Flebotromboza (phlebothrombosis)


Flebotromboza je tromboza dubokih vena, najčešće nogu, a karakteriše se okluzijom lumena, inflamatornom reakcijom zida vene i čestom pojavom embolije.

Uzrok nastanka

Etiopatogenetski glavnu ulogu igraju poremećaji u koagulaciji krvi, poremećaji cirkulacije i lezije zidova krvnih sudova. Faktori rizika su dugotrajno ležanje u krevetu (postoperativno, posle preloma, porođaja, infarkta miokarda, apopleksije), operacije u donjem delu trbuha ili u maloj karlici, prelom kostiju nogu, uzimanje oralnih kontraceptiva, jaka fizička naprezanja, ali i psihički stres.

Klinička slika

Flebotromboza najčešće nastaje u dubokim venama donjih ekstremiteta i karlice. Zahvaćena noga je otečena i cijanotična (modra). U početku se javlja osećaj težine, grčeviti bolovi u listovima i tabanima, subfebrilna temperatura i tahikardija. Bol se pojačava prilikom hodanja, kašljanja i visećeg položaja noge. Mišići noge su čvrsti, a površinske vene su dilatirane (proširene).

I kod nelečene tromboze posle nekoliko nedelja nastaje rekanalizacija tromba, ali su zalisci vena obično oštećeni. Venska cirkulacija, osim rekanalizacijom tromba, popravlja se i zbog razvitka kolateralne cirkulacije. Najčešća rana komplikacija flebotromboze noge je plućna embolija, koja se manifestuje iznenadnom tahikardijom (ubrzan rad srca), bolovima u grudima, nemirom, hladnim znojem, iskašljavanjem sukrvičavog ispljuvka i smanjenjem respiratornih pokreta. Kasna komplikacija flebotromboze je posttrombotski sindrom zbog inkompetencije zalistaka dubokih vena, a karakteriše se  jakim otokom potkolenice, pojavom sekundarnih varikoziteta i hipostatičkim ulkusom.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, kliničkog pregleda, venske dopler sonografije, flebografije, pletizmografije i termografije.

Lečenje

Lečenje zahteva strogo mirovanje sa podignutom bolesnom nogom i povijanjem obe noge elastičnim kompresivnim zavojem. Odmah se sprovodi antikoagulantna terapija heparinom, a nastavlja se derivatima kumarina. Primenjuju se i antiagregacioni agensi i nesteroidni antireumatici i antibiotici. Sveži trombi se mogu lizirati tromboliticima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Blazenka Milosevic 27.04.2013

    Flebotrombozu sam dobila 1986 godine kada je na porođaju u porodilištu Novi Sad, lekar dao studentu da uči da zašiva ranu. Kada je pogrešno zašio, objasnio mu je da je u predelu prepone šio dublje nego što treba sa neravnomernim šavovima. Ponovo je posekao ranu i sam zašio i ostala mi je zatvorena unutrašnja vena na preponi. Dužinom cele vene u levoj nogi na zidovim vene su grozdovi trombova, a funkciju vene su preuzeli sporedni krvni sudovi. 3 godine sam pila lekove za razređivanje krvi, a dalje nastavila andol 100 za cirkulaciju i zadnjih godina lekove za smanjenje pritiska jer su se pojavile smetnje simptoma angine pektoris kod većih napora ili korišćenja stepenica. Organizam mi funkcioniše takošsto se tuširam iskljucivo mlakom vodom, više hladnom, često pravim stoj sveca da krv izađe iz noge, jedem iskljućivo dijetalnu hranu, nogu mažem hepatrombinom ili gelom od kestena. Na promene vremena kod jakih bolova i otoka duzinom cele noge stavljam led u obliku gela koji uvek imam u zamrzivaču ili stavljam oblog od patoke od rakije komovice. Za spavanje koristim poseban jastuk za nogu da je manji dotok krvi u nogu i svakodnevno prođem stazu od 5 km kao šetnju ili brzo hodanje. Spavam na magnetnoj prostirki koja mi smanjuje bolove i normalno živim i radim.


  2. Tode 17.06.2011

    Imao sam sobraćajnu nezgodu pre 4 god. U levoj nozi i još imam strano telo i mali otok sa flekicima crvenim. Da li se radi o flebotrombozi?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde