomatskog stanja do iznenadne srčane smrti.  U mlađih osoba bolest može da protiče bez simptoma, da se slučajno otkrije sistolni šum, i da se dodatnim metodama otkrije priroda bolesti. Najčešći simptom je dispneja ( otežano disanje) pri naporu, koja nastaje usled povećanog pritiska na kraju dijastole u levoj komori i u plućnim venama, jer je otežano punjenje leve komore. Anginozni bol se javlja usled nesrazmere između snabdevanja i povećane potrebe hipertrofičnog miokarda. Bol obično ne reaguje na nitroglicerin, što može biti od dijagnostičkog značaja. Sinkopa (kratkotrajan gubitak svesti) ili stanja blizu sinkope, je posledica malog udarnog volumena i vrlo čestih ventrikularnih aritmija. Sinkopa najčešće nastaje u naporu. Česta je i iznenadna srčana smrt naročito mlađih osoba. U odmaklijem stadijumu bolesti može se razviti kongestivna srčana insuficijencija koja obično nastaje posle pojave atrijalne fibrilacije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, EKG-a, rendgenografije, ultrazvuka, kateterizacije srca i angiografije.

Lečenje

Lečenje se sastoji od poštede od fizičkih napora i davanja beta blokatora. U oko 60% bolesnika u kojih su beta blokatori ostali bez efekta, verapamil dovodi do popravljanja subjektivnog stanja. Kod bolesnika koji imaju ozbiljne ventrikularne aritmije neophodna je primena antiaritmika, od kojih su najznačajniji dizopiramid i amiodaron. Ako postoji hronična fibrilacija pretkomora, daje se i oralna i antikoagulantna terapija. Kod bolesnika sa refrakternim simptomima može se primeniti dvokomorski pejsmejker. Ako i pored navedenih postupaka u terapiji simptomi bolesti perzistiraju a gradijent pritiska pri mirovanju iznosi više od 50 mmHg, onda se radi hirurška septalna miotomija ili miomektomija.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Lazar 09.03.2016

  Vladane. Sve se to meni dešava trenutno. Ceo život treniram. Sad skoro je počeo bol u grudima. Teško disanje. Velik premor. Dosta znoja. Želeo bih da znam da li si se izlečio. I kako ti je sad?


 2. Vladan 05.08.2012

  Poštovani, imam 18 godina, od pre 30 dana ne mogu lepo da uzimam vazduh, hvali mi vazduh. U pocetku su mi govorili da sam anksiozan i da mi je zbog toga. Danas sam bio na pregledu, pregledao sam kompletno pluća, sve je ok, kiseonik u krvi mi je 100%, doktor kaže da sam alergican, ali još uvek nisam ubeđen u to. Ekg nalaz je pokazao da imam hipertrofiju, mada ja 10 godina aktivno treniram fudbal, pa verovatno zbog toga, redovno sam imao preglede i sve je bilo ok sa srcem. I sada nemam aritmiju, ali se mnogo brže zamaram, i pri naporu teško dolazim do vazduha. Pitao bih vas kakvo je vaše misljenje, i da li je to posledica hipertrofije.
  Unapred hvala


 3. Nevena 09.06.2011

  Zelela bih da znam da li terapija hipertroficne kardiomiopatije vazi i kod kardiomiomatije -miokard non kompaktid. tj ne kompaktnost misica sa uvecanjem leve komore. Fr -je ispod 35. Zelela bih vise da znam o ovoj bolesti koju sam navela. Hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde