Dilatirana kardiomiopatija (Dilatacija srca)

Dilatirana kardiomiopatija (prošireno srce) se karakteriše dilatacijom srčanih šupljina sa oštećenom pumpnom funkcijom, što se klinički najčešće manifestuje kongestivnom srčanom insuficijencijom.

Uzrok nastanka

Etiologija je nepoznata, a smatra se da virusne infekcije, alkohol i različiti toksini mogu uticati na nastanak kardiomiopatije ovog tipa. Patoanatomski se nalazi uvećanje srca u celini, postoji dilatacija (proširenje) svih srčanih šupljina, valvule su normalne, često postoji tromb u predelu vrha srca a koronarne arterije su nepromenjene.

Klinička slika

Početak bolesti je obično postepen, moguć je duži asimptomatski period sa umerenom kardiomegalijom. Bolest se najčešće ispoljava u srednjem životnom dobu, češće u muškaraca. Posle više meseci ili čak i godina, nastaje simptomatski period kada se pojavljuju simptomi insuficijencije levog srca: zamor, gušenje pri naporu, ortopneja, paroksizmalna noćna dispneja, pa i plućni edem. Česte su palpitacije ( lupanje srca), a nekada je prisutan i  bol u grudima. Kasnije se javljaju periferni edemi (otoci), nabreklost vena i otok trbuha-kao simptomi i znaci popuštanja desnog srca. Moguće su i periferne embolije usled tromboze srčanih šupljina. Objektivnim pregledom nalazi se bledilo, cijanoza perifernog tipa (modra prebojenost prstiju, nosa, ušnih školjki i sl), nabreklost vratnih vena i znaci kardiomegalije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, fizikalnog pregleda, EKG-a, rendgenografije, ultrazvuka, kateterizacije srca.

Lečenje

Pošto uzrok dilatirane kardiomiopatije nije poznat, nema ni specifičnog lečenja. Sprovodi se, uz poštedu bolesnika većih napora, simptomatsko lečenje  srčane insuficijencije diureticima, digoksinom, ACE inhibitorima, antiaritmicima. 

Pri postojanju rizika od sistemskih embolija potrebno je dati oralni antikoagulans. Pri postojanju značajne mitralne i trikuspidalne regurgitacije dolazi u obzir anuloplastika mitralnog ili trikuspidnog ušća. U bolesnika sa izrazitom dilatacijom srčanih šupljina i srčanom insuficijencijom refrakternom na opisanu terapiju - u obzir dolazi transplantacija srca. 

Higijensko - dijetetske mere, naročito smanjenje telesne težine, kontrolisano unošenje kuhinjske soli, umerena fizička aktivnost i obavezan dnevni odmor, neophodne su za većinu bolesnika.


Zakažite pregled kod kardiologa:

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Bora 20.05.2023

  Koliko.traje.terapija.ako.je.prosireno.srce


 2. mlinar 27.05.2020

  Moje dijete je rođeno sa suženjem aorte, srce je bilo na 25-30% frakcije, dijagnosticirali su dilatiranu kardiomiopatiju. operirano je suženje aorte i uz manju terapiju frakcija je 75%.


 3. Stojkovic Bratimir 25.03.2019

  LP je dilatiranamitralni velumilakodegenerativno izmenjeni registruje se blaga MR.A o je sjajnihzidova urednog dijametra sa tri celu ma sjajnih zadebljanim oboda uredne separacijeu si stilu,protok je uredne brzine.

  LK je normalne veličine hipertroficnih zidovakoji deluju tromije EF 50ž nisu vidjeni segmentni ispadi u kontraktilnosti miokarda.

  Perikard je uredan nema izliva.DP je dilatirana DK AP i grane nisu dilatirane TV i PV b.o proroci su urednih brzina blaga TR.

  Zaključak: blaga MR dilatirana LP EF 50 hipertrofija zidova LK dilatirana DP.

  Molim Vas ako neko može da mi rastumači ovaj nalaz.


 4. JOVANA 21.05.2013

  Sladjana koliko dugo ste pili lek koraksan ili ga jos uvek pijete?!?! Ja sam takodje obolela od iste bolesti posle porodjaja, imala sam gusenja, lupanje srca cak i suvi kasalj. Pocela sam da oticem, stvorila mi se voda u plucima i funkcija srca je bila samo 20 posto. Jedva su me spasila, tako kazu doktori. Koraksan (2 puta 7, 5 mg) , metaprolol i prexamil pijem vec sedam meseci. . . Stanje je znatno poboljsano (funkcija srca se vratila na 55 posto) . Ali niko nece da mi kaze jel to terapija za ceo zivot ili privremeno! Usput strogo mi je zabranjeno da ostanem u drugom stanju. Ako imate jos kakvih informacija molim da mi kazete. Unapred hvala svakom ko nesto zna pozdrav


 5. Sladjana 02.04.2013

  Postovani zeljko, i ja sam obolela od kardiomiopatije posle porodjaja. Godinu dana mi je bilo sve gore i gore, i onda sam promenila terapiju. Pitajte vaseg doktora za lek koraksan (coraxan) . On je imao vaznu ulogu u poboljsanju mog stanja. Puno pozdrava sladjana


 6. zeljko 23.09.2012

  Moje dijete je rodila trojke prije deset dana, nakon poroda par dana imala je problema sa teskim disanjem. Zalila se ljecnicima i prije poroda da je gusi ida ne moze normalno disati, nista nisu poduzeli osim ekg-a. Sada su nastali ozbiljni problemi sa srcem, kao i sa njenim zivotom zbog nemara i nerada. Mlim vas kakove su njene sanse za zivot. . . . Pita njeni tata.


 7. dr kujtim kryeziu 11.07.2011

  Odlicno kratko objasnjenje, ali niste dali nikakav primer ekg ili rtg ili uz slika da bi se sto bolje boli razumljivo diagnostcko stanje. Zahfhalujem vam i cestitam u vas rad


 8. SEBASTIJAN 10.02.2010

  Koliko traje oporavak ove diagnoze (dilatirana kardiomiopatija) ?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde