Tromboflebitis

Tromboflebitis podrazumeva pojavu tromba i inflamatorne reakcije zidova površinskih vena.

Uzrok nastanka

Tromboflebitis je čest u sklopu simptomatologije varikoziteta donjih ekstremiteta, naročito kod osoba ženskog pola. U patogenezi tromboflebitisa bitni su oštećenje endotela zidova vena, usporenje krvotoka i hiperkoagubilnost krvi, a sve to nastaje kod npr. varikoziteta, trauma vena, dugotrajnog ležanja u krevetu, uzimanja oralnih kontraceptiva, septičnih stanja i malignih infiltracija zidova vena.

Klinička slika

Inflamatorne (zapaljenske) promene se najčešće zapažaju u varikoznim venama na butinama i potkolenicama. Trombozirani i inflamatorni deo vene je indurisan (otvrdnuo), pa se i palpira kao otvrdnuće u vidu olovke ili konopca, koje je bolno, dok je koža iznad vene edematozna ( otečena) i eritematozna ( crvena). Telesna temperatura je povišena. Posle nekoliko dana tromboflebitis regredira, a zaostaje masa od vezivnog tkiva u zahvaćenom segmentu vene (fleboskleroza). Recidivi su česti.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda.

Lečenje

Primenjuju se nesteroidni antireumatici, salicilati i inhibitori agregacije trombocita, a antibiotici su indikovani samo kod septičnog tromboflebitisa. Lokalno se primenjuju heparinski i heparinoidni preparati. Obolela noga se zavija kompresivnim zavojem. Svakako treba sanirati sve faktore koji pospešuju nastanak tromboflebitisa.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. adisa 11.07.2014

    Nakon abortusa dobila sam na desnoj ruci tromboziranu venu ruka me boli doktor mi je propiso bosthrombin gel da mazem dali je prava to terapija i jeli to opasno molim javite unaprijed hvala


  2. Дражен 08.04.2009

    Bilo bi interesnatnije kada bi ste pisali na srpskom jeziku. Pa zar ni za jedan od ovih izraza nema srpski izraz. Napravili ste neku kvazimješavinu latinsko-srpskog izražavanja koje niko ne razumije. Tekst je teško ili nikako čitljiv. Pišite srpski da vas narod koji lječite razumije.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde